Гръцка кухня

  • 210 021
  • 923
# 240
Запис
Виж целия пост
# 241
EVANA , благодаря за рецептата за реването,уникално беше.
Някой беше споделял рецепта за грис халва в чаша, потърсих но нещо не я намерих,може ли пак?  Благодаря!

Рецепта за грис халва ето тук
Виж целия пост
# 242
ах, че вкусни неща...записче   chef
Виж целия пост
# 243
Пастицио-то ако е направено от добра домакиня не е тежко и дори много вкусно, но онова на снимката е 100% тежко смилаемо, ако бях аз такава снимка никога не бий качила, за да илюстрирам статията си.

Я да чуем как го прави добрата домакиня и не става тежко.
Виж целия пост
# 244
Едно ефектно кейк "Пастицио"
Само да имаш търпение да редиш макароните. Simple Smile
Продукти:
    1/2кг. телешка кайма
    3 суп. л. царевично олио
    1 голяма глава лук , пасирана в блендера
    1 суп.л. оцет
    1/4 каф.ч. червено вино
    300 гр . дом. пюре  или 500 грама пресен домат
    сол , черен пипер, бахар
    4 дафинови листа
     1чч вода

    1 пакет tortiglioni или ригатони

Бешамел :
    50 грама . масло
    5 суп.л. брашно
    500 мл . мляко
    1 ч.л. сол
Изпълнение:
В тенджера запържваме каймата с царевичното олио.
Добавяме лука и захлупваме с капак тенджерата за 2-3 минути.
След това прибавяме оцета и червено вино.
Изчакваме 2 минути и слагаме доматеното пюре
Сол, черен пипер , бахар , дафинов лист  и 1чч вода .
Оставяме да къкри на слаб котлон за 25-30 минути и след това за още 5 минути на висока температура с отворен капак.
Загряваме фурната до 200 градуса.
Намазваме тавата(тава за торта с подвижен ринг)  с олио и поръсваме с галета .
Сварили и прецедили сме спагетите.
Редим прави макароните започвайки от стените на съда, докато свършат.
В средата изсипваме каймата, отгоре бешамела и печем за около 25-30мин.

Бешамел :
В тенджера загряваме маслото и след като се разтопи добавяме брашното.Разбъркваме добре за около 4-5 минути .След това добавяме млякото и разбъркваме енергично с телена бъркалка , без да спираме .Добавяме сол, разбъркването продължава .След няколко минути соса ще започне да се сгъстява.След като започне да прави балончета е готов.Оставяме го на огъня за още 1-2 минути,  без да спираме да бъркаме.  Използваме соса веднага, за да се избегне образуването на коричка .
http://www.annamariabarouh.gr/index.php?option=com_sobi2&sob … 132&Itemid=41

Сос Бешамел
Бешамелът, или ако го наречем с истинското му име "la sauce à la Bèchameil", е кралят на белите сосове. Роден във Франция през 17 век, за негов изобретател се смята маркиз Луи дьо Бешамел, който го включва в своя рецептурник. Името Бешамел е дадено от главния готвач на крал Луи XIV, в чест на неговия изобретател. Днес обаче все повече готвачи се съмняват за италианския произход на соса. Според тяхната теория сосът е изобретен в Тоскана, а рецептата е изнесена във Франция от Катерина Медичи.
Продукти:
♦   500 мл прясно мляко
♦   50 гр брашно
♦   50 гр масло
♦   индийско орехче, сол и черен пипер на вкус
http://cucinamargarita.com/sosove-i-garnituri/sos-beshamel.html
http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9chamel_sauce
Виж целия пост
# 245
Страхотна темичка! Поздравления за авторката   bouquet

От гръцката кухня не съм приготвяла почти нищо, но ще следя и ще пробвам рецептите!
Аз съм правила само фава, скариди саганаки, меломакарона, курабиедес и сармички с авголемоно. Това е скромния ми опит  Laughing Тук харесах доста рецепти и с удоволствие ще ги пробвам!   chef
Виж целия пост
# 246
меломакарона са ми много любими,по коя рецепта ги прави и приближават ли се максимално до оригиналните
Виж целия пост
# 247
Въпреки че въпросът не е към мен, да си похваля аз моята рецепта, тоест рецептата на Мария, де, меломакароната станаха страхотни:
http://www.mycookingbookblog.com/меломакарона-μελομακάρονα-by-stelios-parliaros/
Хм, линкът се прекъсна заради българския текст в него, трябва да си го копирате ръчно и пейстнете в браузъра.

А за днес мисля да сготвя ето това:
http://www.kulinarno-joana.com/2009/08/greek-moussaka/
Виж целия пост
# 248
Doli, поствам рецептата, както я беше описала Evana в друга тема. Получиха ми се страхотни!

Почти 1 кг брашно
2 ч.ч.олио
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. коняк
1/2 ч.ч. сок от портокал
1 бакпулвер
1 ч. лъжичка равна сода-бикарбонат
1 ч. лъжичка карамфил
2 ч. лъж. канела

За сиропа:
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
2 ч.ч. вода
Настъргана кората на 1 портокал
Вари се 7-8 мин.

Омесваме всичко на ръка, оформяме сладките. Печем на 180 градуса. Изваждаме и веднага, докато са топли сиропираме с горещ сироп. Поръсваме със смлени орехи.

А аз да попитам за някоя рецепта с агинарес?  newsm78 ММ ги обожава, но само свеки ги готви...
Виж целия пост
# 249
Да, Зори, подправките...ама малко множко ми идват...канелата и индийското орехче. Не че е лошо, но прекалено ароматно за моя изтънчен вкус хаха. Ти какви подправки слагаш? А, и бахар, аз го пропуснах последния път, защото се загубих в превода на немски и съответно нищо не открих в супера, но и без него стана.

Когато приготвям каймата, увивам в марля черен  пипер, бахар, карамфил, и малко клечка канела, ама наистина малко и пускам да ври заедно с каймата. После го изхвърлям. Използвам макарони за пастицио номер 2 или 3, сварени малко, както казват “да мърдат“  . Намаслявам тавата, един слой макарони, върху тях поръсвам малко сирене за макарони и сос от каймата. Това дава сочността на основата, макароните понеже са полусварени и ще попият още течност при печенето. След това е ред на каймата, която е хубаво да се оцеди от соса. Ако не, ще плува в сос пастициото после и ще излезе през бешамела отгоре. Тогава настъргвам малко инд. орехче, колкото за лек аромат.Още един рехав ред от макарони, но по-малко от основата. Това се прави, за да се закрепи пастициото и спои с последващия бешамел. Ако се прекали с макарони става точно тухла, чук, кюспе или както там го наречем. Пак се ръси малко сирене за макарони и се нанася бешамела. В него слагам само инд. орехче. Ако се прекали с подправките става неприятно за небцето. Още повече, че канела, карамфил и инд. орехче са силни аромати и трябва да си много ентусиаст, за да ръсиш здраво от всичко. Бешамелът трябва да получи златист цвят при печене, тогава си личи че е с масло. Дори на следващия ден запазва цвят. Ако е с олио или маргарин започва да сивее ( не точно, но моето око така го приема) и се спихва много. Истинска калорична бомба си е, но ако се яде един път в месеца, както и мусаката, няма да има неприятни последствия. Гръцката кухня е истинско предизвикателство за любителите на хубавата храна.

Същото важи и за мусаката, каймата се отцежда от излишната течност. Картофите и патладжаните, също ги оставям да се отцедят от мазнината. Така се получава много подредена мусака/пастицио и като се реже на порции, те си остават оформени и “изправени“ правоъгълници. Иначе се разпльокват в чинията и става срам за майстора. Laughing

Агинарес правя с грах, тиквички и моркови, много копър и лимон и става мммммммммммм!

Виж целия пост
# 250
Бешамелът трябва да получи златист цвят при печене, тогава си личи че е с масло. Дори на следващия ден запазва цвят. Ако е с олио или маргарин започва да сивее ( не точно, но моето око така го приема)

Zori, какво масло би препоръчала?! Аз бях взимала Флора и Витам, ама нещо не ми харесаха. Едното много бяло, другото пък прекалено жълто.

И по темата - агинарес може ли да се приготвя с месо? Аз съм яла с картофи и грах, моркови и копър. Но с месо не съм опитвала.
Виж целия пост
# 251
Αρτишοκа(агинарес) го приготвят и със агнешко или козешко, вероятно няма да е лошо на вкус.
Виж целия пост
# 252
Витам и Флора не са масла. Но аз в къщи не готвя сръткави манджи, само на работа и там се взима Президент или Лурпак.
Агинарес никога не съм яла с месо. Един път ни донесоха пресен, избодох си ръцете, отделно той почернява като се обели............. и го правих на омлет, но не ми хареса. Мъжът ми казва, че майка му е готвила със свинско, но изключително рядко.
Днес по случай празника се смилих и изпържих калмари, сварих октопод и го направих ладоригани, кюфтета от тиквички, шарена салата от каквото имам прясно ииииииииииииииии ми отиде целия ден около мивката. Laughing
Виж целия пост
# 253
Лурпак в кутия сме купували. А трябва ли да е в хартиена опаковка/целофан или в пластмасова кутийка? Още от България съм свикнала, че маслата са в опаковка, а маргаринът е в кутийка...

Аз пък за празника (набързо) приготвих ципура на фурна, дзадзики и бобена салата  Laughing
Виж целия пост
# 254
Има Лурпак безсолно, със сол, с добавка на зехтин, в кутия и във фолио.Хубаво е да е затворено, за да не се окислява. Аз винаги чета какво пише.На опаковките с масло пише около 82% мазнина. Не се допуска водно съдържание повече от 16-18% вода. Като тук спестяват Е-тата (поне не изписват всички).Ние с години не купуваме никакви продукти за мазане. По-добре всеки ден 20-30 грама масло от това в бурканите, отколкото какъвто и да е маргарин. Да не говорим пък за боклука Becel na Unilever, който ти бучи очите по рафтовете. Изобщо се грижат много добре за нас да сме винаги болни. Понеже ТВ не гледам, онзи ден бяхме у едни българи на кафе и дънеше Нова Тв, та гледам реклама: той сготвил, наредил масата и я чака. Тя се връща, чупи мутра, дърпа покривката и всичко пада по земята. С доволна физиономия се настанява на дивана пред телевизора и започва да яде някакви гризки или снакс и вече умира от удоволствие. Sick После пак реклама на чипс за 2.80лв с игра, в която можеш да спечелиш банкноти. Малко Офф темата стана.
Добре, че е днешния празник, че си отядохме на халва.То с какао, то с бадеми, с ванилия, с шам.....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия