Съвет при покупка на хлебопекарна.

  • 60 768
  • 48
# 15
Значи аз брашното си го меря на електронна везна, водата също в мерителната чаша.

Само за уточнение…

Голямата част на мерителната лъжица се равнява на една супена лъжица, така ли? Докато малката се равнява на една чаена лъжица? Защото гледам че в книжката към хлебопекарната са записани като кафени лъжици, предполагам че е същото като чаена лъжица? В интернет пише че една чаена лъжичка е 8 грама (ако се мери сол, 10 за захар), като измерих моята обаче ми излезе 6 грама… Това ме обърква в ситуацията, също и липсата на описание в рецептите за какво количество хляб са, предполагам обаче че според количеството брашно ще мога долу горе да налучкам дали става дума за 750 или 1000 грама.

Маята която ползвам е суха на д-р Йоткер, макар че на няколко пъти ми казаха да ползвам “жива” (предполагам става дума за тази на кубчета). Баща ми пък отишъл взел някаква на Dolce Prima.

За олиото незнам обаче тъй като аз лично съм на диета, дали ще може да се замени с маргарин и ако да то в какво съотношение?

В момента както пиша ми се пече първият хляб с тези съставки.

325мл вода (на малко по висока от стайна температура)
8 грама сол (или… 1 ч.л., незнам и аз вече)
520гр брашно (+/- 10-20 грама, разсипах малко докато го прекарвах на ситото)
7 грама суха мая (цялото пакетче)

Програма за обикновен хляб (4, на моята хлебопекарна, те общи ли са или всеки модел с различни?), 1000 грама, средно препечен.

- в този ред.

Тестото докато се месеше ми се стори че брашното е малко, имаше и малко залепнало по ъглите, сега след като сравних с твоята рецепта, май наистина е било малко брашното (или водата повече). В момента се пече и изглежда долу горе добре, ще видим след час как ще е.

Един последен въпрос. Ако имам въпроси или желая да споделя нещо свързано с печенето на хляб, в кой форум/раздел/тема да се насоча? Малко ми е объркан този форум, особено след промените. Предполагам към тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=741471.0 ?

Благодаря отново за отделеното време!
Виж целия пост
# 16
Аз рецептите ги намерих ама те много неточно написани. Няма никъде упоменато съставките в точни грамажи и милилитри… До колкото знам при хлебопекарните ако сгрешиш нещо и лесно може да се объркат нещата.
Пак прекаляваш с мисленето..
Всички хлябове пека на око - като следя 1-2 мин. докато се замеси първоначалната топка дали е ОК. И винаги хлябът е чудесен.
Нищо не може да се обърка и всичко е поправимо Simple Smile Винаги може да се капне малко вода или да се добави брашно.
Горката ти жена с такъв педантичен мъж  Crazy
Виж целия пост
# 17
Извинявам се, че подновявам стара тема но имам питане относно покупката на тази хлебопекарна    и понеже е изгодна като цена, по-опитните с такива машина да ми дадат съвет да ли си заслужава.
Виж целия пост
# 18
Всички хлебопекарни си заслужават. Ако има гаранция, взимай я и не го мисли.  Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Хлебопекарните са казанче с перка за месене на тестото и нагревател за втасване и печене. Както е казала Как' Сийка хубаво е да има гаранция.
За мен важно беше и да не е много шумна
Виж целия пост
# 20
Избора на такава машина не се свежда само до голям или малък хляб или има ли гаранция, трябва да се предвидят
 - възможност за смяна на бързо износващите се части - казанче /при работа през ден се износва да около 6 - 8 месеца/, бъркалка, поява на хлабини, а от там и изтичане на водата по време на бъркане/месене/
 -  цената на тези части за смяна
 -  както и наличност в сервизите в България /след като четох доста, се оказа че няма резервни казанчета за втората машина която бях решила да купя/
Виж целия пост
# 21
Досега съм сменила 3 различни марки машини, майка ми 2, всички казанчета си изкараха гаранционния срок, че и отгоре, при ежедневна употреба. На практика няма смисъл да се сменят, защото едно ново излиза почти на цената на нова машина. Ако хлебопекарната ти струва 70-80 лева, трябва да си луд, за да дадеш 50-60 лв. за ново казанче.
Затова предпочитам да си купувам евтини машини, които да подменям на 2-3 години, отколкото да се набутам с някоя скъпа и после да ходя по сервизи, защото ще ми е жал да я хвърля.
А всички правят хубав хляб, стига да сложиш качествени продукти и да спазваш технологията. Да не говорим, че много модели са едни и същи, без никаква разлика, освен надписа за марката. Все са китайски и подозирам, че ги правят и на едно и също място.
Виж целия пост
# 22
Аз имам машина Clatronic от 2005г. от онези, които навремето Иван Звездев рекламираше и я купих от Била тогава.
Но от известно време перката на казанчето не може да се върти и се заклинява и няма мърдане. Един -два пъти мъжът ми нещо ръчка казанчето отдолу, където се закрепва за корпуса. Там явно нещо се е скапало и това, което кара да върти перката за момент тръгво но след няколко оборота за застопорява толкова здраво, че няма мърдане.
Знаете ли дали някъде има резервни казнчета за този вид машини? newsm78

Според мен от значение за хлебопекарната е и нейната мощност. Сега има по 1000-1500W и хляба се изпича перфектно а моята е е само скромните 450W и не съм много доволна как изпича хляба. Но тогава въобще не съм се замисляла за това но с течение на времето и в процеса на работа го установих. Naughty
Виж целия пост
# 23
Защо ти е ново казанче, щом не пече хубаво?
Направо си купи нова. Даже и да е от най-евтините модели, пак ще е с пъти по-добре от сегашната ти.
Виж целия пост
# 24
Защо ти е ново казанче, щом не пече хубаво?
Направо си купи нова. Даже и да е от най-евтините модели, пак ще е с пъти по-добре от сегашната ти.
Честно, въобще не се бях сетила за този вариант!   smile3555
Нали съм от старата генерация дето всичко е свикнала да поправя, навик.  Wink
Виж целия пост
# 25
И аз съм от старата генерация, ама животът учи. Когато ремонтът на старото ти излиза по-скъп или на същата цена като новото... Няма смисъл.
И без това масовата техника е техника еднодневка - щом свърши гаранционният срок, се разваля, ремонтът струва майка си и баща си, за да се принудиш да я хвърлиш и да си купиш нова.
Беше то едно време като си купиш нещо, да те надживее.
Виж целия пост
# 26
Аз имам същия проблем с моята хлебопекарна, изведнъж спраха да въртят бъркалките. Иначе машината работи. Мислех да я нося на сервиз, сега като ви чета явно е безсмислено. Иначе не е чак толкова стара - на 5 години е, най-скъпия модел на Мулинекс беше тогава, а и не съм пекла чак всекидневно в нея.

Значи ме съветвате да купувам нова?
Виж целия пост
# 27
Аз имам същия проблем с моята хлебопекарна, изведнъж спраха да въртят бъркалките. Иначе машината работи. Мислех да я нося на сервиз, сега като ви чета явно е безсмислено. Иначе не е чак толкова стара - на 5 години е, най-скъпия модел на Мулинекс беше тогава, а и не съм пекла чак всекидневно в нея.

Значи ме съветвате да купувам нова?
Определено си купи нова, но за всеки случай провери колко ще струва нова вана с бъркалка/ки и прецени кое си заслужава.
Виж целия пост
# 28
А, не знам, за по-скъп модел може би си струва да се ремонтира.
По-добре питай колко ще ти струва ремонтът и тогава решавай.  Peace
Виж целия пост
# 29
П.С. Имайте предвид, че животът на тефлоновите кошници е максимум 2 години. АКо имате повече възможности, потърсете в немски сайтове хлебопекарни с по - здравословни покрития.
П.С.С. Категорично съм съгласна с духи - пухи.
Как вървят цените на тези с нетефлоново покритие? В краен случай ще ги пека във фурната.


Обмислям ъпдейта на Мидеа (1кг) с една бъркалка - с нещо поне 1150г, с две бъркалки и 800W+.
Бюджета е около 100 (макс 130лв).
В олх.бг попаднах на няколко оферти, дали си струват, не знам дали имат сервиз тук?!

 Clatronic Bва 2594 3L = 1.3kg
http://olx.bg/hlebopekarna-clatronic-bva-2594-i63619348


NEW:

1350g  105лв
http://olx.bg/nemska-dvoyna-hlebopekarna-kitchenware-2-brkalki-i58858630

Хлебопекарна 900-1150 гр. с две бъркалки Zefyr Sp-1446-d
http://olx.bg/hlebopekarna-900-1150-gr-s-dve-brkalki-sp-1446-d-i57938868
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия