КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

  • 59 796
  • 743
# 120
Карола, да не би съдът, в който печеш да е широк и козунакът да се "разтича" настрани?  Thinking Аз отчетох това като своя грешка, трябва да се пече в тесен и висок съд, според мен.  Peace

п.п. Следвах съветите на Джемма на първа страница за начинаещи. А виждам, че и Морена много подробно е дала описание на процеса.  Peace
Виж целия пост
# 121
Във форма терин пекох.

Истината е,че трябва и аз първо да прочета първата страничка Wink
Виж целия пост
# 122
Има според мен още две причини да не се вдигне козунака - ако млякото за активиране е било много топло и ако мазнината е била много топла - ще попречат на маята да си свърши работата.
Виж целия пост
# 123
Аз въпреки, че меся в машините, имам си цял ритуал по правене на козунаците по Великден, още от времето, когато месих на ръка. Не знам колко ще е интресно, но го споделям. Извън Великден не го спазвам всичкото това- не затоплям стаята, не вадя предварително продуктите, не отпращам никого никъде.
1. От вечерта вадя всички продукти от хладилника.
2. Понякога разтварям захарта в млякото от вечерта и прибирам в хладилника, на другия ден само затоплям. Друг път- на другия ден си я разбивам с яйцата, както ми скимне.
3. От вечерта пускам или климатиците в двете стаи, или гори парното цяла нощ, според времето навън и датата, на която е празника (понякога е доста топло и не е за парно в цялата къща).
4. Ставам в 5.30/6.00, вземам душ, активирам маята за първите две дози. Докато тя втасва, пиех кафе (вече и кафе не пия, ще пия чай). Пресявам брашното.
5. Слагам да се месят първите две дози и си приготвям всички съдове през това време.
6. Вадя тестата и нося в другата стая да втасват на спокойствие. Зареждам вторите две дози.
7. Приготвям закуска- най-често само я затоплям, защото съм си я приготвила предвидливо от вечерта.
8. Нахранвам си мъжете и им давам свободен ден, да посетят бабите си, да опитат от обяда и вечерята им. WinkДа ги уважат с присъствието си. Laughing В противен случай задължително си намират работа в една от двете стаи и се започва едно непрекъснато отваряне и затваряне на врати, непрекъснато питане няма ли вече готов козунак за ядене, кифлички, нещо да чопнат? Не казвам, че ми пречат, а само че затрудняват процеса на козунакоправече. Simple Smile И така целият ден е пред мен.
9.Вадя вторите две дози и нося в другата стая да втасват. Зареждам последните две дози.
10. Там вече поетапно оформям и пека.

Миналата година бях показала как ми изглежда стаята за втасване на козунаците-легенчета и тавички, накацали по всички свободни места hahaha.
Скрит текст:

А така после ми изглежда готовата продукция, която се чудя къде да съхранявам до другия ден. Laughing
Скрит текст:
Виж целия пост
# 124
Има според мен още две причини да не се вдигне козунака - ако млякото за активиране е било много топло и ако мазнината е била много топла - ще попречат на маята да си свърши работата.
Да де, то минава в първа графа- неактивна мая, поради загиване на дриждите.
Виж целия пост
# 125
Ако маята е била само разтворена, без да е шупнала  - т.е. млякото леко затоплено, макар и бавно, но тестото ще втаса, ако е било доста топло - няма да стане. Това исках да кажа. Когато правя вечер след работа козунак - замесвам, оставам на стайна температура  - 18,19 градуса и отивам на танци. Като се върна - козунака е втасал, даже може да се каже , че 3 пъти е увеличил обема и си. А последно като замесих в 21 часа и оставих на терасата на остъклена тераса , в 5 часа трябваше да го сплитам - беше готов, дори малко множко му дойде втасването.
Виж целия пост
# 126
Разбира се, че е така. Мисля, че всеки знае, че маята е жива и горещото ще я убие. Ако не знае, трябва да започне от а и б на тестото с мая, а не от козунаците. Simple Smile
Виж целия пост
# 127
Здравейте, искам да попитам как съхранявате козунаците?
И още нещо ... как се постига по-влажен козунак? Предполагам, че факторите са комплексни, но все пак ако има някакво основно правило, което следвате да го споделите! Благодаря!
Виж целия пост
# 128
По-влажни съм чела,че стават ако се ползват само жълтъци, или поне част от белтъците се премахнат. Аз не съм го правила,а го постигам чрез печенето. Слагам купичка с вода във фурната и не ги препичам.

Съхранявам ги увити в найлоново фолио, в метални кутии или торба.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 129
Здравейте, искам да попитам как съхранявате козунаците?
И още нещо ... как се постига по-влажен козунак? Предполагам, че факторите са комплексни, но все пак ако има някакво основно правило, което следвате да го споделите! Благодаря!
Съхраняват се в найлонов плик, в който на дъното се сложи половин ябълка разрязана на парчета. Също за да не изсъхва разрязаната страна на козунака, на нея се прикрепва една филийка хляб с клечки за зъби.
При не не изсъхва, защото плънката ми е влажна и тя го държи.
Виж целия пост
# 130
При мен пък не изсъхва, защото няма възможност за това.  Laughing
Така и не съм имала възможност да направя кузнак с крем карамел...

Понякога са ми ставали и по-сухи козунаците и до последния път си мислех, че влажността се дължи на маста...  Thinking
Последният ми козунак беше идеален на вкус, както писах и влажен, но не беше с мас, ама пък нали гоних хидратация, та на това го отдавам.
Та точно трик/номер, не мога да кажа.
Виж целия пост
# 131
Здравейте, искам да попитам как съхранявате козунаците?
И още нещо ... как се постига по-влажен козунак? Предполагам, че факторите са комплексни, но все пак ако има някакво основно правило, което следвате да го споделите! Благодаря!

Съхраняване - след като изстинат хубаво ги увивам в свежо фолио и ги пращам във фризера. След време (до шест месеца), вадя размразявам и козунака е като новоизпечен.

Изсъхване - идва от мазнината (особено маслото и мастта), тя изсушава тестото като изстине. Затова е добре да се държи с парче ябълка в някаква опаковка, която не допуска много въздух.
Виж целия пост
# 132
днес-козунак със сметана
Виж целия пост
# 133
Отчет и от мен за днешното руло, което измайсторих. Много благодаря на мама Цоцоланка за темата, на veni-vidi за рецептата за козуначеното руло и на Джемма за съветите за начинаещи козунокправещи (каква дума само  Mr. Green). Следвайки всичко, на финала се получи невероятно руло, има и конци, има и вид, и май скоро няма да го има  Laughing С увиването нещо не можах да се справя добре, но все пак се получи. Успях да снимам преди да свърши



Благодаря ви момичета, тази година ще ядем домашни козунаци - вкусни и с конци   bouquet
Виж целия пост
# 134
Разбира се, че е така. Мисля, че всеки знае, че маята е жива и горещото ще я убие. Ако не знае, трябва да започне от а и б на тестото с мая, а не от козунаците. Simple Smile
Не е задължително да може да правиш пита, за да направиш козунак. Предимство е , да.
За да е по - влажен отвътре козунака, според мен трябва да е малко повече прясното мляко. На 500гр брашно,   млякото около 125мл е малко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия