КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 1

  • 59 784
  • 743
# 105
С кое ? - с махането на рекламата на украински колелета Simple Smile))

Да се включа и аз за оформянето Simple Smile
За разлика от това което показва Джемма , рулото не се разрязва на две половини ,не се сплита и не се съединява като венец .
Разточва се кора 60 на 30 см ,маже се с мармалада и се завива по късата част 30 см .Реже се като в единя край остава съединено . Усуква се около оста си и се завива като охлюв ( подобно на болярската питка )
Като венец също е много красиво и мисля ,че пак ще се получи .
Виж целия пост
# 106
Прекрасен е. Ако е за първи път мога да кажа само поздравления Naughty
Как е оформен newsm78
Не е за първи път. Аз съм показвал миналата година няколко други подобни

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u7D8PSBsy1M
Виж целия пост
# 107
Честит празник, мили дами!!!

Да сме красиви, обичани, усмихнати, щастливи и да обичаме през цялата госина   bouquet

Видях, че вече се е заформила чудна темичка и минавам да покажа първата за сезона козуначена проба Simple Smile 

Козунак със заквасена сметана





Хубава вечер на всички!!!  bouquet
Виж целия пост
# 108
Здравейте,
Тъкмо Angellove е показала чуден козунак със сметана, а аз имам питанка точно за него. Два пъти вече се опитвам да го приготвя и не става и не става Cry Опитвах с половин доза и меся на ръка. Е не ще да се надигне и това си е. Меся, удрям, слагам продукти на стайна температура, оставям да втасва във фурната на топло.... и не и не. Отчаях се. Ако ми дадете някаква насока, ще съм ви безкрайно благодарна.
Подозирам, че има нещо общо с това, че нямам машина и в последователността на слагане на продуктите...
Виж целия пост
# 109
... Два пъти вече се опитвам да го приготвя и не става и не става.
Та щом месиш на ръка...
Активираш маята с малко вода, щипка захар и брашно до рядка кашичка. Да удвои обема си и да я видим читава ли е. Simple Smile
Разбиваш хубаво яйцата със захарта, така че да няма кристали, добавяш сметаната, олиото, солта и ароматите. В кладенче, в пресятото брашно (почти цялото количество от предвиденото, а после ще добавяш, ако е необходимо) сипваш втасалата мая и течната смес и омесваш тестото. От там нататъка, знаеш предполагам. Simple Smile  Ако не, виж упътванията ми тук.
Виж целия пост
# 110
mona77, колко време чака козунаците да втасат? В началото маята в гореща/топла/хладка вода/мляко ли я слагаш? Колко захар сложи? Печката на каква температура е нагласяш?
Последният път чаках над 3 часа в печката, за да започнат да втасват.   bouquet
Аз също нямам машина и много други  Flutter
Виж целия пост
# 111
За имане - имам машина, Wink  но... обичам да усещам тестото и машината я ползвам много рядко, като по Великден например, когато правя повече козунаци.
Виж целия пост
# 112
Благодаря ви момичета за насоките. miriana86, маята я разтварям в леко затоплено мляко с лъжица захар и две брашно до консистенцията на каша. Иначе пускам печката на около 40 градуса, тя на по-малко не се включва въобще. За втасването - ми около 1.30-2 часа
Тези дни пак ще правя опит и дано стане.
А сега се замислих - ако го омеся вечерта и го сложа да втасва в хладилника за през цялата нощ дали няма да е по-добре?
Виж целия пост
# 113
Всичко изглежда добре, както го правиш.  А оставяш ли маята да втаса?
Чак да е по-добре не бих казала, но може да оставиш да втасва в хладилника през нощта.
Виж целия пост
# 114
Да, оставям я да втаса. Единственото, което ми хрумва е, че не слагам достатъчно мая. Ще взема да опитам да замеся цяла порция, както е по рецепта, пък да видим.
Мерси за помощта.
Виж целия пост
# 115
Ах леле , как се надявах да има отделна тема Simple Smile Приемам предизвикателството и тази година и се надявам да не се изложа Simple Smile Вече правих една партида, но нещо не ми се надигна козуначето. Иначе на вкус ,аромат и мекота си беше екстра.
Виж целия пост
# 116
Аз акъл не бих искала да давам, защото тук има прекрасни кулинарки, но за да не стане хубав козунак означава , че маята предварително не е шупнала добре. Така че имайте търпение, изчакайте да се вдигне още в началото , да увеличи обема си двойно. За тази цел и за по-бързо,  може да я поставите в затоплена фурна на 30 градуса, но не оставяйте фурната още включена, тя вече е затоплена достатъчно и изчаквайте. През това време си подгответе продуктите, разбийте яйцата + необходимото, разтопете си мазнината... Вдигне ли се веднъж, няма начин да не втаса после отново тестото.  Peace
Виж целия пост
# 117
Е, няма никакво значение дали рулото ще се разреже до край или не. Все си е същата техника. Peace

midkoo, разрезът ти е убийствен. Изглежда точно както обичам- влажен. Чуден!

Ако не се е надигнал и на мекота няма как да е ок. Naughty

А за да не се надигне има 5 причини:
1. маята да е стара и неактивирана, както писа Марчето
2. неподходяща температура на продуктите и стаята
3. много мазнина
4. много захар
5. неаерирано или с недобро качество брашно.
Виж целия пост
# 118
Сигурно нещо не е било както трябва и затова си вземам бележка за следващият път.

Благодаря!
Виж целия пост
# 119
запис Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия