КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 2

  • 40 869
  • 744
# 30
Пипилота, в жълтъка капвам по няколко капки (4-6) пр. мляко и олио (то придава блясъка).

Щастлива, трябва да се усети тестото, грамовете брашно в рецептата са за ориентир. Брашната са разлини, яйцата също и ето разликите.

Според мен, каквото и да е брашното - италианско или бг, просто трябва да се направи меко, но и достатъчно твърдо в същото време тесто, за да не се разлива плетката, тарябва да се усеща, а послелдното идва с опита.   Grinning

Аз реших днес като правя хляб да снимам някои моменти - колко меко/как да се преценява, прегъването при месене.

Искам само да обясня и моето си усещане (зачитам и вашите) за биенето на тестото.
Всъщност с удрянето му в плота, месещият разпуска/отпочива от месенето и после, след удрянето продължавайки да меси вкарва въздух. Самото пльосване на тестото, изобщо не ми прилича на вкарване на въздух, а по скоро на изкарване. Та дори да не е съвсем така, определено не се и вкарва.
Ей тъй ги усещам аз нещата. Simple Smile

Уинди, и за рецептите за хлебопекарна да ти кажа виждането си... Simple Smile
 Която и да е рецепта може да се забърка в машината (особенно щом няма да се пече в нея), просто се следва правилото на машината - първо мокри, после сухи продукти. Това прави всяка рецепта подходяща/адаптирана  за хлебопекарна.  Grinning
Ако пък искате да печете която и да е рецепта в машината, освен основното правило, трябва да се съобразите само и да се вместят продуктите в контейнера и' (след като втаса и се изпече тестото).

    Аз писах неотдавна.... понякога омесвам тестото на ръка, за да го усетя и тогава вече го слагам в машината, да меси вместо мен. Simple Smile  
Но, които още нямат опит в преценката за мекотата на тесто, е добре да го меси от самото начало машината, та спрат да добавят брашно, когато не мажат бъркалките.

Ух какво се разсписах...  ooooh!
Благодаря за вниманието на изчелите ме!  Grinning



Виж целия пост
# 31
Ето козунаците на дневна светлина -




Виж целия пост
# 32
Леле, Цоц, забравих да ти пиша... Страхотни, страхотни,... Поздравления, майсторе!   bouquet  
Ама как бре, останаха до сега неначенати?!  newsm78
Позната ми е плетката, ама я посочи коя е, молИМ!   Grinning
Виж целия пост
# 33
Това е сплитането, моите са с по 4 фитила.....
Как оцеляха - снощи като ги извадих всички спяха, тази сутрин - пак така, ваканция е, закусваме по обяд.......
Благодаря ти, Морена!
Виж целия пост
# 34
Ако пък искате да печете която и да е рецепта в машината, освен основното правило, трябва да се съобразите само и да се вместят продуктите в контейнера и' (след като втаса и се изпече тестото).[/color]

Именно тук е ключът - рецептата е с малки количества, та няма да се наложи да деля продукти и да смятам съотношения. Не че е чак такъв проблем, правя го постоянно с други рецепти. Но сега така реших - като за първи опит тази година, да се улесня максимално. Mr. Green
В тази връзка, Seengirl, погледни рецептата - мисля, че е точно това, за което питаш! Peace
Освен това съзнателно избирах рецепта без свинска мас, защото моята я чакам да пристигне, а не искам да променям оригиналните съставки. Като ще правя по нечия рецепта, ще правя с всичко нужно. Хем се надявам резултатът да е максимално близък до показания, хем от уважение към авторите, които са си направили труда да тестват, напишат рецептата и обясненията към нея. Hug

Мама Цоцоланка, ако някой ми направи такива красиви козунаци, и през нощта ще стана да ги опитам! Ама те твоите хора явно са свикнали... Laughing
Виж целия пост
# 35
Няма за какво, Цоц! Simple Smile
Аха, ползвала съм я таз плетка, ама не я познах.  Laughing
Скрит текст:
ММ, а и големите, с мотаят до последно с мен, та колкото и късно да е, пробваме го... козунака де.  Laughing
Ние пък ставаме рано (е, не като за у-ще я  Wink), да не губим тренинг, с оглед на идващото топло и горещо време... Пък и не ми харесва малката (на 6г.) да обръща деня на нощ (като спи до късно сутрин) и обратното - като ми се мотае будна по нощите.
Виж целия пост
# 36
Цоп-пльок   bouquet
Виж целия пост
# 37
може ли малко помощ.
Мисля да замеся тесто за козунак от предния ден в хлебопекарната и да замразя .
Предстои ми пътуване за Великден и мисля, да ползвам готово тесто за козунака там.
Дали ще е удачно, в смисъл някой пробвал ли е и дали после ще се получи хубав козунак, след размразяването?
Виж целия пост
# 38
Козунакът на Пина за хлебопекарна е много хубав, правила съм доста пъти, като съм пекла и в машината.

И аз не виждам снимките на Госпожица лаленце.

А зайчетата се правят от маслено тесто, като ушичките се режат с ножичка. Peace
Виж целия пост
# 39
Извинявам се за въпросчето, но да попитам какво се добавяше към тестото за да се премахне дъха на мас?
Моята машина меси чудесно, не бих месила на ръка ( а и нали за това съм я взела, за да не се плескам аз  Mr. Green). Само, че цикъла на тесто ми идва кратък, последния път оставих още около половин час повече да втаса и тогава оплетох ...
Виж целия пост
# 40
Ванилията, ромът  и лимонената кора напълно премахват миризмата на мас.
Виж целия пост
# 41
Аз виждам снимките на Лаленце през цялото време от снощи, та явно проблема е и при някои.
И съм пропуснала...  Confused  Лаленце, чудни са, поздравления!   bouquet
Виж целия пост
# 42
marchеva14, можеш ли да попиташ приятелката ти за рецепта, ако не е много нахално разбира се. Мъжът ми също е диабетик, а ми се иска да му направя и на него козунак за празника.
Питах, на 1 кг брашно - 5 сл. подсладител.
Виж целия пост
# 43
Ванилията, ромът  и лимонената кора напълно премахват миризмата на мас.
Благодаря, ще пробвам и рецепта с мас  Hug
Виж целия пост
# 44
Спирам с пробите за козунаци, след три опита, да не им омръзнат на моите мъже до Великден, а и нещо днес трудно си закопчах дънките......     Mr. Green
Само ще ви следя и ще се радвам на вашите до празника.     Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия