КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 3

  • 39 344
  • 733
# 630
Во истина возкресе!
Виж целия пост
# 631
Христос Воскресе! Бъдете честити и добри,здрави и щастливи!
Виж целия пост
# 632
И моето първото в четвъртък стана такова. Месих по рецептата на традиционния на Джема. после прочетох някъде в темата, ме когато е много лепкаво тестото, не добавя брашно, а мазнина. Другото, което забелязах е, че в машината тестото не ми втаса особено добре. Затова днес замесих с жива мая и сложих кошничката на машината да втаса във фурната. Ползвах рецептата на Пина, но определено също ми изпи доста олио тестото, но стана еластично и позволи оформяне. В момента се пекат и изглеждат добре бухнали. Но втасването ми отне доста повече време от хляба, който правя с пълнозърнесто брашно в робота и после във фурната, може би заради мазнината. А "хляба", който направих все още е мек и много вкусен, напук на логиката не се превърна в паве, както очаквах, а дори не съм го извадила от тавата - чупим си директно оттам. Да видим какво ще стане със сегашната порция, че пробвах трика да добавям мазнината след като е започнало месенето и действително станаха конци в тестото, но беше твърдо и долях доста повече от рецептата. Дано следващия път ти се получи и не се ядосвай, убедена съм, че произведението ти е вкусно и така.
Едит: Да докладвам - козунаците се получиха пухкави, въздушни и с конци. Малки са, защото дозата тесто ми беше малка, но като за втори път биват. Simple Smile
Скрит текст:
Скрит текст:


За мазнината и аз знам, ама от течно тесто без още брашно с мазнина не съм пробвала да стане твърдо като за оформяне. Ще пробвам и така. Иначе постепенно си я добавям, не меся за пръв път, ама такова нещо не ми се беше случвало, чак такова. Още съм ядосана.  Laughing И да ти кажа, и вкусно не е, защото е някакво.... абе хлебно. Хляб със стафиди и мармалад. Бляк. Като гледам ще замине на патиците в парка. Обаче ще пробвам и други рецепти и ще видим къде е разковничето. Нещо брашното ме съмнява, че втора рецепта се налага да добавям, ще пробвам и друг вид. Simple Smile

Твите козунаци са супер! Весел празник!  Simple Smile
Виж целия пост
# 633
Благодаря! Пропуснах да спомена за брашното - тоя път заложих на София мел. Предишния път месих с бялото на Файн фууд, от което хляба ми винаги става страхотен. Следващия път мисля да пробвам същата технология, но с брашното на ФФ, пък да видим.
Относно добавянето на мазнина - направи ми впечатление, че като добавям, тестото става по-еластично и по-лесно се оформя. Абе, продължавам експериментите докато му хвана цаката, но основната ми грешка първия път беше, че не го изчаках да втаса достатъчно, притесних се, че ще превтаса и тестото остана течно. Явно козуначеното тесто си иска по-дълго втасване и на по-висока температура.
Виж целия пост
# 634
Ето ги и моиге козунаци, много вкусни, на конци, абе страхотни. Рецептата е на Морена (от първия пост на темата)  bouquet

Скрит текст:

Виж целия пост
# 635
Бог да благослови семействата Ви с всяко добро под небето, мили приятели!



Почерпете се - мама и тати имат рожденни дни:
Скрит текст:


Виж целия пост
# 636
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

Генералната ми репетиция не се получи много добре, но за сметка на това резултата от вчера беше разкошен!  Crazy Heart Eyes Супер съм доволна!

Много се харесаха и от домашните. Още снощи дозата беше преполовена.  Crazy
Използвах рецептата от червената книга.  Peace

Ето ги:

Скрит текст:






Виж целия пост
# 637
Да покажа и аз всичките козунаци, които вчера изпекохме.  Simple Smile



Христос Воскресе!
Виж целия пост
# 638
   Честити Великденски празници!Бъдете здрави и добри!

    Да не се хваля много, но за пореден път се убедих,че без рецепта и само с желание, става най-хубавия козунак! Всичко,което направих се одобри от капризите в нас,роднините и познатите. Големите с които се бях притеснила много,че бавно втасват, бяха топяща се в устата,сочна и сладка мечта. И дъщерята ,където викаше защо правя толкова много, и стана криво,че трябва да раздавам, и а не останело всичко за нас... Joy
Виж целия пост
# 639
Тайна бях като дъщеря ти днес Party Толкова си ги харесах че ме е жал, но все па направих премного и са именно за близки и приятели Flutter
Аз днес опитах тези на Еликсир със заквасена сметана и са страшно влажни и сладки. Увеличих им захарта до 180 гр но си втасаха и по мое мнение е можело още малко, но и така са достатъчно добри.
Виж целия пост
# 640
Благодаря! Пропуснах да спомена за брашното - тоя път заложих на София мел. Предишния път месих с бялото на Файн фууд, от което хляба ми винаги става страхотен. Следващия път мисля да пробвам същата технология, но с брашното на ФФ, пък да видим.
Относно добавянето на мазнина - направи ми впечатление, че като добавям, тестото става по-еластично и по-лесно се оформя. Абе, продължавам експериментите докато му хвана цаката, но основната ми грешка първия път беше, че не го изчаках да втаса достатъчно, притесних се, че ще превтаса и тестото остана течно. Явно козуначеното тесто си иска по-дълго втасване и на по-висока температура.

Kaти, не съм в България и с брашната тук пробвам.  Rolling Eyes Хм, интересно това с мазнината на толкова влажно тесто... Ще взема на едни козуначени кифли да пробвам твоята технология, че и те миналия път много течни дойдоха, да видим какво ще излезе. Благодаря за идеята.  Grinning Иначе вчера всичко втаса прекрасно. И първия, и втория път, това не може да е причината.
Виж целия пост
# 641
Момичета, пускам ви разрязано парче на козунак с Маскарпоне на Елексир, ако не се лъжа, а ако имам грешка,  моля да ме поправите.  Плънка от изцедено сладко от зелени смокини + портокалови корички. Повече от добър е. Всяка година измесвам няколко килограма, но този взе първенството!!!  Вътре е влажен, на конци и зъбките правят отпечатък, както се казва. Препоръчвам го определено. Стои и много красиво в чинийката ... Simple Smile
Много благодаря за рецептата.  Hug Hug

Виж целия пост
# 642
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
[/size]


Виж целия пост
# 643
Христос воскресе!

Много красиви и вкусноизглеждащи козунаци сте направили всички.
Ето разрез на моите козунаци:




А това са козунаците на сестра ми, по рецепта за традиционния козунак:




Виж целия пост
# 644
Христос Воскресе!     Hug
Мир и топлина в душите ви!
Страхотни козунаци видях!


Козунаци със заквасена сметана


Козуначени кифлички


Обикновен козунак


Козунаци с квас


и отвътре


В интерес на истината тези с квас ми харесаха най-много.
По рецепта на Пина са, замених маята с квас.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия