Риба и рибни деликатеси – колко често ядем и как ги приготвяме

  • 24 546
  • 84
Здравейте!
Направих тази тема, защото в нашето ежедневие ядем само БОКЛУЦИ. Рибата и рибните продукти е една от малкото храни които все още може да намерим качествени и незмърсени. Моля пишете как вие приготвяте риба, колко често и даже защо не ядете риба.  chef
Виж целия пост
# 1
Много от рибите също не са качествен продукт, особено отглежданите промишлено сьомги, пъстърви и пангасиуса Sick Много риба внасят от Китай а там с какво ли я хранят за да порастне за 40 дни. На въпроса ти -  ядем такава хваната в море или река, най-често пържена или на скара. Правя и скумрия с домати и лимони на фурна. Като имам повече риба мариновам в буркани.
Виж целия пост
# 2
Аз много обичам риба и въпреки това рядко купувам.Най-много я харесвам пържена,но и това ми е доста досадна работа.За това намерих начин да я приготвям в тава и във фурната.Става разкошна,като пържена.Обичам хек и за това купувам предимно него.И така: рибата я нарязвам на две или три парчета зависи колко е голям хека.Ако е от по дребния направо цели пека парчетата.Осолявам ги и след това ги овалвам в галета.Нареждам в тава и поръсвам с олио.Слагам в предварително загрята фурна и пека до златисто.Хем по здравословно,хем не мирише като при пърженето.
Виж целия пост
# 3
Да се хапва рибка е добре, само че наистина е най-добре да е от чист водоем. Затова аз разчитам на  приятелите рибари, които понякога се присещат за мен и носят разни вкусотии Wink Аз самата предпочитам морска риба, а сладководните да не са язовирни. И си купувам риба главно от рибари и борса за риба. Ето и няколко от моите варианти за рибка:

Рибена чорба

Толстолоб на фурна

Скумрия с доматен сос на фурна

Скумрия печена в сол
Виж целия пост
# 4
Аз нямах предвид риби които са замразени, само пресни риби. Аз съм израстнала на морето и ям всичко в морето. Пържената риба за мен е похабена риба. Идва сезона на мидите, някой да си даде рецептата.
Виж целия пост
# 5
От рибите най-много обичам пушени и мариновани.

А иначе, най-често приготвям тези рецепти:

Рибена супа със зеленчуци

Печена скумрия с домати

Салата с риба тон, ябълки и орехи

Виж целия пост
# 6
Риба ядем поне един два пъти седмично .
Само от нашето си море .Или купена директно от рибарите току що извадена от морето или собственоръчно уловена.
Най често приготвена на скара или във фурната/кефал, лефер ,лаврак / , позволявам си естествено и пържена /кая , сафрид , калкан ,чернокоп /.
С две думи фенове сме на рибата/морска/ .
Също толкова често миди, раци и понякога  и рапани консумираме.
Речна риба не обичаме.
Виж целия пост
# 7
Два пъти седмично поне. ММ много обича, той чисти, ако се налага. Напоследък правим в плик за печене с подправки и лимон с коричката на резени. Най-често - скумрия, пъстърва, лаврак, ципура, сьомгова пъстърва, сьомга... Рядко пържим, но обичам сафрид, барбуна, чернокоп...

Не обичам риба с дребни костички или много мазна като риба тон. Sunglasses
Виж целия пост
# 8
Markrit браво имате вкус, а яли ли сте черноморска барбуна на скара?
В турция между дру другото съм яла десерт приготвен с хамсия. Споделете някоя изпробвана рецепра с черноморска риба.

Аз ви предлагам една много хубава рецепта с миди.
Почистени миди от косъмчетата, в тиганче доматено пюре, ако е гъсто малко водичка, похлупвате на бавен огън. Когато леко започнат да клокват добавяте малко лимонов сок и лют пипер на вкус. Мидите се свалят от огънякогато започнат да се отварят. Сервирате с едро нарязан девисил поръсен отгоре. Когато приготвяте миди с черупките не ги оставяйте дълго време на огъня. Когато се отвори малко мидата се оставят да се задушат отстрани котлоно. Мидата става гадна когато се остави да се вари повече.
Виж целия пост
# 9
Ще споделя най-лесната:
Почистената на филета риба "пържите" в тефлонов тиган с една единствена капка олио, размазана върху тигана. Загрявате тигана и поставяте почистената риба с отрязаната част към тигана, после обръщате с кожата. Без сол, без нищо. По няколко минути от двете страни, до приятен цвят. После си слагате сол, пипер, лимон - каквото обичате.
Правя така пъстърва, ципура, прясна скумрия, лаврак.
Бързо, лесно вкусно и полезно. Може да кажете да ви направят рибата на филе в магазина и за вас не остава почти никаква работа Joy Joy Joy

Мидите правя само по два начина: салата с девисил (лющян, селим), пресен лук, лимон и зехтин и сол
и панирани с паста патафри, но вече избягвам панираните неща, макар да са много вкусни Joy
Виж целия пост
# 10
Markrit браво имате вкус, а яли ли сте черноморска барбуна на скара?
В турция между дру другото съм яла десерт приготвен с хамсия. Споделете някоя изпробвана рецепра с черноморска риба.
Не/аз не съм/ , не съм пробвала барбуна на скара .
От дребната риба предпочитам да я ям пържена до хрупкавост .
Примерно сафрида на скара изобщо не ми харесва.
Тя е много нежна риба и става най вкусна/според моя вкус/ когато се изпържи .
Кая обичам наравно с пържен калкан/който за жалост е на изчезване/.Калкана става вкусен и във фурна .Сега рецептата не я помня , понеже на фурна не бих го изхабила , вкусен ми е пържен.Точка по въпроса. Laughing Mr. Green
Лефера  естествено го обожавам на скара /но е най вкусен когато е от килограм нагоре/.
Кефала във фурната с картофи нарязани на шайби /рецептата я научих наскоро от приятели ценители на добрата кухня и добри готвачи/.
Кефал във сол също става божествено напълнен със зелении и чесън .Кефала по едрия /тоест когато е по охранен/ става идеално на плакия /желателно е да се яде на другия ден когато рибата ще е поела от всички зеленчуци и ще се е желирала.
Вплакията слагам - зелен пипер , много лук и чесън , много моркови , целина , качествено доматено пюре /или концетрирана и качествена консерва домати , зехтин .Май е това.
Абеее изобщооо с рибата и морските продукти като цяло може много да се експерементира
почти винаги успешно.
Виж целия пост
# 11
Много обичам риба, мъжа ми също. Ядем поне два пъти седмично, а понякога и по-често.
Много харесвам бакаляро - средиземноморска рибка, много вкусна. Най -хубава е печена със морска сол и мащерка.
Виж целия пост
# 12
Хм не знам как се качват още снимки тук но, когато разбера ще ви покажа някой изкушения.
Калкана става много добре на пара с малко черно пиперче. Моя съвет когато приготвяте рибка, черноморска естествено е да я приготвяте без почти никакви подправки, колкото по просто и първично толкова по вкусно. Например кефала аз го приготвям във фолио с едно дафиново листче в корема, 3 - 4 здрънца черно пиперче, лимоново сокче и малко зехтинче. Завивате и в една тавичка 100 мл водичка на дъното маничко. Във фурната държим докато не замирише Laughing Когато го извадя може да има даже малко кръв на коста. Почиствам от кости те и накъсвам месцето в купа обикновенно и заливам с сосчето от тавичката. Във хладилник и когато се охлади добре става страхотна рибена ПАЧА. Същото с каята и лихнуса, е много трудоемко с тях заради костите.
  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef  chef
Виж целия пост
# 13
Ххаххаха
Ето и снимка на рецептата ми Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Обичам рибка и почти всички морски (вкл. речни) продукти. Simple Smile
Но си нямам моренце наблизо.
Какво неприятно впечатление ми прави за купуваните напоследък рибни филета - особено замразените.
След размразяване и осолване изтича толкова много вода, че теглото става наполовина (а и по-малко)! newsm78 Има някакъв процент глазиране, който така не ми става ясно за какво е ...??? newsm78
Дори и прясната риба, която предпочитам е с доста голямо количество вода - може би от заравянето й в лед за съхранение. Thinking
От консервите на т.нар. "парченца" риба тон съм се отказала тотално, защото това са миниатюрни трошици и много, ама много някакъв сос... Ползвах преди от тези консерви за зимна салата  с майонеза.
И накрая един съвет-препоръка от рибари, който прочетох в руски сайтове  - рибата да се обработва (пече или пържи) с главата - така поне твърдят, че става по-вкусна.   chef   
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия