Православни пости - 5 тема

  • 62 939
  • 740
# 60
Всяка храна използвана умерено е полезна. Соевите продукти използвани правилно със съответните подправки са страхотни. Особено когато си купите суровата соя и сами си ги направите (вкл. и каймата). Но да напомня соеви продукти без овкусители и подправки са си просто една основа и пълнеж и нищо друго.
Виж целия пост
# 61
Съгласна съм с предходното мнение.

И аз не ползвам често соя.
А да си приготвям сама мляко и тофу се оказа много приятно. Доволна съм от вкуса на домашното тофу, затова едва ли някога ще си купя готово. Няма нищо общо между двете.

За днес съм приготвила котлети от толстолоб на тиган, с подходяща свежа салатка, разбира се. Grinning
Виж целия пост
# 62
Ех ,че хубави идейки сте дали. Аз си карам с обикновено меню без много новости. Ама правих една картофена супо-яхния, с много джоджен пресен.... е няма друга такава вкусотия, стана невероятно.
Яде ми се грис халва, а у дома не я обичат много, много Cry ама ще взема да си направя и ще си я ям няколко дни и така.
Виж целия пост
# 63
Другарката simpatikonia ако и е останало нещо соево може си приготви пастет от тиквички с моркови и орехи. А днес за дени мамун (пардон бебчо) направихме оризов сос с домати. Дето нали сварен ориз с домати ама го минахме на пасатора. Обаче на мен си ми хареса де.
Виж целия пост
# 64
Ние днес сме на тиквички с доматен сос и един сладкиш със сладко от ягоди.
Този път нещо постите свършиха много бързо или на мен така ми се струва?
Виж целия пост
# 65
Из фейсбука рецепта за веган катми :

всичко е на око. Топла водичка, мая около половин кубче, 1 ч.л. захар; 1.5 с.л. сол; 1.с.л. оцет;1-2 с.л олио;щипка сода бикарбонат;и брашно за гъстотата на палачинково ...Втасва, пече се и се маже с масло/зехтин  обилно. Това е.
Виж целия пост
# 66
Нищо, че постите свършиха, да се отчета:
Всичко соево се омете - тофуто го изядохме почти натюр, намазано върху препечена филийка още на първата закуска. Веднъж го направих и пасирано - с авокадо и много чесън. Супер стана.

От окарата (суровия остатък на соята, след като се извлече млякото) импровизирах една мусака - първо мислех, да бъдат кюфтенца, но после за по-лесно реших да запека цялото количество на фурна като мусака - настъргани тиквички, настъргани картофи, накиснато счукано ленено семе (прекалих и стана доста лигава мусаката), окара, чесън, магданоз, джоджен... Истинска мусака стана - ако имаше и кимион, приликата щеше да е пълна.

Сигурно щеше да се изяде докрай, ако нямаше за конкуренция мамините манджи. Пред тях обаче не й провървя много. Ядох я основно аз, без особен ентусиазъм и най-вече от уважение към себе си Grinning. Във всеки случай се получи нещо съвсем ядливо. Държа да го отбележа, защото имах големи съмнения за резултата. Другия път ще пробвам да направя от окарата бисквитки, че този път не успях. Чисто психически не бях подготвена. Толкова храна, такова чудо Rolling Eyes.Честно да си призная, съвсем не подозирах, че от половин килограм соя се получават толкова много продукти.
Виж целия пост
# 67
Алоооооууууу населението - всички ли отидохте на море бе.
Виж целия пост
# 68
Не, тук сме, тук  Hug- в очакване на по-строгите Богородични пости и по-обилните плодове и зеленчуци.

Напоследък не съм правила нищо ново. В постните дни карам основно на диня и печена царевица Grinning.
Веднъж правих сурови какаови бонбони с бадем, тахан и фурми - и това е. Имам още от тях в хладилника - изглежда напоследък все по-рядко ми се прияжда сладко.

Кои са ви любимите постни летни манджи? (да пораздвижим малко темата Wink)
Виж целия пост
# 69
Освен обичайните заподозрени (печени тиквички; рататуй) съм замислила пълнени чушки с просо, както и едни проселдени кюфтенца с маслинова паста. Да живеят кулинарните блогове! Heart Eyes
Виж целия пост
# 70
Здравейте!
В това хубаво плодово-зеленчуково време почти не готвя. Но сега съм на вълна патладжани. За бъбреците не са особено полезни, но са толкова вкусни... Започнах по малко да приготвям печени, живот и здраве и за зимата.
Наближават пак пости, надявам се отново да се съберем.
Виж целия пост
# 71
Аз ще се включа към групата пак, по време на Богородичните пости.
Виж целия пост
# 72
Днес и аз купих няколко патладжана - ще правя една доза маринован патладжан.
Вярно е, че не го препоръчват за болни бъбреци, но пък се отразява добре на болните от подагра.
Просто не трябва да се прекалява.
И аз съм от тези, които обичат много патладжан  Grinning

За днес менюто ми е - салата от сурови тиквички, авокадо, червен лук, сол, копър, магданоз и лимон.
И задушена пъстърва.
Виж целия пост
# 73
 Още не съм се записала в темата, но идват Богородичните пости и няма да мине без мен  Laughing Днес съм на бобец, а довечера- рибени пръстчета и картофи на фурна и салата с домати и рукола.
Виж целия пост
# 74
Здравейте,

Въпросът ми не е конкретно във връзка с  постите, но не знам къде да попитам.
Видях, че правите тофу.  Колко време може да се съхранява в хладилник. Също и соевото мляко?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия