Православни пости - 5 тема

  • 62 932
  • 740
# 720
Първата елда, която сготвих не ставаше за ядене, сега готвя от същата и е много хубава. Не е до елдата, а как се прави.
Виж целия пост
# 721
И при мен елдата не се получи. Веднъж съм пробвала и не ми хареса на вкус. Може би грешката е в приготвянето, но определено не ми хареса.
Виж целия пост
# 722
За елдата-ако я приготвите с гъби и соев сос, всичко е наред, няма особен вкус. Simple Smile От соевия сос.
Виж целия пост
# 723
Вкъщи редовно правя такива, ето това е последната ми торта за 28-ми РД, страхотна е, и не е нужен високооборотен блендер, а става и с чопър/пасатор. Ето я: http://eatpraylovewithjo.blogspot.co.uk/2015/02/raw-and-orange-l … -dreamy-cake.html

MissDreamy, нямаш сърце с тази торта  Crazy Не бях погледнала какво пише под аватара ти, но викам тя ще да живее на острова /разпознах свещичките с точките от M&S, и аз имах такива за моя рд Simple Smile/.

Аз карам тези дни на плодове и ядки през деня. За довечера ориз с гъби, за утре паста с домати, снощи - хляб, хумус и салата домати, краставица, авокадо и прясна царевица /всичко на ситно нарязано, някак си по-ми е вкусно като е много наситно/. В понеделник беше грах с картофи.

Елда много обичам, но си я купувам от тези в плик - слагаш плика за 20 мин. във вряща вода и чиста работа после.
Виж целия пост
# 724
И при мен елдата не се получи. Веднъж съм пробвала и не ми хареса на вкус. Може би грешката е в приготвянето, но определено не ми хареса.

Как я готви? Не веднъж съм писала като ориз се прави, важно е да не се превари!

Дядо Хаджия, за диабетици е много полезна, ако съм ти, бих и дала втори шанс.  Peace
Виж целия пост
# 725
...
Дядо Хаджия, за диабетици е много полезна, ако съм ти, бих и дала втори шанс.  Peace
Ама аз още не съм и дал първи шанс, затова питам. Всеки вика от приготвянето било. Убау де как се приготвя тогава.

Така ми хвалиха червената леща, ама аз така и не успях да я приготвя и повече няма да я правя. Сега от елдата ще правя сирене и мляко, ама това е отделно. Първо искам да я видя като нормален продукт как е.
Виж целия пост
# 726
Вкъщи редовно правя такива, ето това е последната ми торта за 28-ми РД, страхотна е, и не е нужен високооборотен блендер, а става и с чопър/пасатор. Ето я: http://eatpraylovewithjo.blogspot.co.uk/2015/02/raw-and-orange-l … -dreamy-cake.html

MissDreamy, нямаш сърце с тази торта  Crazy Не бях погледнала какво пише под аватара ти, но викам тя ще да живее на острова /разпознах свещичките с точките от M&S, и аз имах такива за моя рд Simple Smile/.


 Mr. Green  От АСДА ги взех в последния момент!


Е, той соевия сос всичко оправя. Mr. Green
Аз днес правих на тигана без мазнина зеленчуци (грах, лук, моркови, чушка, гъби) с киноа, накрая овкусих със соев сос и воала - страшна вкусотия!
Виж целия пост
# 727
Червената или оранжева леща се готви буквално за 15-20 минути. И става на каша за отрицателно време. Ако реша да я готвя с морков, праз или чушка, задължително ги задушавам до полуготовност преди да сложа лещата, иначе ще си останат сурови. На тази леща много вървят ориенталски подправки - най-вече канела (на върха на ножа). Много ми допадна този вкус. Може да се прави и с кокосово мляко (и мазнина). През този пост мисля да я опитам сготвена по този начин.

Днес правих гранола - микс от овесени и други ядки (смлян сусам, лен и коноп, тиквено и слънчогледово семе, кокосови стърготини, като всичко това се обърква с малко разтопено кокосово масло (1 с.л.) и 4 с.л. петмез от фурми, разреден с малко вода. Към гранолата могат да се добяват също сушени плодове и стафиди. Изпекох върху хартия за печене на  150 градуса с вентилатор за около 30 мин. - докато леко покафенее отгоре. Междувременно разбърквах на няколко пъти. Мисля да я ползвам от време на време за закуска, накисната с малко ядково мляко.

Днес правих и един импровизиран сладкиш от 200 гр. окара (остатъка от соята), 50 гр. кокосови стърготини, малко ябълка (1/2) - едро настъргана, 150 гр. фурми, 2 с.л. какао и 50 гр. бадеми. Сложих ромов аромат, но може да ползвате и канела. Сладкишът стана доста ронлив след печене, но много вкусен. Пече се на 150 гр. с вентилатор докато краищата му покафенеят - приблизително 20-25 минути.
Виж целия пост
# 728
Червената леща я варя повече, защото не остават цели зърната, но мисля трябва още да се вари. Слагам микс замразени  зеленчуци, на нея и трябва много вода.
Виж целия пост
# 729
Ехее, колко много сте изписали! Simple Smile  Днес сме скука - грах с картофи и моркови и маалко целина.
Печена тиква за десерт.
Тенджерата под налягане ме спасява - варивата стават за минути.
 Sunglasses
Виж целия пост
# 730
И как се приготвя елда, последно!
Виж целия пост
# 731
И как се приготвя елда, последно!

Елда със замразени зеленчуци:

Кипвам вода в кана. Елда към 1 ч.ч. чистя и измивам, прецеждам. Запържвам лук,, слагам малко фиде и то да се запържи, слагам елдата и тя леко, после замразените зеленчуци под капак да се задушат малко, да се размразят и позапържат. Сипвам гореща вода, приблизително 1 към 3 и намалям огъня. Елдата е готова, когато зрънцата се разпукат, водата трябва почти да е извряла, но не напълно. Махам от огъня и покривам капака с кърпи. След 10-тина минути е готова, бульон не трябва да е останал, тя си го поема. Ако не искаш да пържиш във вряла вода сложи всичко, съотношението същото и пак задуши накрая.  Peace
Виж целия пост
# 732
Аз елдата я измивам и варя околко 20 минути.Отцеждам я и по принцип я хапвам със сирене, но сега я пробвах в постен вариянт-с печена чушка,маслини,бадемово брашно и тиквено семе - много вкусно  Peace
 А днес направих орехов пастет-пасирах орехи с вода, пресен чесън,конопен протеин, сол и черен пипер.Също много ми хареса Simple Smile))
Виж целия пост
# 733
И как се приготвя елда, последно!
дядо хаджия, ако е тъмна елда (това е обработена, например запечена или бланширана елда), трябва да я измиеш добре, иначе леко нагарча. аз лично действам като с боба - варя 3-4 мин., изхвърлям първата вода, измивам със студена вода хубаво, и слагам да се готви. много обичам елда, а и е много полезна - желязо, микроелементи и др.
светлата елда е сурова, тя рядко се намира.
руската или украйнската гречка е най-добра като качество - от моя опит.  Peace
Виж целия пост
# 734
Аз днес правих на тигана без мазнина зеленчуци (грах, лук, моркови, чушка, гъби) с киноа, накрая овкусих със соев сос и воала - страшна вкусотия!
Хм,как пък и аз така..наговорили сме се... Laughing
Само вместо киноа,добавих семенца опукан амарант.Вкусотия  Heart Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия