БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 38 738
  • 736
# 660
Не бе Бонго,фалшива шкембе-чорба от пилешко месо.  Laughing
като махнем липсата на шкембе си остава чорба от пил.месо. това си е жива супа.  hahaha
аз се мъча да изкарам едни котлети от печени чушки и да докарам едни фалшиви чушки бюрек ама не става  hahaha
Виж целия пост
# 661
Здравейте, бих искала да попитам за желатина. Любимата ми торта е небезизвесната плодовата пита от Неделя, започнах да си я правя сама вкъщи. Много добре се получава, но просто не мога да се оправя с тоя желатин. В интернет е много трудно да попаднеш на наистина добра рецепта, според мен, затова ще се радвам на споделен опит с желирането на плодове!  Simple Smile
boby, самото разтваряне на желатина ли не успяваш да направиш или какво? Аз процедирам така:  пакетче желатин заливам със 100-ина мл приблизително студена вода, разбърквам го с лъжичка и оставям 10-15 минутки да набъбне. Слагам вода в някакъв съд на котлона, чашката с желатина във водата и гледам водата да не завира. Даже като се стопли водата в съда повече, направо го свалям от огъня заедно с чашката желатин и го оставям така - той сам се втечнява, става гладка течност без зрънца. Най-важното обаче е да съобразиш температурите на желатина и тази на сместта, която ще желираш (да не са едното много горещо, а другото много студено), защото ще се пресече.

Благодаря за разяснението, мисля че не уцелвам на пакет желатин колко мл вода се слага! Миналия път на желатин 10г, сложих около 200мл сироп. 
Виж целия пост
# 662
Един пакет желатин е за 500 мл течност. Peace

Благодаря на bongo_2007 ® за помощта при печенето на хляба! Получи се чудесно хлебче! Hug
Виж целия пост
# 663
Любимата ми торта е небезизвесната плодовата пита от Неделя, започнах да си я правя сама вкъщи. Много добре се получава

Може ли рецепта  Praynig
И вкъщи ни е любима  Simple Smile

Ама разбира се! Simple Smile

Аз я правя с готови блатове от магазина, ако имаш желание да си ги направиш сигурно ще стана още по-вкусна! Та взимам блатовете (аз взимам шоколадови) и си ги сиропирам с компот какъвто имам, гледам да е по-сладък!
За крема: Слагам на едно място едно пакетче нишесте(натурално), 3-4 разбити жълтъка, 3 лъжици брашно и малко мляко, за да стане еднородна смес. Предварително съм сложила 1 литър мляко на котлона, слагам му 10 лъжици захар и го оставям да кипне. След като кипне задължително го дърпам от котлона и тогава слагам сместа с нишестето, като бъркам добре. Връщам го на котлона и докато малко кипи му слагам масло (колкото преценя) и ванилия.

Мажа сиропираните блатове с крема и като изстине я слагам малко в хладилника и после редя плодовете. Режа както ми харесват и накрая се слага желатина, но както написах на мен не ми се получава.
Според мен в Неделя правят крема с повече захар, отколкото аз слагам!
Виж целия пост
# 664
Един пакет желатин е за 500 мл течност. Peace

Благодаря на bongo_2007 ® за помощта при печенето на хляба! Получи се чудесно хлебче! Hug
дай му на тоя един крайщник ... с мръвченце  hahaha
Виж целия пост
# 665

Благодаря за разяснението, мисля че не уцелвам на пакет желатин колко мл вода се слага! Миналия път на желатин 10г, сложих около 200мл сироп. 

boby_, малко по диагонал минах, може да не съм схванала съвсем проблема ти, но, ако е само за покриване на плодовете, пробвай тая желатинова смес, много е вкусна:

ЗА ЖЕЛИРАНЕ НА ПЛОДОВЕ ВЪРХУ ТОРТА

100 мл вода
20 мл водка
50гр захар
10гр желатин
1 ванилия

Желатина се накисва с водата. Като набъбне, се добавя захарта и се разтопява, без да завира. Прибавят се водката и ванилията и се изчаква да се охлади и да стане на гел. Тогава с помоща на найлоново пликче с дупка отпред се шприцова върху плодовете.

Захарта може да я прибавиш и след разтопяването на желатина. Ако прекалено е желирала сместа, леко разтопяваш чрез потапяне в друг съд с гореща вода, може и с четка да мажеш плодовете, ако позволяват, няколко пъти може да се мине или с пош или найлоново пликче в краен случай. Peace

Виж целия пост
# 666
boby, labrex, благодаря   bouquet
В неделя ще ядем домашна плодовата пита на "Неделя"   chef  Simple Smile
Виж целия пост
# 667
Ох, спешно ми трябва изпитана рецепта за американски палачинки.  Blush
Виж целия пост
# 668
Имам риба замразена от 7 месеца във фризера. Мога ли да я ползвам?
Виж целия пост
# 669
Ох, спешно ми трябва изпитана рецепта за американски палачинки.  Blush

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=350349.0
Виж целия пост
# 670
Имам риба замразена от 7 месеца във фризера. Мога ли да я ползвам?
излишен въпрос ...
в магазините стоят с години, купуваме ги и ги използваме   hahaha
Виж целия пост
# 671
При направата на тесто за кифлички ако сложа сода ,вместо бакпулвер, ще се получат ли нещата  Embarassed
Виж целия пост
# 672
   1 пълна лъжичка сода и 1/2 лимонтозу (2 към 1 е бакпулвера)  Peace
Виж целия пост
# 673
Скоро някъде из темите се обсъждаха някакви мекички, които се оформяха с лъжица, съфорумка ги беше яла в хотел и издирваше рецептата, но не ги откривам  newsm78 Може ли помощ  Praynig
Виж целия пост
# 674
Скоро някъде из темите се обсъждаха някакви мекички, които се оформяха с лъжица, съфорумка ги беше яла в хотел и издирваше рецептата, но не ги откривам  newsm78 Може ли помощ  Praynig

Ставаше дума за бухти, доколкото си спомням. Аз имам рецепта / за бухти/, но е у нас и чак довечера ще мога да ти я пусна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия