Как се прави сладко от зелени смокини?

  • 45 195
  • 55
Зимата ядохме едно домашно сладко от зелени смокини. Когато разрежеш смокинята вътре е като изумруд, една кристална  Mr. Green Моя много го хареса и сега искал такова, а аз не знам нито как се прави нито кога  Mr. Green Единственото сладко което правих е миналата седмица от ягоди. Моля помагайте с рецепти и съвети   bouquet
Виж целия пост
# 1
Това не е просто сладко от неузрели смокини, а сладко от мъжкия плод на смокинята, който за съжаление вече е преминал. Зелените смокини с наченки на семки никога няма да станат като кристал, а ще са меки и кашести.

За целта трябват около 50 мъжки плода от ароматна смокиня- продават се по пазарите, в Асеновград най-много. Но те са до май месец, окапват, а после се появява зреещия женски плод на смокинята.

След това ти трябва човек, който не е алергичен от смокинчетата. Взимаш плода, почистваш леко дръжките и бодваш с вилица, след това вариш във вода с гасена вар. Кипват се три пъти, след това вадиш, отцеждаш и пак кипваш, докато от смокинчетата потече бистра вода. Всяко смокинче се стиска силно всеки път, докато стане почти сухо. Ако усетиш, че някое се пука или е меко, може да го махнеш- женско е и няма да има същия вид в сладкото.

Мъжкият плод на смокинята освен това се смята за афродизиак.

След това се варят в захарен сироп според предпочитанията, като обикновено сладко.
Виж целия пост
# 2
Благодаря. Много сложно ми се вижда  Shocked а и съм изтървала плодовете, за другата година ще знам  Hug
Виж целия пост
# 3
Не е сложно, но е важно да не си алергична към сока, че може да те вкара в болница.
Виж целия пост
# 4
Мъжките и женските смокини са на отделни дървета. Мъжките се берат еднократно, женските няколко пъти. Ако не са обрани, могат да се намерят мъжки смокини. Синият камък е за запазване на зеления цвят.
Преди няколко години бяхме на почивка по Южното Черноморие. Видях едно дърво, попитах собствениците дали мога да си набера за сладко, те ми позволиха. Бях по къси гащи и потник и от бялото мляко, което капеше, ми се образуваха рани. Геройски изтърпях всичко. Прибрахме се, намерих рецепта и се захванах. Синия камък го отхвърлих. Трябва да се варят в дълбок съд, с много вода. Белият сок се превръща в нещо лепкаво, невъзможно за измиване. Изхвърлих една голяма тенджера. Сладкото се получи много вкусно, естествено нямаше зелен цвят. Няколко малки бурканчета, които бързо се изядоха. Това беше единственият ми и последен опит да правя сладко от зелени смокини. Иначе много го обичам. Simple Smile
Виж целия пост
# 5
През септември брах зелени смокини, не им разбрах пола, варих ги в няколко води, но съвсем не е така сложно.  Нито гасена вар,  нито син камък сложих.
Виж целия пост
# 6
Аз пък знам, че мъжките и женските са на едно дърво, но се появяват по различно време. Опрашва ги една осичка, която живее в мъжките, после се прехвърля в женските и там умира и се разгражда.

Виж целия пост
# 7
Сигурно не е сложно, но за мен си беше геройство. Laughing
Виж целия пост
# 8
Все някога ще се престраша да пробвам. Въоръжавам се с търпение и цял ден ще бъркам сладкоооо. Благодаря за отговорите момичета!   bouquet
Виж целия пост
# 9
Аз доколкото знам,доста работа си е по това сладко. Майка ми наскоро прави,варешв ги в 9 води. Просто трябва да имаш повече време на разположение..
Виж целия пост
# 10
Аз знам една рецепта за сладко от смокини. Научих я от една жена учила някога във френски лицей. Лека и пръст на жената, но рецептата вече се прави повече от 35 години и всеки път е успешна. Взимат се 60 едри или 70 по дребни неузрели смокини (не знам мъжки или женски са, просто гледам да са започнали да съзряват, но не напълно узрели, ще се разварят при термичната обработка). Тези смокини ги измивам. В голяма по-широка и дълбока тава или тенджера слагам 1 килограм захар и 1 чаена чаша винен оцет слагам на котлона и започвам да варя на среден огън да се посгъсти леко. Оттеглям съда от огъня и слагам смокините в сиропа. Държа ги около 2 часа да поемат захарния сироп о после доварявам до готовност. Сладкото има кехлибарен цвят, смокините са цели и стоят леко прозрачни, няма нужда от лимонена киселина. Затварям в затоплени сухи буркани, както е горещо и обръщам с капачката надолу. По време на варенето отпенвам сладкото с решетъчна лъжица. Лесно е, но изисква малко повече време за поемане на сиропа от суровите смокини. Човек обаче може да почине малко през това време, или да свърши нещо друго.
Виж целия пост
# 11
Зелените смокини изпускат един много гаден лепкав сироп. Няма измиване после на ръцете. Ако се престрашиш да правиш, снабди се с латексови ръкавици за еднократна употреба от аптеката.

80 бр. смокини, средно големи, зелени

Дръжките се отрязват. От долната страна се надупчва всяка смокиня с остър нож или вилица. Всички смокини се изваряват 3 пъти за по 10 минути, като всеки път се слага нова студена вода. Водата трябва да покрива смокините, няма значение колко литра ще бъде. Тя се изхвърля след всяко варене. След последното подваряване, смокините се подсушават (в рецептата ми пише в хавлиена кърпа, същата работа може да свърши и домакинска хартия). Прави се сироп от 1 кг захар и 3 ч.ч. вода. Смокините се пускат в сиропа и се варят докато се сгъсти (!!! Но по-рядко отколкото трябва да бъде в буркана). Престоява една нощ в тенджерата, в която е варено и на другия ден се доварява до необходимата гъстота. Добавя се 1 лимонтозу. Още горещо се сипва в буркани на винт, които се обръщат докато изстинат.

Имам още една рецепта, но не съм правила по нея. Там количествата са 50-55 бр. смокини, сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода. Накрая пише, че може да се добави един буркан глюгоза. Но нямам отбелязано колко голям буркан, а и изобщо не зная дали се продава някъде сега.

Правила съм по първата рецепта.

Сладкото е трудоемко, но много вкусно .....
Виж целия пост
# 12
Миналата година правих по рецептата на Дарето, стана супер.
Варих и от узрели смокини, ами повече ни хареса.
Виж целия пост
# 13
А от зрели как се прави , може ли да кажеш с 2 думи, дори без точни мерки. .  Гледам, че се е напълнил пазара, да направя малко.
Виж целия пост
# 14
Къде ги тия смокини по пазарите? Гледах мин седмица, ама на цена 5 лева, извинете да варя сладко от тях ...................
Виж целия пост
# 15
Нещо такова беше http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=795.0 Но на няколко пъти завирах сладкото и когато почти изстинеше, пак го слагах на котлона.
А иначе, малко извън темата, правих нещо много по-добро - мармалад от ябълки и смокини, долу-горе 1:1. Много лесно и за нула време става - нарязвам на ситно ябълките и смокините, захар на вкус и - на котлона. Много бързо се сгъсти и е май по-добрият вариант от сладко само от смокини. Става за мазане, за слепване на курабии.. и е много вкусно  Peace
Ей толкова гъсто става
Скрит текст:
и в бурканчета
Скрит текст:
Виж целия пост
# 16
Перу, може ли да дойда да живея у вас?  newsm78
Виж целия пост
# 17
може, може, ако знаеш колко работа има в градината  Mr. Green
Виж целия пост
# 18
смокините тук тази седмица на пазара са 2 до 2.50, проверявайте да ли не са паднали при вас вече. Аз снощи си направих една доза с гел фикса  2/1, тази вечер пак ще направя.
Трещерица, ето сладкото ми от смокини
Виж целия пост
# 19
Много благодаря  bouquet И при нас са 2.50, вечер минавам през един пазар и много се изкушавам.

пеп-4o , твойта най-трудната, ама пусто като ти имам доверие.  Laughing 
Виж целия пост
# 20
о още утре минавам тогава през пазарЯ. На 2,50 се навивам.
Виж целия пост
# 21
Много благодаря  bouquet И при нас са 2.50, вечер минавам през един пазар и много се изкушавам.

пеп-4o , твойта най-трудната, ама пусто като ти имам доверие.  Laughing 

 Mr. Green залагай тогава. То два дни, но по малко време е. На мен ми хареса мързеливото, без друго сина ми все се мръщи на целите смокини.
Виж целия пост
# 22
Момичета, преди споделих че съм правила само сладко от дюли и от вчера съм снабдена и със смокини. От зеления сорт са - т.е. със зелена кожичка, но вътре са меки и узрели. Насочила съм се към рецептата на пеп-4о, но да попитам мога ли да използвам гелфикса на д-р Йоткер или задължително с лимонена киселина. Искам да ми стане по-гъсто без да е течен сока като мед. И друг въпрос - да ги обработвам ли предварително по някакъв начин освен измиване/изсушаване. Изкуших се и ги купих на 1,80 но са 3 кг и не можем да ги изядем, та ще трябва да се жертвам, а аз хич не обичам провалите  Peace

Допълвам, че видях тема за сладко от смокини с гелфикс  Peace
Виж целия пост
# 23
да, много съм доволна, вчера вложих и бурканче от него в  един десерт.  Peace Само измий и подсуши
Виж целия пост
# 24
Благодаря ти  пеп-4o bouquet, аз и в блога ти прочетох и още повече се надъхах, ще ги режа на четвъртинки, хем да може да се маже, хем да не им треперя да не ги разкъсам. Ще докладвам след това и аз със снимка Simple Smile
Виж целия пост
# 25
Много благодаря  bouquet И при нас са 2.50, вечер минавам през един пазар и много се изкушавам.

пеп-4o , твойта най-трудната, ама пусто като ти имам доверие.  Laughing 

Голям късмет извадих преди 10тина дена - много хубави напълно зрели по 1,70 ...... благодаря, че сподели за спада в цената!

Пепчо, благодаря за рецептата. Малко отложеното варене не стана точно по часовник, но съм доволна от резултата. Остана половин бурканче за тест Simple Smile
Виж целия пост
# 26
Отчитам се: Направих сладкото. Оказа се, че смокините много са намалели - изчистени събрах 1,600 и оттук започнаха моите проблеми. Отворих втория фикс и с лъжица на око сипах уж като за 600 гр., пакетче и половина лимонена киселина и всичко останало спрямо упътването - смесване със захар и поръсване на плода. Добре, но в бързината изсипах 1 кило захар. Сладкото стана червено, но не знам дали сбърках, не изчистих кората на смокините и има зелени парчета из него. Другото което установих е, че аромата не ми харесва, ама хич. Късно е обаче да слагам ванилия, а и мама не съм забелязала да слага, а и в рецептата не пише. Индришета и прочее треви нямам. Затворихме го с мъжо, обаче мисля, че утре ще го режа с нож. На опитване ми киселее леекичко, но си мисля, че е така защото беше топло, така ми се получи веднъж и с дюлите, пък после ни беше добре на захар. Така че, чакаме до утре и отново ще се включа с отчет за гъстота и някоя друга снимка. На цвят ми докара страхотно червено с много мънички семчици, подобява сладко от ягоди. Смокинята не е моя плод и на година се случва да опитам 1-2. Мъжа ми обаче си хапва даже и сушени през зимата. Както се вижда от претеглянето - от 3 кг, половината ги е наместил Mr. Green
Виж целия пост
# 27
Сладкото става червено от вътрешността на плода  Peace и при мен се зачерви. А коричките останаха да зеленеят. Защото не бяха от лилавия цвят сорт, ами със зелени кори.
А ти защо сложи лимонена киселина?
Виж целия пост
# 28
В събота ме чака огромно дърво със смокини които трябва да обера АЗ ( половинката не го издържа стълбата)  Mr. Green Може ли рецептата на пеп-чо никъде не я намирам. И как да преценя колко захар да сложа след като нямам къде да ги претегля  Mr. Green Ох много съм зле, дано само не изхабя смокините  Embarassed
Виж целия пост
# 29
Ми аз днес цял ден четох рецепти  Rolling Eyes и останах с впечатление, че тя се слага за да не се променя цвета

mariana900
Виж целия пост
# 30
Благодаря тиииии  Hug
Виж целия пост
# 31
като си премериш количеството смокини, ще видиш колко захар ти трябва. И извън пакетите по килограм, може да помолиш в магазина да ти разтеглят.

blackcat6, в Гелфикса всичко си е вътре - пектин, лимонена киселина, натр. бензоат. Нямало е нужда. Най-много да ти киселее малко. Ама каквото такова. Можеш да го пасираш и ползваш в крем, щом не обичаш смокини така да ядеш. Или даваш на милото си.
Виж целия пост
# 32
пеп-4o, аз от нетърпение отворих единия буркан  Mr. Green. Киселичко е малко, топло е и е ок в момента, но ще се сгъсти, няма как да се размине. Аз му казах на мъжа ми, че вариант е да го топля преди отваряне, за да не бъркаме с бормашината  Mr. Green и той ме погледна изпод вежди  Simple Smile Решила съм ако много не става за нищо, ще го използвам в кисело мляко и така ще им го предложа и бързо бързо ще изчезне, то не стана кой знае колко много 3 бурканчета средни, 2 пюрени и един голям буркан. Аз си мислех че съм оплескала нещата за сгъстяването със повечето захар, но така като обсъждаме добре че съм сложила цялото кило, въпреки че плода ми е по-малко, т.к. с тая лимонена киселина да е станало още по-кисело Sick

Допълвам си поста с отчет със снимки и да кажа, че на гъстота е екстра - точно за палачинки. Грешката с лимонената киселина май е за добре, защото на мъжа ми и сега му е "прекалено сладко". Сутринта се събудих 1 час преди часовника за работа, за да проверя бурканите, даже и палачинки направих. Жертвах се - опитах и аз. Доволна съм направо, както го направих за 15 минути, то аз всяка вечер сладко мога да варя  Mr. Green
та ето линк към снимките: http://prikachi.com/images.php?images/968/7562968z.jpg, http://prikachi.com/images.php?images/970/7562970l.jpg
Виж целия пост
# 33
много добре изглежда  Peace да ви е сладко!  Сега давай нова доза и пробвай с Гелфикса 2/1 - приятно сладко е, не отровно сладко  Peace
Виж целия пост
# 34
Мерси Пепи, комплимент от теб ме кара да се изчервя  Simple Smile  bouquet Обаче така съм се надъхала, че отиваме в събота на борсата за боровинки и пак ще правя Simple Smile повече конфитюр и мармалад няма да купувам Naughty
Виж целия пост
# 35
правилно си решила  Peace
Виж целия пост
# 36
Момичета,  и аз ще правя сладко от зрели смокини. Вероятно по рецептата на пеп-4о  Grinning Баба ми, лека и пръст,  правеше невероятно сладко-ставаше мноого тъмно кехлибарено , а смокините бяха с карамелизирани твърди корички, сиропа много гъст. Майка ми сега като го прави, уж по същия начин като баба, смокините остават бледи и ти се разлагат в устата.  Коя е хитринката да стане като на баба  Heart Eyes , а не да го разваля като мама  Simple Smile
Виж целия пост
# 37
държането във варната вода. Тя ги стяга плодовете  Peace
Виж целия пост
# 38
което ние прескачаме в градски условия, или се опитваме да заменим със сода за хляб.  Ако правя класическото сладко със смокини - държа да минат през варната вода.
Виж целия пост
# 39
Благодаря пеп-4о, на снимките към твоята рецепта изглежада точно такова, каквото го харесвам, а ти не ги слагаш във варна вода., нали? А варната вода какво точно представлява и колко време се киснат?
Виж целия пост
# 40
шепа вар в студена вода разтворена, мисля 100 г вар на 1 л вода беше.  Държи се около час и се измиват обилно със студена вода. Последно като правих (онова на снимката е) избирах твърди, непрезрели смокини и дребни, които се запазват цели. По принцип за сладко е добре да са такива. Тях не съм ги минавала през варната вода, пак си стоят цели. А и Не трябва да се бърка много, да не се разваряват.
Виж целия пост
# 41
Благодаря ти, пеп-4o !  Hug
Виж целия пост
# 42
Да ви кажа аз какво свърших вчера  Mr. Green Обрах две смокинови дръвчета и пекох чушки. За сладко не ми остана време и го занесох на баба да го направи  Rolling Eyes 
Виж целия пост
# 43
Аз доколкото знам,доста работа си е по това сладко. Майка ми наскоро прави,варешв ги в 9 води. Просто трябва да имаш повече време на разположение..


Така е,даже аз се вкарвам в по-големи филми- водите са 11 Joy Но тази година изтървах времето.Майка обеща да спретне,но тя ги прави много гъсти сладката и мъжо нещо не й ги ще Laughing
Ааз си го обичам всякак това сладко,ммм  chef
Виж целия пост
# 44
От къде взимате вар, аз съм замислила да правя рачел от тикви и сливи с портокалови корички и орехи. Обаче вар от къде?! На тази от строителните магазини и нямам много вяра, слагат разни работи да не се пресича.
Виж целия пост
# 45
няма от къде другаде, не от голям хипермаркет, а от малко строително складче вземаме вар принципно и от там ползвам за рачела
Виж целия пост
# 46
Увисвам Simple Smile Мога от сторителен хипермаркет.
Виж целия пост
# 47
Вземи един-два тона, пък ако остане, ще пращаш. Сладко, не вар.
Виж целия пост
# 48
Сладковренето ми е хоби, ама до тонове не стигам. 100тина бурканчета на година макс Simple Smile
Виж целия пост
# 49
100тина бурканчета на година макс Simple Smile

 Crazy

Ако ги изяждате на палачинки, може ли да ме осиновиш?
Обещавам много да те слушам - ще папкам, ще спинкам...  Flutter
Виж целия пост
# 50
Моите не ядат сладко Simple Smile Аз ги подарявам Simple Smile
Виж целия пост
# 51
Искам да попитам, защо в някои рецепти за сладко от смокини (не зелени), смокините се надупчват с игла? Каква е идеята ? Пеп-4о, ти не дупчиш, нали ?
Виж целия пост
# 52
може бида влиза сиропа в тях, а да си пускат ароматите навън. Не знам. Не дупча  Peace
Виж целия пост
# 53
Ето една чудесна рецепта за сладко от зелени смокини от една перфектна кулинарка, чийто блог посещавам често . Мария от Кипър :
http://www.mycookingbookblog.com/sladko-ot-zeleni-smokini/

Всичките й рецепти са вкусни и сполучливи!   chef
Само дето в началото на септември никъде не мога да намеря смокини, та камо ли зелени!
А това сладко е превъзходно! Peace
Виж целия пост
# 54
От Асеновград съм и от дете с мама правехме сладко от зелени смокини.Плодовете се берат от специални дървета.Тези смокини не зреят ,а пожълтяват и капят,нямат семена и миришат много хубаво.
Виж целия пост
# 55
Ето тук е описано много хубаво:
http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/09/blog-post_68.html

Може да е еднодомно растение (в един дом - растение - има и мъжки и женски цветове) или двудомно - женските цветове се образуват на едно, а мъжките - на друго растение.

За зеленото сладко от дребни "кристални" плодчета се използват мъжките смокинки - като дунапрен са, нямат семена. Мамасита бандида го е описала точно. Идеята с накисването, продупчването и изстискването е да се махне техният сок, да се сплескат, за да се надуят после със захарен сироп. Берат се през май. По-късно, лятото, може да се прави сладко от "женските" смокини, които са със семена, едри.

Далеч по-ароматното сладко е от мъжки. Преди да го знам, правих от всякакви, които можех да набера...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия