Най-вкусната лютеница на света

  • 77 465
  • 104
# 75
Лабрекс, а доматите белят ли се, люспата усеща ли се след това? Аз от доста време я чета тая лютеница, но така и не се навих да я правя, точно защото си мисля, че после ще е "люспава"...
Виж целия пост
# 76
Лабрекс, а доматите белят ли се, люспата усеща ли се след това? Аз от доста време я чета тая лютеница, но така и не се навих да я правя, точно защото си мисля, че после ще е "люспава"...

blackcat6, нищо не се бели и никакви люспи не се усещат след пасирането. И аз имах тия страхове, но не се потвърдиха, много вкусна лютеничка става. Пробвай с една доза или половин, ако толкова не ти хареса, веднагически пращам адреЗ и чакам куриера! Simple Smile  bouquet
Виж целия пост
# 77
Тенкю Лабрекс   bouquet
Аз копирах рецептата и т.к. нямам и кой знае каква голяма тава ще я разделя на половин доза. Решила съм отсега лук да не слагам, за да не мирише. Задължително ще споделя резултата  Simple Smile
Виж целия пост
# 78
Отчитам се: Направих нещо като половин доза, ама с продукти с каквито разполагам - около 1,5 кг домати Рома, 5 червени чушки, които бяха около килограм, 3 малки патладжана и 5 морковчета - около 150 грама да бяха. Всичко това се вари във фурната към 2,3 часа и преди малко пасирах. На вид ми се получи оранжева, заради малкото домати и чушки. Съвсеееем слабо мъжа ми усещал люспите, но синът ми пък каза, че била като купените. Според мен прилича на Олинеза едромляната. Пресолих я обаче, добре че е малко количеството, че много щеше да ме е яд. Оцет и кромид лук не съм слагала, чесън 2 скилидки и черен пипер сложих малко. Определено ще направя за зимата поне 10-тина буркана. От това количество излязоха 2 буркана по 720 мл, които ще останат за консумация, въобще няма да ги варя за зимата тези нищо и никакви 2 буркана Mr. Green.
Мъжът ми направи и снимка, но още не я е свалил на компютъра. Като разполагам с нея ще редактирам и ще добавя и снимка Simple Smile

П.с. Аз я заредих във фурната и излязох навън. Като се прибрахме много ароматно миришеше, аз си мисля, че даже непасирано и затворено пак ще е вкусно, а може да се използва като добавка от зеленчуци към някое месо, кюфтета и т.н. Даже си мисля да затворя непасирана, като отворя ако ми трябва пасатора - пасирам и ето готова лютеница. Другото, което може би ще направя следващия път е, че ще нарежа чушките на едро и като се сварят, ще им махна люспата. Пропуснах да кажа, че доматите ги попарих и обелих.
Виж целия пост
# 79
Ами като гледам друг ти прави лютеницата, а ти само се хвалиш.   Grinning

Помощниците също са много важни - тази година се справихме много бързо: започнахме в 9.00 ч сутринта и в 17.00 имахме вече 43 мармаладени бурканчета затворени и сложени за варене.
Виж целия пост
# 80
Аз махам люспите, отнема малко повече време, но после става много вкусна.
Виж целия пост
# 81
Време е за лютеница Simple Smile

Да питам за жокер - според вас в какво отношение се равнява пюрето от пиперки спрямо печения пипер?
Виж целия пост
# 82
Ние правим лютеница  без домат само чушки и патладжан и горчица.От няколко години само такава правим смятам,че е доста вкусна никога не стига.
Виж целия пост
# 83
У нас лютеницата се прави само от чушки и домати, всички други съставки в нея са ми голямо не и това за мен не  е лютеница.
Тази събота правихме лютеница, стана страхотна.
Виж целия пост
# 84
Лютеницата става по-хубава и ароматна с повече чушки и патладжани. За подправки се слагат черен и червен пипер, кимион, босилек и мента (поне аз ги слагам)
Виж целия пост
# 85
Аз я правя 20 кг чушки; 10 домати и 5 патладжан. Сол, захар и олио. Без кимион., черен пипер и др подправки.
Виж целия пост
# 86
Аз я правя 20 кг чушки; 10 домати и 5 патладжан. Сол, захар и олио. Без кимион., черен пипер и др подправки.


А може ли да посочите колко бурканчета излизат от това количество зеленчуци ?
Виж целия пост
# 87
Над 30 бурканчета от 330 грамовите.
Виж целия пост
# 88
Моята лютеница е с люти чушки,доматено пюре и червени печени чушки. Правя малко,около 5-6 бурканчета. Но нямам къде да варя големи количества.
Виж целия пост
# 89
Ние правим лютеница  без домат само чушки и патладжан и горчица.От няколко години само такава правим смятам,че е доста вкусна никога не стига.
Естествено, това е лютеницата на моята майка.  Laughing
(Може да звучи нескромно, но още преди много години, някъде в миналия век, винаги печелеше конкурсите за домашна лютеница, които си устройвахме на есенните бригади с моите съученици.  bowuu)
Тайната на уникалния ѝ вкус е много проста - най-важното е зеленчуците да са здрави, добре узрели и да се изпекат на истински огън, както и самата лютеница да се свари на огън. Другата тънкост е да не се скъпят подправките. Колкото са по-качествени, толкова по-уникален е вкусът.
Количеството на продуктите е ориентировъчно, защото майка ми я прави почти на око. И на вкус, естествено.

Продукти: (за около 50-70 бурканчета)
20 кг червени чушки (изчистени, опечени и обелени)
5 кг патладжани (опечени и обелени)
2 кг моркови (сварени)
7-9 буркана „Омния” с домашно приготвено доматено пюре
2-3 връзки магданоз
Чесън (нарязан на ситно или пресован, 1-2 глави)
Черен пипер (около 10 пакетчета)
Кимион (около 10 пакетчета)
Сол
Захар (около 1 кг)
1 бутилка олио
Люти чушки (по желание)

Приготовление:
Зеленчуците и магданозът се мелят с машинка за месо (едро или ситно – зависи от вашите предпочитания). Сместа се изсипва в тава за лютеница, добавя се доматеното пюре и се слага на огъня да ври, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Когато се сгъсти добре, се прибавят подправките на вкус. Захарта служи, за да убие киселината на доматите. Ако са по-кисели, може да поемат и повече захар.
Когато лютеницата е почти готова, се добавя олиото по малко, докато свърши бутилката. Бърка се още около половин час и се сваля от огъня.
Още топла се насипва в бурканчета, които се затварят и се стерилизират около ½ - 1 час.
Добър апетит!

А вие ще споделите ли вашите любими и изпитани рецепти за "най-вкусната лютеница на света"?  Simple Smile

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия