Толкова пъти съм се допитвала до дискусии в БГ Мамма, но чак сега за първи път се включвам активно и леко притеснено!
Темата, която силно ме вълнува е:
"Туршии за Начинаещи"
Тази година съм си наумила и аз да се включа в масово домопроизводство, но освен, че много ми допада на вкус, друго за киселото зеле Не Знам А в нашата фамилия правенето на зимнина в редки случаи е било налице (компоти и корнишони). Затова като един истински систематичен Телец ви моля за вашето съдействие с основна информация за зелето като:
1. Колко е стандартния бидон за едно четиричленно семейство, което си похапва кисело зеле?
2. Колко зеле трябва да се сложи в него, за да се получи добре? Какво е съотношението?
3. Колко време отнема направата? Кога вие слагате зелето?
4. Какви добавки слагате за спиране на ферментацията?
Това е най-тревожната точка за мен. Аспирин въобще не искам да си помисля. За натриевия бензоат все пишат, че е вреден, пък и наистина променя вкуса. Виждам, че има и калиев сорбат, който пък не е често срещан.
Знам, че това е въпрос на личен избор и още повече-вкус, но за един начинаещ ще бъде от ползва.
Предварително ви благодаря за помощта!