Гъби с ориз?

  • 9 034
  • 17
Имам поръчка за гъби с ориз за тази вечер. Обаче по моя начин не се получават особено сполучливо.
Как ги правите вие?
Да уточня, че гъбите ще са от буркан, лично производство.
Виж целия пост
# 1
Задушавам лук, после слагам ориза да се позапържи и той, дърпам от котлона, мятам гъбите вътре, заливам с вода и е готово за печката. Разбира се сол, черен пипер, може зрънце бахар. Това е - бързо, лесно, почти само се готви  Laughing ПП Правя го директно в съда, в който се пече  Embarassed
Виж целия пост
# 2
Ориза носи повечко мазнина.Направи ястието в съд с капак напр.иенска тенджера или покрий тавичката с фолио. Peace Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Аз първо си измивам на течаща вода ориза в една цедка и го оставям да се отцежда.
След това по същата схема - задушавам лука в зехтин или олио, наливам една чаша вода, сол, черен пипер (и гъбите, ако са сурови) и оставям на бавен огън да изври водата. (Това го правя, за да омекне хубаво лукът, после да не ми седи суров в готовото ядене, защото оризът става за 20 мин., а на лука му трябва повече време. Когато остане пак на мазнина, сипвам ориза, разбърквам,после гъбите, после две чаши и половина вряла вода, разбърквам хубаво и или го пресипвам в тавичка и го слагам в загрятата фурна първо на 200 гр., след пет минути намалявам на по-ниска температура или  продължавам да го готвя на котлона - отначало на висока Т, да поври пет минути, после намалявам доста - при мен от 9 степени, на 3-4 степен още 10-15 мин. и после го изключвам, но го оставям на котлона, като махам капака. Общо около 20 мин. му трябват на ориза. Може да го поглеждаш - ако вътрешността на зърното не е по-плътна на цвят, значи е готов. Ние не го обичаме разварен и затова го дебна, даже го опитвам понякога.
Според мен си е майсторлък да направиш хубав ориз.
Много е важно и какъв вид ориз ще употребиш. За готвене е подходящ ориз с по-кръгли зърна - перлен, италиански, може и бисерен. Аз предпочитам италиански на фирма "Панино".
Когато правя китайски ориз със зеленчуци, обаче, ползвам продълговат - бланширан или басмати.

Забравих: тук говоря за една чаша ориз.  
Виж целия пост
# 4
Правя всичко в уок тигана. Първо слагам лук, после гъби, после една чаша ориз със една чаша вода.
И олио, и подправки.
Доливам вода и бъркам, ако има нужда.
За да стане ризото, се слага пармезан и бяло вино.
Виж целия пост
# 5
В тава във фурната.  Simple Smile
Оризът - суров, гъбите - предварително задушени (ако са пресни) с лук и малко мазнина, изсипвам всичко в тавата, добавям подправки на вкус (черен пипер, къри, джинджифил, куркума и т.н. - според зависи) и евентуално други съставки  (късчета сварено месо, грах, царевица, моркови на кубчета...), доливам вода, разбърквам и във фурната. Оризът хем се вари, хем се запича и няма опасност да се развари. Бъркам само 1-2 пъти, за да проверя дали няма нужда да се долее вода. Когато течността е почти извряла, изключвам и оставям тавата във фурната, а оризът си поема излишното.

ПП Гледам, че коментирате и ориза. Аз предпочитам "Балдо", може и друг сорт от тези със закръглените зърна. Дългият и продълговат не го харесваме у нас, не е толкова вкусен. А кафявият се готви по съвсем друга технология. Бу беше пускала преди години много хубава рецепта, само по нея го правя.
Виж целия пост
# 6
Правя всичко в уок тигана. Първо слагам лук, после гъби, после една чаша ориз със една чаша вода.
И олио, и подправки.
Доливам вода и бъркам, ако има нужда.
За да стане ризото, се слага пармезан и бяло вино.

И аз го правя така, само че накрая вместо бяло вино слагам готварска сметана. Става чудесно и повече го харесваме отколкото печен на фурна  Peace

П.П. по същия начин вместо с гъби, съм го правила със зелени чушки и също се получава добре  Wink
Виж целия пост
# 7
Аз съм хипер неориентирана готвачка,затова ще ти кажа моя изключително мързелив начин на приготвяне.Разтопявам масло в по-дълбока тенджера,след което слагам лука и гъбите,докато не омекнат хубаво,след това добавям ориза и водата и пъхам във фурната.Това е.Подправки и сол слагам след това.
Виж целия пост
# 8
И аз като Диди  Peace
Виж целия пост
# 9
Каквото и да правя с гъби, първо ги задушавам с олио или масло, сол и чер пипер. Така ми се струва, че пускат повече аромат в ястието, а в същото време си запазват целостта. В конкретния случай - задушавам гъбите, отделно задушавам ориза с  малко лук и морковче. Сипвам ориза в тава, доливам вода, добавям гъбите и мятам във фурната. Вчера това готвих, но и с пилешко.

O, пропуснала съм, че гъбите са от буркан. Не носят задушаване.
Виж целия пост
# 10
Щом са от буркан само на салата. Ориз вариш като макарони , оцеждаш и миеш с студена вода да спреш варенето . После може да добавиш маслини , царевица, грах и моркови варени , кисели краставички и гъбите . Бъркаш , ако добавиш зелении , не кисели краставички , може да овкусиш с нещо по желание .
Виж целия пост
# 11
Благодаря ви!  Hug

Ето как го направих: задуших лук, прибавих ориза да блесне, махнах от котлона, изсипах буркана с гъби и течността, магданоз, зеленчуковата подправка на Пепчо, чубрица, черен пипер. Разбърках и изсипах в керамичен съд без капак. Добавих вода, а отгоре наредих леко люти чушки и домати на колелца. Мъжът ми каза, че е станало перфектно, аз не го опитах, защото никак не съм по ориза.  Simple Smile
Виж целия пост
# 12
В тава във фурната.  Simple Smile
...
 Бу беше пускала преди години много хубава рецепта, само по нея го правя.

Моля за рецептата на Бу за кафявия ориз.
Извинявам се, ако е повторение. Hug
Виж целия пост
# 13
Помня, че майка ми леко сваряваше гъбите и ги слагаше заедно с ориза и подправките в тавата, наливаше вода и печеше. Аз не готвя това нещо, защото не обичам гъби след инцидент с тях.
Виж целия пост
# 14
В тиган  запържвам 1 гл. лук /ситно нарязан/,добавям манатарки от буркан/едро нарязани/,сол.Добавям 1ч.ч ориз и 3-4 ч.ч.вода.Подправка-джоджен.Ври на бавен огън .
Много по-лесно е да се сготви в тава .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия