Да си помогнем...

  • 9 877
  • 112
# 45
Хората лесно се подвеждат по привидно безобидни храни и това е много сериозен проблем .

Много по- добре е да си хапнете баничка със 200 к.кал отколкото чипс със 520

Просто научете калорийността на храните и гледайте да не надхвърляте 2000.
Виж целия пост
# 46
Не искам да се заяждам с теб , защото си ми симпатична Simple Smile

Просто погледни табличните данни за калоричност на газираните напитки и ще установиш , че варират около 14-50  килокалории на 100 грама .

За сравнение 100 грама картофен чипс има 400 килокалории .

Не коментирам кое е вредно или полезно .

Благодаря за симпатиите!
Обаче тези обяснения с калоричността, чипса и баничките не разбирам какво отношение имат кьм фактите, за които сьм писала в предишните ми постинги.
И не знам защо схващаш това като заяждане. Принципно не пиша вьв форума с цел да се заяждам. Писала сьм мнението си по вьпроса и неща, които много лесно могат да бьдат проверени.
Да, факт е, че масовото използване на високо фруктозния царевичен сироп за подслаждане не само на газирани напитки, но и на много други сладкарски изделия, се отчита като един от факторите ( естествено не единствен) в епидемичното нарастване на затльстяването и метаболитните заболявания в сьвременното общество.
Ето една публикация в научна литература, макар и от преди 10 години ( сега фактите биха били още по-шокиращи):
http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/537.full
Според проучванията в Щатите, консумацията на царевичен сироп е нарастнала с 1000% за периода 1970 - 1990 г.  
Между другото е подробно обяснено и как точно фруктозата допринася за затльстяването и останалите метаболитни промени.

Цитат
Много по- добре е да си хапнете баничка със 200 к.кал отколкото чипс със 520
Просто научете калорийността на храните и гледайте да не надхвърляте 2000.

С това сьщо не сьм сьгласна. На пьрво място има значение какво се яде и след това какво е количеството на храната, респ. калориите в нея.
В този случай и баничка и чипс - все тая, ако човек е с изразено затльстяване и метаболитен синдром.
Такьв човек ако изяжда по 10 банички дневно ( понеже така се вмества в 2000 ккал), никога няма да отслабне, а вероятно и да качи още килограми.
Виж целия пост
# 47
Безалкохолни със захар - зле.
Безалкохолни без захар - още по-зле.
Дълго е за обяснение, затова го приемете на доверие - всяка подсладена напитка е знаменосец на диабета. Независимо дали със захар, глюкозо-фрутозен сироп, аспартам, захарин или цикламат. И тук въобще не визирам вредността на изкуствените подсладители в химическо отношение, а като сигнал, който дават към тялото и по-специално към панкреаса.
Може да звуча крайно, но безалкохолно не трябва дори да се близва. За пиене само вода и чай. При повод - вино  Sunglasses
Виж целия пост
# 48
Безалкохолни със захар - зле.
Безалкохолни без захар - още по-зле.
Дълго е за обяснение, затова го приемете на доверие - всяка подсладена напитка е знаменосец на диабета. Независимо дали със захар, глюкозо-фрутозен сироп, аспартам, захарин или цикламат. И тук въобще не визирам вредността на изкуствените подсладители в химическо отношение, а като сигнал, който дават към тялото и по-специално към панкреаса.
Може да звуча крайно, но безалкохолно не трябва дори да се близва. За пиене само вода и чай. При повод - вино  Sunglasses

Ами аз например не искам на доверие !!!

Малко по-горе се говореше за газираното - сега заменено със безалкохолно , но мисля ,че пак визираш  газираните безалкохолни напитки .

Добре , какво за бога имаш срещу газираната вода с 0 калории?

Ми не ща на доверие ! Бих желала да се обосновеш ! Аз мога ! Ти можеш ли?
Виж целия пост
# 49
Газираната вода, в България, тази с 0-то калории е ок, спокойно  Simple Smile И аз си я пия.

Та, за другите безалкохолни, независимо газирани или не. Накратно, щото никой няма време да чете предълги биохимични истории:
Пиеш лимонада с 2 калории на 100 грама. ОК. В кръвта навлиза 0 захар. Още по-ОК. Проблема е, че усещането за сладко в устата дава сигнал, по неврален път към панкреаса, че постъпва сладко. Вследствие на това панкреаса започва да отделя инсулин в кръвообращението. Там обаче захата беше 0. Какво мислите прави инсулин без глюкозата си - прави беляя. Белята се изразява в, образно казано, обезчувствяване на клетките към този рецепторен хормон, или както лекарите наричат състоянието - инсулинова резистентност. Като сложиш към това и общо взето варварското отношение към кръвната захар, когато се храним с бързи въглехидрати се получава стабилна основа, направо предпоставка за диабет.
Извода - пиеш 0 калории, сладко ти е на устата, мислиш си, че не пълнееш, а се разболяваш полека от старчески диабет на съвсем млади години. После и отслабването трудно, и самочувствието смачкано... ако дотам се спре пак е поправимо.
Виж целия пост
# 50
Пиеш лимонада с 2 калории на 100 грама. ОК. В кръвта навлиза 0 захар. Още по-ОК. Проблема е, че усещането за сладко в устата дава сигнал, по неврален път към панкреаса, че постъпва сладко. Вследствие на това панкреаса започва да отделя инсулин в кръвообращението. Там обаче захата беше 0. Какво мислите прави инсулин без глюкозата си - прави беляя.

Къде си го учил това?  Ти току що откри ново лечение на диабета  Joy

Ефекта на описания от теб цикъл не би ли трябвало да бъде :

Отделяне на глюкоза от глюкозните депа  ? И като следствие на това скоростно отслабване?

Изобщо няма да коментирам твърдението , че инсулина може да причини инсулинова резистентност  Joy

Виж целия пост
# 51
Цитат
Отделяне на глюкоза от глюкозните депа в черния дроб и превръщане на бялата мастна тъкан в кафява ? И като следствие на това скоростно отслабване?

Не те доразбрах - искаш да кажеш, че благодарение на лимонадата и отделения за нищо инсулин се отслабва? И ти направи откритие  Simple Smile
Виж, на въпроса къде съм го учил веднага ти отговарям - в СУ, по време на курсовете по биохимия и молекулярна биология.
Пак казвам, да влизаме в обяснение на биохимия е леко безмислено във форум, където се търсят практични съвети, а не теоретични постановки.
Практиката е показала - пиеш лимонада, носиш шкембе; пиеш вода и чай, радваш се на стегнато тяло.
Виж целия пост
# 52
Не , ти току що откри метод за секреция на инсулин - препоръчвам ти веднага да го патентоваш .

Аз само казвам , че вследствие на отделения без нужда инсулин може да се отслабва на килограми.
Виж целия пост
# 53
То и аз бих се изкушил да те помоля да обясниш. Ако не представлява трудност и няма да откаже читателите - ще ми е интересна обосновката ти. Честно казано, ме шокира  Simple Smile

А що се касае за секрецията на инсулин без да има нужда при консумация на подсладители - литературата бъка от данни и примери. Цъкни в google scholar и ще се убедиш.
Виж целия пост
# 54
Ами като за начало да разгледаме вашето твърдение , че напитка без съдържание на захари въглехидрати и други подобни , но със сладък вкус предизвиква секретиране на инсулин .

Това само по себе си е откритие от огромно значение за човечеството.
Въпросното откритие чертае нови хоризонти в борбата с диабета във всичките му форми ,освен разбира се при 100 %- в диабет от 1 тип.

Описаната от вас методика за стимулиране на значима инсулинова секреция посредством допира до езика на нещо сладко , но с нулев гликемичен индекс и невралния път от устната кухина към панкреаса са сравними по стойност със самото откриване на инсулина.

ПП Мисля да си лягам и ще очаквам с нетърпение вашите бъдещи публикации !Успех на научното поприще !
Виж целия пост
# 55
Драга  Георгиева Magi,
интонационната среда като че ли малко се поизкриви и възпрепятства нашия основан на аргументи разговор. Оставяме го засега така и всеки продължава напред както му харесва - със или без лимонада.
Виж целия пост
# 56
Драга  Георгиева Magi,
интонационната среда като че ли малко се поизкриви и възпрепятства нашия основан на аргументи разговор. Оставяме го засега така и всеки продължава напред както му харесва - със или без лимонада.

Извинявам се за иронията господин Бояджиев . Просто в стремежа си да обосновете твърдението си попаднахте на моята специалност.
И въпреки , че форумите в бг мама се третират като рекламни и несериозни от широката аудитория , те се четат от много хора и някой може да бъде подведен .
Моля не закачайте инсулина ако не го разбирате , защото това е много опасно .

За хората , които не са специалисти - Инсулиновата секреция се провокира по кръвен път а не от допира до езика на нещо сладко.
Виж целия пост
# 57
Пиеш лимонада с 2 калории на 100 грама. ОК. В кръвта навлиза 0 захар. Още по-ОК. Проблема е, че усещането за сладко в устата дава сигнал, по неврален път към панкреаса, че постъпва сладко. Вследствие на това панкреаса започва да отделя инсулин в кръвообращението. Там обаче захата беше 0. Какво мислите прави инсулин без глюкозата си - прави беляя.

Къде си го учил това?  Ти току що откри ново лечение на диабета  Joy

Ефекта на описания от теб цикъл не би ли трябвало да бъде :

Отделяне на глюкоза от глюкозните депа  ? И като следствие на това скоростно отслабване?

Изобщо няма да коментирам твърдението , че инсулина може да причини инсулинова резистентност  Joy


Фактически когато човек иска да отслабва, то той се стреми да губи мазнини от мастните си депа. За какво отслабване става вьпрос при отделяне на глюкоза от гликогеновите депа в черния дроб?
Високият инсулин не благоприятства отслабването, напротив стимулира обмяната кьм трупане на резервна енергия под формата на мазнини.
А че изкуствените подсладители имат влияние вьрху метаболизма и инсулиновите нива, не го е измислил Георги Балджиев. Има публикации и проучвания по този вьпрос, така че не виждам повод за иронизиране на обясненията му. Ето само някои, които набьрзо човек открива:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/09/ar … e-than-sugar.aspx
http://www.medicalnewstoday.com/articles/261179.php
http://www.diabetesincontrol.com/articles/diabetes-news/14729-ar … -insulin-response

Но както и да е, поне се наслушах в тая тема на изумителни предложения за начини на отслабване - с треперене на студ, стимулиране на инсулиновата секреция без нужда, отделяне на глюкоза от депата й , тютюнопушене ( това май беше от друга тема) и т.н.
Виж целия пост
# 58
Айде пак теорията на зоната Sad

Хора , пак ви казвам , не закачайте инсулина , без да разбирате функциите му !!!
Маса хора направиха пари от това да ви правят на маймуни .

Първо излиза някой и казва да не пием газирано - защо ? Не може да отговори и го заменя с газирани подсладени напитки когато пак го попитат защо ? напитките станаха подсладени с изкуствени подсладители не съдържащи захар . На въпроса защо ? се извежда твърдение за неврална връзка между усещането за сладко и продукцията на инсулин

????? Какво правим?

После следва друго твърдение :

"Повишена продукция на инсулин в отсъствието на глюкоза в кръвта води до инсулинова резистентност"

Ехоо ? Пак да попитам Камелот кого защитаваш???
Виж целия пост
# 59
Не знам за каква зона говориш точно.
Функциите на инсулина ги разбираме, не се тревожи за нас!
Пишеш откровени глупости, твьрдейки, че това ти е даже специалност.
Не се хващай за думите! Ако попрочиташе повечко литература по вьпроса, щеше да ти е ясно, че с понятието "захар" , хората обикновено обозначават различни подсладители, а не точно захароза, както и че с понятието газирани напитки се има предвид тези, които сьдьржат подсладители, било то калорични, или тези с изкуствени подсладители от сорта на аспартам, захарин, сукралоза и т.н. Никой нищо лошо не е казал за газираната вода. Тя не е вредна и не знам защо се мьчиш от сто кладенеца вода да донесеш, само и само да не коментираш фактите, които се хората споменават.


Цитат
????? Какво правим?

Ми ти може да правиш каквото си поискаш.

А какво аз защитавам - както писах и преди, изказвам си мнението и посочвам откьде сьм прочела тези факти. Сега, ти като не си чувала за подобни теории и проучвания, си е твоя работа. Няма защо да реагираш в стила - "Е, те такова животно нема."

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия