Зимнина с патладжани

  • 23 869
  • 16
# 15
    
Ето една интересна рецепта за зимна салата с пържени патладжани, която изглежда и много красиво.

      патладжани - 3,5 / 4,0 кг

      домати (едри и среднотвърди) - 1,5 / 2,0 кг

      чесън - 200 грама (3/4 глави)

      магданоз - 3/4 връзки (големи)

      сол
    
      оцет

      олио

    Патладжаните се нарязват на кръгове с дебелина около 1 см, посоляват се и се оставят за половин час, за да си пуснат горчивината. После се изплакват добре, оцеждат се и се изпържват. Доматите също се нарязват на кръгове с дебелина около сантиметър. Скилидките чесън се обелват и по желание се нарязват на филийки или се пасират с преса. Магданозът се измива и се нарязва не много на ситно.
   После зеленчуците се редят в буркани (тип "Омния" или с винтова капачка), на дъното на които се слага половин чаена лъжичка сол. Започва се с магданоз, поръсва се чесън, после - патладжани, следват кръговете доматите. След тях може леко да се притисне, за да се уплътни. Редовете се повтарят, докато се напълни бурканът. Накрая (отгоре) се сипват 1 чаена лъжичка олио и супена лъжица оцет. Бурканите се стерилизират 25-30 минути.
    
                                            
Така изглеждат консервите преди варенето, но и след него запазват апетитния си вид.


Скрит текст:

    Харесвам рецептата, защото съчетани по този начин доматите балансират пържения патладжан и разядката не е мазна. (Имам предвид, че патладжаните поемат доста олио при пърженето.)
   Аз се престарах и направих двойна доза, но усилията ми си струваха.  Grinning Напълниха се цели 16 буркана с капачки на винт... Grinning

     
Виж целия пост
# 16
Патладжаните, освен, че ги слагам в лютеницата, правя с тях за зимата кьопоолу (изпечени и обелени патладжани, чушки и домати. Цели се слагат в буркан и се стерилизират. Когато поднасям само ги пасирам и добавям олио, чесън, сол/пипер и магданоз).
Правя и айвар, което е печени патладжани (10кг) и чушки (5-6 кг). Ето рецептата, която ползвам http://kulinar.bg/%D0%90%D0%B9%D0%B2%D0%B0%D1%80_l.r_i.51356.html
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия