Мариноване на сафрид

  • 23 636
  • 43
Сега е сезонът на сафрида и искам да споделя моята рецепта, която правя вече поредна година.
 
4 кг сафрид, който се почиства от вътрешностите, главата и опашката. От това количество, излизат около 3 компотени буркана изчистен сафрид, зависи от големината му.

Поставям изчистената риба в тенджера, която заливам със солена вода. На литър вода слагам 4-5 супени лъжици с връх едра, морска сол, разбърквам до разтваряне на солта. Заливам, така че да покрие рибата, притискам с една чиния отгоре и слагам за едно денонощия- 24 часа в хладилник. Това се налага, за да се отдръпне кръвта от рибата.

На следващия ден изхвърлям солената вода и заливам рибата с оцет. Отива малко повече от 1л. Използвам истински винен оцет на Веда. Отново стои 24 часа с тази марината в хладилника.

На третия ден- отцеждам рибата и на домакинска хартия нареждам рибки, подсушавам ги и започвам да ги редя в буркани. Хубаво е да се подсушат, защото ако са мокри, рибата омеква, а това на мен не ми харесва.

Прави се букет от подправки на вкус. На един буркан слагам 4-5 скелитки чесън, 2 зърна едно счукан бахар, 4-5 бг. зърна също едро счукани, черен пипер, няколко прашинки канела, 1 листо дафинов лист, копър. Подправките могат да са най-различни. Първата година, когато правих маринован сафрид експериментирах, като направих няколко малки бурканчета с различни подправки, докато хвана вкуса, който ни харесва.

Залива се догоре с олио или зехтин. Затварям с капачка на винт или найлонова и слагам хладилника. Трябва да се държи на студено.

Рибата е готова за ядене след 45 дена, преди това не експериментирайте със стомасите си.
Става страхотен деликатес, който може да се предлага и за мезе, и за ордьовър, и за наяждане  Hug

Виж целия пост
# 1
Този начин го ползвам от 40г,но за речна риба,за морска не го знаех в подробности,но си заслужава информацията...

.
Виж целия пост
# 2
Баба ми някога мариноваше прясна риба в буркан с дафинов лист и пипер.
Беше много вкусна.
За жалост тя почина и с нея загубихме рецептата.
Не знам мястото, дали е тук, но няма ли някой рецепта за мариноване на прясна риба.
Спомням си, че като деца искахме веднага да опитваме рибата, но тя я пазеше, че трябвало да престои един ден преди да се яде.
Виж целия пост
# 3
Баба ми някога мариноваше прясна риба в буркан с дафинов лист и пипер.
Беше много вкусна.
За жалост тя почина и с нея загубихме рецептата.
Не знам мястото, дали е тук, но няма ли някой рецепта за мариноване на прясна риба.
Спомням си, че като деца искахме веднага да опитваме рибата, но тя я пазеше, че трябвало да престои един ден преди да се яде.
Рецептата в първия пост е много добра. Единствено трябва да се коригира информацията от последното изречение- не след 45, а 4-5 дена рибата е готова за консумация. Вероятно авторката е изпуснала едно тире. И да допълня, след изваждането на рибата от солта, кожата ѝ се бели много лесно. Ако не те мързи, направи го- филенцата стават супер.
Виж целия пост
# 4
Баба ми някога мариноваше прясна риба в буркан с дафинов лист и пипер.
Беше много вкусна.
За жалост тя почина и с нея загубихме рецептата.
Не знам мястото, дали е тук, но няма ли някой рецепта за мариноване на прясна риба.
Спомням си, че като деца искахме веднага да опитваме рибата, но тя я пазеше, че трябвало да престои един ден преди да се яде.
Рецептата в първия пост е много добра. Единствено трябва да се коригира информацията от последното изречение- не след 45, а 4-5 дена рибата е готова за консумация. Вероятно авторката е изпуснала едно тире. И да допълня, след изваждането на рибата от солта, кожата ѝ се бели много лесно. Ако не те мързи, направи го- филенцата стават супер.

В никакъв случай не става за ядене след 4-5 дена  Naughty Това е още сурова риба, която не е узряла и корема боли от нея. Рибата се маринова и е готова за директна консумация точно след 45 дена. Има риба, която се маринова за няколко дни, но тя след това преминава през термична обработка. Това е съвсем друга технология.
Виж целия пост
# 5
Loriyn, стана ми интересно това за 45-те дена. Аз от доста години правя по горната рецепта и след 4-5-6 дена започваме да я консумираме. До 45-я ден вече е не просто изядена, а само вкусен спомен. Обикновено следвам съветите на авторката на този блог http://didi-mybook.blogspot.bg/2011/09/blog-post_17.html, защото тя е "морско чедо" и реших, че разбира от риба. Но, никога не сме имали стомашни проблеми от консумирането. Може и чист късмет да е било. Ще го имам предвид.
Виж целия пост
# 6
Loriyn, стана ми интересно това за 45-те дена. Аз от доста години правя по горната рецепта и след 4-5-6 дена започваме да я консумираме. До 45-я ден вече е не просто изядена, а само вкусен спомен. Обикновено следвам съветите на авторката на този блог http://didi-mybook.blogspot.bg/2011/09/blog-post_17.html, защото тя е "морско чедо" и реших, че разбира от риба. Но, никога не сме имали стомашни проблеми от консумирането. Може и чист късмет да е било. Ще го имам предвид.

И аз съм от морето. Това е стара рецепта. Във всяка книга по технология на храната или рецептурник можете да проверите, че рибата се маринова или както казвам тука- узрява едва след 45 дена.

Видях сега, че тя пише за 2 седмици, а не за 4-5 дена, но това пак е доста рисковано.
Виж целия пост
# 7
Дааа, колкото и опит да има човек, винаги има какво да научи.
Виж целия пост
# 8
Това е сурова риба. Както не ядете напълнените луканки след 4-5 дена, а ги оставяте да изсъхнат и те долу-горе толкова време искат около месец и половина два, зависимост от времето и влажността на въздуха, така и с рибата.
Виж целия пост
# 9
Това е сурова риба. Както не ядете напълнените луканки след 4-5 дена, а ги оставяте да изсъхнат и те долу-горе толкова време искат около месец и половина два, зависимост от времето и влажността на въздуха, така и с рибата.
Мислех, че солта и оцета "сготвят" рибата за по-кратко време. Нали има рецепта за севиче, което се прави от сурова риба и мариноването му в лимонов сок и люти чушки е около 12 часа. Но ще пробвам и варианта с 45-те дена.
Виж целия пост
# 10
Това е сурова риба. Както не ядете напълнените луканки след 4-5 дена, а ги оставяте да изсъхнат и те долу-горе толкова време искат около месец и половина два, зависимост от времето и влажността на въздуха, така и с рибата.
Мислех, че солта и оцета "сготвят" рибата за по-кратко време. Нали има рецепта за севиче, което се прави от сурова риба и мариноването му в лимонов сок и люти чушки е около 12 часа. Но ще пробвам и варианта с 45-те дена.

Той стои в сол едно денонощие, а някои даже го държат в сол по 4-5 часа. На мен ми е по-удобно да го сложа вечерта и на следващата вечер да го извадя, защото през деня съм на работа и няма кой да се занимава с това, но бабите тука и за един ден я приготвят рецептата. Солта в случая се използва да се отдръпне кръвта от рибата. За толкова кратко време няма как да се маринова.
Виж целия пост
# 11
Ще пробвам и 45-дневния вариант. Само трябва да сложа въоръжена охрана пред хладилника, че лакомията не трае.
Виж целия пост
# 12
Аз си правя само за себе си пинизчийски сурово маринован марлин, по рецепта на един стар рибар, с чиято внучка отраснахме заедно и навремето той така мариноваше моруна (ама есетри нали вече няма много, пък и са скъпички, та си купувам филе от риба меч - не го давам на децата, че не е подходящ - много живак съдържа). Нарязвам филето и заливам с марината, кипната на котлона вода(на 250мл вода слагам 2 с.л. морска сол, 30мл винен оцет, 3 зърна бахар, 2 карамфилчета, 1 дафинов лист, семена копър, черен пипер на зърна. Заливам, докато е още топла маринатата, но не гореща и държа в хладилник 3 дена. Става жилава и е прекрасно мезе за бяло вино. Не съм оставяла да узрее, 45 дена ми се струва цяла вечност. Не съм пробвала също никога и вариант с мазнина в маринатата, но ще взема да пробвам рецептатаот първия пост.
Виж целия пост
# 13
Глупости на търкалета. Рибата става за ядене веднага и няма нищо общо с луканките, примерът е неуместен. Отраснала съм в морски град, в който живея и досега, риба бол в нас, цял живот я ядем така и ние, и гости, давам на приятели. Никой не е умрял още, нито се е оплакал. някои даже чисто сурова риба ядат.
Тя всичко на всичко има трайност 2-3 месеца, след това има вероятност вече не е толкова хубава  и мазнината може да граняса и да стане опасна за ядене, ако не е съхранявана правилно.
И олиото не трябва да е сурово, а първо се загрява хубаво, изстива и тогава се залива рибата.
Виж целия пост
# 14
Олиото или се запържва или бурканите се държат на студено. Иначе "глупостите" си ги яжте виеа, който иска да яде и сурова риба. Ние си чакаме рибата да узрее, има съвсем друг вкус. А за издържането, в хладилника издържа и до другата есен. Честно казано по готварски сайтове чета напълно абсурдни технологични бъркочи, иначе написани със самочувствие. Има си учебници по технология на храната, който не му е ясно да ходи да чете там, а не да се прави на кулинарен гуро из интенрт и приключвам по темата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия