Книги, свързани с ислямския /или мюсюлманския/ свят - 2

  • 158 764
  • 671
# 645
Оказа се, че я имало на български:
Виж целия пост
# 646
От автора на "Синът на вдовицата".В "Завоевателят" Джейхан Алтънйелеклиоолу разгръща мащабен исторически епос, който проследява детството, възпитанието и израстването на седмия султан на Османската империя - Мехмед II.

Любовта направлява съдбата му, след като той се възкачва на престола след абдикацията на баща си султан Мурад. Първата голяма любов на Мехмед е отвлечена от родината ѝ наложница, затворена в султанския харем. Но в сънищата го посещава и прекрасната византийка Елени... Защото сред всички дворцови борби за властта като червена нишка се вие непреклонната мечта на Мехмед да покори слънцето - византийската столица Константинопол.

Успоредно с порядките в султанския двор един от най-четените турски автори в наши дни детайлно описва и живота в Константинопол с всичките му краски - разкош, сърдечни терзания, борба за власт и надмощие, разврат и пъклени замисли.

Краят на една империя е дошъл. А друга тепърва изгрява.
Те са трима, успели да се измъкнат от хватката на смъртта. В ръцете им е огромно богатство - товар с платина, струващ милиони долари. Но той не им носи нищо добро...
Бившият десантник Пьотър Гриневски се свързва с бойния си другар Дангатар Махмудов, който е влиятелна фигура в подземния свят на Туркменистан. Той се наема да им помогне - да ги защити от пипалата на руската организирана престъпност и да намери начин да пласира скъпоценния товар.
За Гриневски, Алексей Карташ и Маша това е единственият път. И той ги отвежда сред пясъците на Туркменистан, пълни с не по-малко опасни тайни, бандити и интриги, достигащи до най-високо политическо ниво.

„Платина” е новата романна серия на писателя. Но за разлика от „Пираня”, където главният герой е ветеран от военноморските спецчасти, тук главният герой е нахакан млад офицер плейбой, който попада в ситуация, която го променя и го поставя пред изпитания, от които зависи животът му и този на близките му.

Първият роман от серията – „Законът на тайгата”, влезе в класациите за бестселъри на Русия и бе последван от „Ашхабадският крадец” и „Бандитското сборище”.
Виж целия пост
# 647
Виж целия пост
# 648
“Син на Хамас” я четох през 2022 г, много интересна книга. Купих си я от самото издателство “Нов човек” (до метростанция Опълченска), не се продава по книжарниците.  Интересно е да се научават нещата отвътре. Но е поредното доказателство, че ако едно общество не е потискано и мачкано, няма да има и повод да се зараждат радикални групировки като Фатах, Хамас и т.н.

И още книги от Тахир Шах:Виж целия пост
# 649
Първата книга за Узбекистан от български авторЗа първи път учебник по суахили в България.  Езикът е официален в Танзания, Кения и Уганда. Лексиката му е значително повлияна от арабския език, включително и неговата писменост. Първоначално е изписван с арабската азбука, но по-късно под влияние на колонизаторите езикът започва да се изписва на латиница.

Виж целия пост
# 650
Виж целия пост
# 651


Виж целия пост
# 652


За автора:
Скрит текст:
Мохсин Хамид е британско-пакистански писател, романист. Той е роден на 23 юли 1971 г. в Лахор, Пакистан, в семейство от пенджабски и кашмирски произход. На възраст между 3 и 9 години отраства в Калифорния, САЩ, където баща му е университетски професор в докторската програма в Станфордския университет. След това семейството му се премества обратно в Лахор и той учи в американското училище в града.
На 18-годишна възраст се връща в САЩ и следва в Училището за публични и международни отношения „Удроу Уилсън“ на Принстънския университет, който завършва през 1993 г. с отличие и бакалавърска по изкуства с дипломна работа, озаглавена "Устойчиво мощност: Интегрирано планиране на ресурсите в Пакистан”. Докато е в университета учи творческо писане в художествената работилница при Джойс Каръл Оутс и Тони Морисън, където пише и черновата на първия си роман.
След това следва в юридическия факултет на Харвардския университет, който завършва през 1997 г. За да изплати студентските си заеми, заедно със следването си работи няколко години в сферата на корпоративното право като управленски консултант в „Маккинзи енд Къмпани“ в Ню Йорк. Всяка година взема три месеца отпуск, за да завърши ръкописа си.
Първият му роман „Moth Smoke“ (Дим от молец) е издаден през 1998 г. Историята е за уволнения от банката от Лахор Дару Шезад, който се пристрастява към марихуаната и хероина. Той се влюбва в съпругата на най-добрия си приятел и се насочва към престъпна дейност и икономически игри в ядрената сфера. Книгата получава наградата „Бети Трак“ и наградата на Фондация „Хемингуей“.
През 2007 г. е издаден романът му „Неохотният фундаменталист“. Романът, чрез използване на необичайния стил на драматичен монолог, представя историята на пакистанеца Чангиз, който решава да напусне живота си в Америка след неуспешна любовна връзка и терористичните атаки от 11 септември. Книгата става бестселър, преведен е на над 30 езика по света и е номинирана за наградата „Букър“. Печели няколко литературни награди, включително наградата „Анисфийлд-Улф“ и Азиатско-американската литературна награда. През 2012 г. романът е екранизиран в едноименния филм с участието на Риз Ахмед, Кейт Хъдсън, Лийв Шрайбър и Кийфър Съдърланд, а с него е открит 69-я филмовия фестивал във Венеция.
Третият му роман „Как да станем мръсни богати във възходяща Азия“ от 2013 г. Той е любовна история и изследване на масовата урбанизация и глобалната икономическа трансформация – под прикритието на книга за самопомощ. Романът печели международната литературна награда „Тициано Терзани“.
През 2017 г. е издаден романът му „Exit West“ (Изход на запад). Той е история за млада двойка Надя и Саид и връзката им в мюсюлманска страна във време, когато светът е превзет от мигранти.
Негови статии, есета и разкази са публикувани в „Гардиън“, „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон Поуст“, „The Financial Times“, „Dawn“, „The New York Review of Books“, „Granta“ и др.
Мохсин Хамид живее от 2009 г. със семейството си в Лахор.

За книгата (резюме):
Скрит текст:
Историята започва по улиците на Лахор. Пакистанец, Чангез, предлага да насочи американски посетител къде може да намери чаша добър чай. Докато чакат за чая си, Чангез започва да плете дълга история за живота си, особено за времето, през което е живял в Съединените щати – между тях прави забележки за историята, забележителностите и обществото на Лахор, неговия роден град, който той обича и от който той е горд. Неназованият американец е неспокоен, но остава да слуша.
Чангез казва на американеца, че е бил отличен студент, който след като е завършил бакалавърската си степен по финанси, се е присъединил към консултантска фирма Underwood Samson като анализатор. След като завършва Принстънския университет, той заминава на почивка в Гърция със свои колеги от Принстън, където среща Ерика, амбициозна писателка. Той беше моментално поразен от нея, но чувствата му са останали  почти несподелени, защото тя все още е скърбяла за смъртта на любимата си от детството Кристофър Зи, който починал от рак на белия дроб. След среща те се връщат при него и той продължава да прави секс с нея, но спира, защото емоционалната й привързаност към Крис й пречи да се възбуди. След този инцидент има интерлюдия, в която никой не контактува един с друг. Но скоро те отиват на друга среща, след което правят секс, когато Чангез убеждава Ерика да затвори очи и да си фантазира, че е с Крис. Въпреки че Чангез е доволен от това развитие на връзката им, това необратимо уврежда връзката им. Скоро тя започва лечение в психиатрична болница. Той забелязва, че тя е физически отслабнала и вече не е предишната си същност. След тази среща той заминава за Чили по задача. Когато той се връща да се срещне с нея, се установява, че тя е напуснала институцията и дрехите й са намерени близо до река Хъдсън. Официално тя е обявена за изчезнала, тъй като тялото й не е намерено. Кристофър Зий даде още една жертва.
В професионалния си живот той впечатлява колегите си и е нарочен от началниците си за работата си, особено Джим, човекът, който го е наел, развива добри отношения с него и силно го уважава. Това кара фирмата да го изпрати на офшорни задачи във Филипините и Валпараисо, Чили. В Чили той е много разсеян поради събитията в света и в отговор на параболичното предложение на издателя, който неговата компания трябва да оцени (което би довело до нейното разпадане), той посещава близкия запазен дом на покойния левичар поет Пабло Неруда и започва да се вижда като слуга на американската империя, която непрекъснато се е намесвала и манипулирала родината му. Той се връща от Чили в Ню Йорк, без да изпълни задачата и в крайна сметка губи работата си.
Политически Чангез е изненадан от собствената си реакция на атаките от 11 септември. „Да, колкото и презрително да звучи, първоначалната ми реакция беше: изключително доволен“, казва той на американеца. Той наблюдава атмосферата на подозрение към пакистанците. Чангез, поради привилегированото си положение в обществото, не е сред задържаните или малтретираните по друг начин, но забелязва промяна в отношението си в обществото. За да изрази солидарност със сънародниците си след пътуването си до Чили, той започва да пуска брада. След нападението срещу индийския парламент през 2001 г. Индия и Пакистан се мобилизират, което води до противопоставяне. Забелязвайки реакцията на САЩ на тази ситуация, той има прозрение, че страната му е използвана като пешка. Без работа, изтичаща виза и без причина да остане в Съединените щати, той се връща в Лахор.
След като се завръща в Лахор, той става професор по финанси в местния университет. Неговият опит и поглед върху световните проблеми печелят възхищението му сред студентите. В резултат на това той се превръща в ментор на големи групи студенти по различни въпроси. Той и неговите ученици активно участват в демонстрации срещу политики, които са в ущърб на суверенитета на Пакистан. Чангез се застъпва за ненасилие, но сравнително неизвестен студент е задържан за опит за убийство на американски представител, което привлича светлината на прожекторите върху Чангез. В широко излъчвано по телевизията интервю той остро критикува милитаризма на външната политика на САЩ. Това деяние кара хората около него да мислят, че някой може да бъде изпратен да го сплаши или по-лошо.
Докато седят в кафенето, Чангез непрекъснато отбелязва, че американският непознат е много притеснен от заобикалящата ги среда, че той притежава сложен сателитен телефон, на който многократно изпраща съобщения, и че под дрехите му има издутина, която може да бъде пистолет. Чангез повежда непознатия към хотела му. Докато вървят, американецът, вече силно подозрителен, че е в непосредствена опасност, бръква в джоба си, вероятно за пистолет. Чангез казва, че вярва, че това е просто неговият притежател на визитни картички. Но романът завършва, без да разкрива какво е имало в джоба му, оставяйки читателя да се чуди дали непознатият е бил агент на ЦРУ, вероятно там, за да убие Чангез, или Чангез, в тайно споразумение със сервитьора от кафенето, е планирал през цялото време да направи вреда на американеца.
Разказан е целият сюжет. Ако не искате да знаете какво се случва, не кликвайте на спойлера.
Виж целия пост
# 653
Много се радвам, че пак ще има тираж! Най-накрая да мога да си я взема!
Виж целия пост
# 654


Книгата Юнус Емре - Живот и избрани стихове с автор именитият и дълбоко уважаван в цяла Турция - проф.д-р Мустафа Таджъ - изследовател на суфизма и духовните учения, е истински бисер за търсачите на Истината.

Книгата започва с исторически преглед на времето и условията, в които живее Юнус Емре, разглежда предадените от него импулси на вдъхновение, засияли в безброй последователи и "Емрета", като навлизайки постепенно в дълбочината на Словото, книгата докосва дълбинни и мистични познания, които всъщност са основата на суфизма.

Книгата се издава от Портал12.Виж целия пост
# 655
От 18 до 23 април има  35% намаление за всички книги на издателство "Сиела" (в книжарниците им) по повод Световния ден на книгата.
Скрит текст:
Ето и някои техни книги, свързани с мюсюлманския свят:
Зулфа Катух - Когато лимоновите дръвчета растат
Араф Нафизи - Да четеш Лолита в Техеран
Араф Нафизи - Република на въображението
Ахмет Юмит - Мечът на Бога
Ахмет Юмит - Патасана
Ахмет Юмит - Убийството на султана
Ахмет Юмит - Дервишката порта
Беязът Акман - Осман 1. Любов
Беязът Акман - Осман 2. Война
Беязът Акман - Първият ден на света
Беязът Акман - Последният сефарад
Джейхан Алтънйелеклиоолу - Завоевателят
Джейхан Алтънйелеклиоолу - Завоевателят: Императорът, покорил слънцето
Джейхан Алтънйелеклиоолу - Синът на вдовицата
Eд Хюсеин - Ислямът: световна история
Кемал Тахир - Кръстопът
Кияш Монсеф - Някога имало
Курбан Саид - Момичето от златния рог
Виж целия пост
# 656
Виж целия пост
# 657
Сега я чета, няма да я дочета. Бавна, носталгична, не ми харесва.
Виж целия пост
# 658
Аз сега си закупих "Перлата, която се освободи от черупката си" на Надя Хашими. Изглежда обещаващо и прочетох добри отзиви. 😊
Виж целия пост
# 659
Аз сега си закупих "Перлата, която се освободи от черупката си" на Надя Хашими. Изглежда обещаващо и прочетох добри отзиви. 😊
Ще излезе и "Къща без прозорци" на Хашими.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия