МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 58-ма ТЕМА

  • 62 935
  • 722
# 630
Ами да, ама точно бягащият човек е бързото печене. Simple Smile
Виж целия пост
# 631
Купих я, то днес я пуснаха...

Удачно ли е да я пусна за 10 мин на празно, да изгори там каквото има, мирише на машина - преди и след това ще я измия разбира се?!

Не бях забелязал, че е и трите книжки са на български, всички настройки ги има.  Peace
По-късно ще я тествам   chef
Виж целия пост
# 632
Starrydream ,пише да не се пуска празна за повече от 5 мин.
Аз така и направих. Simple Smile

Хляба се опече,но го пуснах още малко да се изпече,че ние го обичаме с хрупкава коричка.Снимки,ако оцелее.  Grinning
Виж целия пост
# 633
Купих я, то днес я пуснаха...

Удачно ли е да я пусна за 10 мин на празно, да изгори там каквото има, мирише на машина - преди и след това ще я измия разбира се?!

Не бях забелязал, че е и трите книжки са на български, всички настройки ги има.  Peace
По-късно ще я тествам   chef
пусни я без контейнера и на програма печене.
Виж целия пост
# 634
Здравейте,
аз също си купих машината за хляб Силвер крест, интересува ме някой правил ли е козунак в нея? На коя програма?
аз бих правил на най-дългата програма. при нея времето за втасване е повечко , а това е необходимо за козунака.
Виж целия пост
# 635
 Обикновено програмата за "френски хляб" е с най-дългото втасване а дали я има в лидълските машини ще кажат собствениците.
Виж целия пост
# 636
Бял хляб не консумираме , затова я купих за да си правя пълнозърнест хляб без Е-та , но съгласете се , че  не мога да правя импровизации като не познавам машината , затова предпочитам да се придържам засега към изпрабвани рецепти , ако има някой изпробвана рецепта за пълнозърнест хляб в  лидълска хлебопекарна , моля да я сподели ....
Казвам ти ги леко приблизително, защото си следя и тестото, но за пълнозърнест хляб /пиша ги като поредност на слагане:
400-450 гр. хладка вода
в единия край на казанчето - 1 ч.л. сол /или супена лъжица шарена сол/
в другия край на казанчето 1,5-2 суп. л. захар /аз заменям с мед, става още по-вкусно/
може да сложиш 1-2 суп. лъжици мазнина или около 20 гр. краве масло, но аз не слагам мазнина и пак става добре
отгоре слагам 600-650 гр. пълнозърнесто брашно и върху него - 7 гр. суха мая.

За мярка ползвам чашата от комплекта в пекарната, имам и везна, но вече почти не я ползвам, освен за козуначно или друго по-капризно тесто, а маята ми е в разфасовки от 7 гр.
Пека  на специалната програма за пълнозърнест хляб, но и на програмата за бял съм пробвала пак става. Не съм имала издънки с тази рецепта и основно по нея правим. Принципно това е за килограм хляб, но понякога слагам на 1250 гр. тегло - малко по-дълга е програмата, което според мен е добре за пълнозърнестото тесто. Изобщо тук малко ще трябва да си поиграеш да наблюдаваш машината и да видиш кое ще ти е най-добре. Машината ми е Силвъркрест, а брашното - на Файн фууд - купих го за проба и вече година само с него правя хляб. Хубаво е да гледаш как върви месенето в първите десетина минути и при необходимост да добавиш течност или брашно. Добавяш ги по малко и като поеме топката, ако не ти изглежда ок, добавяш още малко. Ако примерно добавиш повече течност, отколкото трябва, компенсирай с малко брашно и обратното.
Когато си следиш тестото, имай предвид, че специфично за пълнозърнестото брашно е, че поема повече течност и трябва малко да маже под бъркалките - по-малко отколкото на първото клипче обаче.
Виж целия пост
# 637
Възможно е да сте коментирали, но не го откривам: каква може да е причината хлябът да е много ронлив?
Правя хлаб основно по тази рецепта, но и с други ефектът е подобен:

7 г прясна или 6 г суха мая
600 г брашно (понякога само бяло, понякога 400 бяло+200 пълнозърнесто)
1 1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
30 г олио
340 мл вода за бяло или 360 мл вода за бяло+пълнозърнесто брашно
Виж целия пост
# 638
7 гр жива и 6 гр суха мая не са равни.
следи си тестото да не превтасва , независимо от маята
Виж целия пост
# 639
Да, прав е Бонго, превтасалия хляб си е ронлив.
Аз бих променила количествата сол и захар - 1чл сол и 1 чл лимонов сок или оцет вместо захар
А 7 гр жива мая или 3 гр суха мая според мен са достатъчни.
И ако случайно забележиш че хляба е втасал, прекъсвай програмата и пускай печене.
Виж целия пост
# 640
Мерси, ще пробвам!
Виж целия пост
# 641
Хлебчето стана разкош.И домочадието е доволно.  Grinning
Надигна се,даже в един момент леко опря в стъклото.Вътре е пухкав,а отвън е с хрупкава коричка.
Сега идва ред на експериментите. Laughing
Виж целия пост
# 642
7 гр жива и 6 гр суха мая не са равни.
следи си тестото да не превтасва , независимо от маята

Joy Joy Joy Бонго, всеки път ли, като слагаш хляб го следиш... Отпуска ли си пускаш, безработен ли си или клинчиш с болнични...???
Виж целия пост
# 643
аз правя ХЛЯБ за себе си и му отделям нужното внимание.
и да , следя процеса за да получа своя ХЛЯБ.  не е нужно да съм в отпуск или в болнични за да го правя.
Виж целия пост
# 644
Възхищавам ти се на търпението. Аз също правя хляб за семейството си, но никога нямам време. Скоро имах инцидент с тухличка единичка. Преди време, с един лимец, бях докарала тухла четворка. Иначе всичко друго ми е шест. Но да го дебна, айде няма защо. Като стане, стане. Като не, следващия...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия