Православни пости - 6 тема

  • 68 698
  • 694
# 90
Пегче, как си го приготвяш просото?   bouquet
Виж целия пост
# 91
marisha7, за маслинките съм с две ръце, обичам ги и даже не слагам мазнина, а използвам тях към салата.
За утре съм намислила да правя Постна соева мусака с къби, картофи и тофу
http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=457-soeva-musaka
Виж целия пост
# 92
За следващата седмица - боб в гърне,
ориз с пресен лук и домати (исках да е с праз, но не намерих),
зеленчуково къри (задушавам морков и картоф, добавям грах, тиквичка, лук, къри и малко вода за още 20 минути).

Исках да попитам, ако не е неприятна темата, при какви заболявания е противопоказна соята.
Аз не харесвам соевите продукти, които се продават. Четох в предните теми, че сами си приготвяте мляко, тофу и т.н. Вероятно ще пробвам, но няма да е по време на пост.
Виж целия пост
# 93

Исках да попитам, ако не е неприятна темата, при какви заболявания е противопоказна соята.
Ако въпросът ти е към мен,няма проблеми -отговарям.
Скрит текст:
С хипофункция съм на ЩЗ и с възел/лимфоцитарен тиреодит/
Абсолютно противопоказно е приемането на соя,нахут и подобни култури.
Честно казано,не ми липсват може би защото никога не съм ги харесвала... Simple Smile
За останалите храни обаче се съобразявам много,тъй като приемам тиреиоиден хормон.
Свиква се..нямаш избор просто...или го приемаш  като друг начин на живот...
 Hug
Виж целия пост
# 94
~Dev~ , благорадя за отговора.
Видях, че и други освен теб са писали и за това не адресирах въпроса си.
Виж целия пост
# 95
~Dev~ , благорадя за отговора.
Видях, че и други освен теб са писали и за това не адресирах въпроса си.
Изобщо соята е доста вредна, аз гледам да си купувам разни био варианти, защото иначе соята е най- ГМО продукт от всички. Има разни варианти на био тофу, но като цяло се въздържам от соево мляко, предпочитам да си направя бадемово такова, по-вкусно и полезно е.
Виж целия пост
# 96
Соята е силен фитоестроген. Затова всички със склонност към образуване на кисти, тумори или ендокринни проблеми би трябвало да я избягват.
Виж целия пост
# 97
Значи ... аз соята по принцип не я докарвам на вкус и затова много много не я обичам. Днес обаче смесих пасиран сварен боб, пасиран сварен картоф, кимион, сол, лук, червен и черен пипер и малко чесън. Трябваше да правя кюфтета, ама сместа някак си много рядка стана, та го изпекох да един блат. В единия край на блата ръснах и ким на зърна. Е направо ви казвааааам ... и т.н.
Виж целия пост
# 98
 Мarisha7 закъснях с отговора.Първо попарвам просото с вряла вода .След това варя 1 чаша просо в 2 чаши вода заедно с зеленчуци .Аз слагам лук , една пиперка,морков,царевица,магданоз,чер пипер,олио и варя 10 мин.Може да се запаржат преди това заленчуците, но аз предпочитам така.Също става да се свари само просо и след това с мед и орехи.Ако ти харесва по като каша сложи с половин чаша повече вода.Пропуснах да кажа че след като се свари се оставя десетина минути похлупено настрани да се задуши малко.Да ви е сладко.
Виж целия пост
# 99
Не си купувайте соеви шницели Naughty, за нищо не стават, пекох ги на фурна с гъби и накрая ядох само гъбите. Може би само тофуто става от соевите и донякъде каймата, мусакат беше по-сносна.
Виж целия пост
# 100
Менюто ми за днес беше за обяд-фасул от буркан със салата,за вечеря ще приготвя червена леща.
Заради ГМО-то ,аз също избягвам соевите продукти,на коледните пости опитах тофу,но беше доста безвкусно,доколкото знам трябва да се овкуси предварително,но нямах рецепта ...
Виж целия пост
# 101
Здравейте! Hug
И аз да докладвам- закуска филийки с кьополу, обяд салата табуле,сега ще си спретна един гювеч с картофки. Имам питане newsm78
Понеже,утре ще има празник в семейството, ще наруша ли постите, ако пийна една малка чашка с твърд алкохол- една малка ракийка например.... Embarassed Embarassed Rolling Eyes Rolling Eyes(все пак е от грозде) Embarassed Embarassed Embarassed
Виж целия пост
# 102
kamelia741, ракия и пост-не, но ти решаваш.
Виж целия пост
# 103
Днес видях да се продава брашно от нахут. Зачудих се дали от него не мога да направя хумус. Някой има ли опит с такова брашно? Не само за хумус, а въобще.  Simple Smile
Виж целия пост
# 104
Имам много буркани от домашно консервирани домати - само със сол.
И реших да пробвам ето този тип салати http://www.bulgarian-kitchen.com/salati-i-garnituri-1/drugi-sala … -domati-9791.html
Оказа се доста удачно. Направих я и във вариант с пресен чесън и босилек.

П.П. Благодаря за отговорите за соята. Ще прочета повечко, преди да пробвам да направя нещо от нея. Много е вероятно и за мен да не е никак добре.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия