Православни пости - 6 тема

  • 68 708
  • 694
# 105
Днес приготвих ашуре.
Правя го по една арменска рецепта - без никаква добавка на нишесте. Получи се много добре и най-важното е, че в него няма добавена никаква захар. За подслаждане сложих  2 равни ч.л. стевия - бяха напълно достатъчни да стане приятно сладко.

Ето как го приготвям, ако някой се интересува Grinning:

Скрит текст:
Сварявам 1 пакет жито (за около 30 минути), а после го оставям (под капак) да поеме всичката вода и да омекне съвсем. Обикновено за тази процедура са достатъчни час и половина. След това добавям още малко вода - трябва да е около 1-2 пръста над житото. Отново варя за около 20 минути и добавям останалите продукти.

Обикновено добавям ядки (орехи, бадеми, лешници, слънчогледови ядки, тиквени семки), 1 пакет сушени смокини (според оригиналната арменска рецепта се слагат нарязани зелени смокини от бурканче сладко), сушени боровинки, стафиди (този път нямах и не сложих) и други сушени плодове (този път сложих 1 пакет ананас). Подслаждам със стевия - много добре се получава. Ароматизирам с ромов аромат (с цитрусов също се получава добре) и малко канела. Този път сложих пробно и 4-5 с.л. чиа. Тя има свойството да образува желе в течността, в която се добавя. Надявам се с нейна помощ ашурето да се желира максимално, без да се отделя от него излишна вода.
Виж целия пост
# 106
 Peace За веган целувките научихте ли:

http://vegebg.org/2015/vegan-celuvki-2/
Виж целия пост
# 107

Линка не работи.

Днес видях да се продава брашно от нахут. Зачудих се дали от него не мога да направя хумус. Някой има ли опит с такова брашно? Не само за хумус, а въобще.  Simple Smile

Хумус според мен се прави със сварен нахут. Не съм пробвал от брашно и нямам идея. Попарете го с вряла вода до консистенция на каша и пробвайте.
Виж целия пост
# 108
Напишете в гугъл: веган целувки, бгмамма го филтрира като спам.  Peace
Виж целия пост
# 109
Симпа, звучи добре рецептата, ама чак ми нагарча от сладост като четох, при толкова много сушени плодове, които поне на мен са ми адски сладки, защо е нужно да слагаш и стевия. newsm78
Виж целия пост
# 110
Количеството на плодовете не е чак толкова голямо, а и те стават леко киселки, когато се понакиснат с житото. На мен ми е добре на вкус - сладостта не е натрапчива. А и от ашурето се очаква да е сладко. Опитай поне веднъж оригинално арменско ашуре, за да направиш сравнение - ще разбереш какво значи ОТРОВНО сладко. Аз лично едва оживях след това Grinning. Предпочитам сама да си го направя и подсладя Grinning. Всъщност всеки си има вкус и предпочитания. А стевията е добър избор, що се касае за подслаждане - без калории е и не е толкова вредна като захарта.
Виж целия пост
# 111
Симпа, аз много обичам стевия, има едни бг шоколад със стевия, той ми е любим, трябва да си купя за домашна употреба, макар че последно време ако реша нещо да готвя сладко използвам нерафинирана тръстикова захар. Сега запекох едни гъби с тофу, черен пипер и малко мазнина, дано се получи.
Виж целия пост
# 112
Днес за закуска си направих смути от авокадо, бок чой и ябълки. За обяд спретнах салата от бок чой, тученица, червена и зелена чушка и краставици + супа от коприва, киноа и спанак.
Напоседък много често си хапвам киноа, а вие как я ядете?
Днес си купих соя и ще я накисна, за да си направя тофу  Peace
Ето и една рецепта за киноа със спанак:
http://dilyanatabakova.com/?p=661  Party
Виж целия пост
# 113
Здравейте момичета!  Hug
Аз пък, вчера си купих за първи път елда Embarassed И ми хареса. Сутринта си направих един пастет за мазане, сега пак си намазах от него на филийка, и  си направих една салатка от рендосани ряпа и моркови. Оставих и малко за една крем супа, за през седмицата. Утре съм на прясно зеле, и понеже ми се хапва нещо сладко мисля да си направя един сладкиш.Хубава вечер!
https://ourchocolatediaries.wordpress.com/2013/12/24/1298/
Виж целия пост
# 114
simpatikonia много добре звучи това ашуре , ще се опитам да направя сега през почивните дни.
Вчера си правих експеримент със сладко от праскови , овесени ядки, начупени бадеми, стафиди , боровинки, бакпулвер  и брашно.Не станаха лоши кексчета , лошото е че направих много малко количество и бързо свършиха защото и децата ги харесах.
Днес поразчиствах камерата , имаше останали едни пържени тиквички и пакетче коприва. От копривата супичка и тиквички за добавка.
Отделно на филийка нещо като кьополу -патладжани на грил (имам си любими в магазина ) пасирани с чесън и малко оцет .
Виж целия пост
# 115
Аз като един нелюбител на сладките неща.. Blush останах възхитена от тези курабийки със сусамов тахан, овесени ядки, орехи и стафиди... Heart Eyes
http://www.kulinarno-joana.com/2009/04/tahini-cookies/
Много бързи за приготвяне и печене  Peace Ядките могат да се накиснат и в медена вода.
Бях на една представяне на био  продукти и ме почерпиха с такива.
Е,признавам допаднаха ми   Peace


Днес ще сготвя сухи чушки пълнени с булгур и гъбки и салата Уолдорф/само,че ще заменя майонезата с горчица/
Виж целия пост
# 116
Хванах се да си правя тофу днес. Ще споделите ли рецепти с това, което остава - окарата? Simple Smile
Виж целия пост
# 117
Хванах се да си правя тофу днес. Ще споделите ли рецепти с това, което остава - окарата? Simple Smile

Окарата всъщност е соевата кайма, която си купувате. Всичко за което се сетиш НО! тя иска много ама много овкусители.
Виж целия пост
# 118
Благодаря ти, дядо Хаджия! Аз не си купувам соеви продукти, защото...нямам никакво доверие на това, което се продава, особено на тях. Но тъй като соята е богата на протеини, реших да си направя тофу Simple Smile
Виж целия пост
# 119
Сега - претрий я през пръсти и ако е мека а не твърдо зърнеста направи следния опит:

- добавяш малко олио (или зехтин);
- силен зеленчуков бульон (толкова, че да получим пюре все пак);
- любими подправки (черен пипер, малко кимион, сладък или лют червен пипер, босилек);
- чесън по желание;
- доматено пюре пак по желание.

Всичкото това го пасираш ама яката докато стане на пюре. Подправяш на сол и ... приятен апетит.

Ето и е един друг опит.

Окарата я омесваш със сол, малко червен пипер, чесън и копър (или магданоз). Пробваш я на вкус да ти харесва. После взимаш една кора за баница едната, половина ръсиш с малко мазнина и я сгъваш на две, ръсиш от окарата и я сгъваш на пакет. Леко я притискаш с ръка и айде на тигана да си направиш нали баничка на тиган. Сега ... повтарям окарата трябва де е мека на ядене, т.е. да не седи като млени ядки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия