Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Застраховка на жилище

  • 35 039
  • 161
# 150
Повреди в канализацията много компании не покриват - всъщност не зная дружество, което да поема този риск.
Моята е такава. Има отбелязано и тръбопроводни щети
http://allianz.bg/site/CosyHome/index.php

"Тръбовопрод" не означава "Канализация" Виж си за по-сигурно общите условия. Масово водопроводните тръби влизат в застраховката, а канализационните - не.
Виж целия пост
# 151
 От години правя застраховка в Булстрад. До сега, цената беше около 65 лева, години наред, никога не съм ползвала нищо. Миналата година съседите отгоре ме наводниха, пуснах искане за щета, дойде оценител, изплатиха 470 лева в определения срок.
Всичко си протече нормално, без никакви ядове и забавяне по оценката и изплащане на щетата.
Сега, се оказа, че заради това, че съм имала плащане на щета, сумата, която, трябва да платя тази година е почти двойна - 105 лева. Ако през следващата година нямам изплатена щета, по-следващата ще платя с 10% по-малко, но от 105 лева.
Ако, обаче, отново имам изплатена щета, следващата сума, за годишна застраховка, ще е още по-висока от тази годишната.
Моля, по-запознатите да ми кажат - това практика във всички застрахователни компании ли е или ,само на Булстрад? Повишението на следващата такса за застраховка, имам предвид.

Виж целия пост
# 152
Винаги съм плащала една и съща цена към Армеец, един път имаше щета пак наводнения от съседите над нас, не повлия на цената
Виж целия пост
# 153
Потвърждавам за Армеец - от силни дъждове ни беше наводнено мазето, оцениха и платиха навреме, нямаше промяна в следващата такса. Друг е въпросът, че оценката на щетите не беше много адекватна, но не ни се разправяше.
Показаха ли ви някакъв документ, въз основа на който ви определят по-високата вноска? Къде е записано това условие? Аз бих си потърсила друг застраховател...
Виж целия пост
# 154
Плащането на щетите от застрахователите е или на база фактура или на база експертна оценка. Ако нямате фактура, с тяхната експертиза те винаги ще гледат да минат тънко.
Виж целия пост
# 155
Е нали си длъжен да ги извикаш на оглед веднага щом има застрахователно събитие, за да направят оценка? Фактура за какво трябва да имам - за закупени материали за ремонта? За извършена ремонтна работа? Нали трябва да видят и оценят първо щетите. Не разбирам
Виж целия пост
# 156
Така е, трябва да ги извикаш веднага. Но на самия оглед не се прави оценка, а само се оглеждат и описват щетите в протокол. Оценката я правят до 1-2 седмици след това.
На самия оглед ти дават възможност да избереш как да ти оценят щетите - на база фактура или на база експертна оценка. Ако ти е съсипано имущество за което имаш фактура - представяш и чакаш плащане. Ако трябва обаче тепърва да правиш ремонт, но не знаеш колко ще струва и избереш да ти платят на база фактура, трябва да ремонтираш, да се разплатиш с майстора, той да ти издаде фактура и ти чак тогава да я изпратиш на застрахователя за плащане.Няма гаранция обаче, че ще я платят на пълната стойност, застрахователите са наясно, че майсторите обикновено понадуват фактурите по молба на клиента 😉
Виж целия пост
# 157
Застрахователят не плаща за труда на майстора ,а материали
Виж целия пост
# 158
Добър Ден!
Интересувам се , ако апартаментът ми има някакъв проблем . Примерно ме е наводнил някой съсед , и го застраховам . След това мога ли да се обърна към застрахователя да се занимава със съседа ми за това ,че ме е наводнил или това , че застраховам помещението с проблем , означава ,че само при НОВ проблем , ще се обърне внимание от стреана на застрахователя .
Благодаря!
Виж целия пост
# 159
Само при нов проблем ще получите обезщетение, никой не изплаща щети, които са извън обсега на договора.
Имайте предвид, че експертите са наясно откога е един проблем. Ако се опитате да заведете минало събитие с настояща дата, ще получите отказ. Още повече, че се води застрахователна измама.

Ако съседът системно ви наводнява, може да заведете граждански иск към него. Първо се обърнете към домоуправител и поискайте общо събрание за изясняване на въпроса. Опитайте устно да оправите взаимоотношенията си.
Виж целия пост
# 160
Скрит текст:
Добър Ден!
Интересувам се , ако апартаментът ми има някакъв проблем . Примерно ме е наводнил някой съсед , и го застраховам . След това мога ли да се обърна към застрахователя да се занимава със съседа ми за това ,че ме е наводнил или това , че застраховам помещението с проблем , означава ,че само при НОВ проблем , ще се обърне внимание от стреана на застрахователя .
Благодаря!
С три думи - само при нов.
Отстраняваш си проблема, и тогава сключваш полицата.
Виж целия пост
# 161
Здравейте,
Застраховател съм и имам доста добра представа как стоят нещата със застраховките на домашно имущество.Виждам, че има доста неясноти по основни въпроси, твърде вероятно вината, за което да е отчасти наша. Embarassed
В няколко реда :
1.Застрахователна сума - Тук в общия случай застрахователите държат да застраховате на действителна стойност (пазарна цена, грубо казано) илина "първи риск", т.е. избирате си някакъв лимит и застрахователят до този лимит ви изплаща обезщетението на 100% от размера на щетата.Някои компании имат и минимален размер на квадратен метър и застрахователната сума се определя напр. 120 кв. х минимална цена на квадрат 700 евро = 84 000 евро застрахователна сума.
2.Покрития - Тук трябва да внимавате и освен стандартните Пожар, природни бедствия, ВиК аварии, експлозия, имплозия, земетресение и др. ви съветвам да си купувате и рискове като гражданска отговорност към трети лица (ако наводните или запалите комшията  Laughing) , късо съединение и токов удар на уреди, кражба чрез взлом и техн. средства, злоумишлен палеж и взривяване.

Без да съм предубеден аз бих избрал полица на първи риск, т.к. няма смисъл да застраховам апартамент за 200 000 лева и да плащам премия за тази сума, т.к. жилището може да погине изцяло само при земетресение и то при над 6-7 по Рихтер.Т.е. за този апартамент бих избрал застрахователна сума около 30 000 - 40 0000 лева макс(каквото и да е събитие мноооого трудно би нанесло щети над тази сума) и някакви още по малки лимити по допълнителните покрития.
За движимото имущество важи същото.

Ако имате въпроси - питайте. Ще се радвам да помогна.

Ако застраховател ви ощети или ви откаже изплащане на обезщетение моят съвет е да си търсите правата (след като сте убедени, че сте прави, разбира се) и да не оставяте нещата така.

Поздрави   bouquet

Пиша по стара тема. Как стои въпросът със застраховане на жилище на последния етаж срещу щети вследствие на протекъл покрив? Казаха ми, че понеже покривът се води обща част, нямало как да стане. Sad
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия