КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

  • 52 577
  • 734
# 705
Вече и аз се определих с това, което ще меся:
1. 1 доза традиционен
2. 1 доза със сметана
3. 1 доза фруктов (от рецептурника по сладкарство)
4. 1 доза кулич


Сирната пасха тази година за първи път ще я направя шоколадова.

Малей, като гледам така ще има и за добри хора, които не са си направили. Да ти дам адреса, по малко ни изпрати, да опитаме само  Grinning Тази година хич не ми е козуначено, направо се изкушавам да купя от една пекарна 2 броя Sad
Виж целия пост
# 706
Аз преустановявам до Събота с козунаците , ОБАЧЕ си мисля, едно време баба ми правеше едни много хубави сладки по Великден , за закуска много ги ядяхме, сигурно са били с мас, защото колкото повече престояваха, толкова по-хубави ставаха, слагаше им и фъстък по средата ...... с една дума ядат ми се сладки такива, ама дали ще си спомни рецептата/на 90год е/...ще се пробвам днес да я продиктува по скайпа, ама ми се иска и нещо да спретна преди това, някакви препоръки за сладки Великденски, да не откривам топлата вода тепърва, ако може направо рецепта да ми препоръчате? newsm78
Виж целия пост
# 707
Бонго, с теб имаме еднакви фурни. Явно и аз ще трябва да пробвам само на 140 градуса, но все ми се струва малко и не смея.
аз си следвам моята си теория -  към по-ниската температура мога да добавя още малко , но от по-високата след като загори е късно да се намаля. не обичам препеченото на тестени изделия. само на месцето го допускам.  hahaha
Виж целия пост
# 708
Влизам с един много тъп въпрос , ама така е като меся един път в годината .Замесих тестото , обаче сега не съм сигурна стафидите преди да втаса или след това да ги добавя  newsm78 толкова съм объркана .
Виж целия пост
# 709
като разстелеш фитилите тогава ги поръси , после осучи и след това сплети.
стафидите ги оваляй предварително в брашно.
Виж целия пост
# 710
Благодаря bongo_2007 ®   Hug
Виж целия пост
# 711
Джейми, спокойно, след като втаса ще ги добавиш. И двата варианта са добри - преди и след втасването.  И според мен не на фитилите един по един, а в цялото тесто, което ще ти е със стафиди - иначе е ненужна играчка.   Grinning   Още повече, че ако са в цялото тесто стафидите, ще се показват и на повърхноста, в кората на печивото, а така ще подсказват какво да се очаква вътре, което на мен ми харесва, когато е възможно (както в случая). Simple Smile

Аз сладки не правя за Великден, покрай козунака не ги забелязват домашните и така.  Simple Smile Simple Smile
Виж целия пост
# 712
не ми харесва предварително да бъдат в тестото защото често се случва да има по няколко стафиди които се допират до  стените на съда и при печене прегарят. и за това предпочитам да ги ръся върху фитила , да навия на пура и да сплитам.  играчка е , но като погледне човек,  то самата направа на козунак си е играчка  Laughing
Виж целия пост
# 713
karry port, за теб винаги. Hug
Виж целия пост
# 714
Не, под суеверия имах друго предвид, не работата в  петък. например някои минават в четвъртък под масата в църквата, отчето каза, че това е езически ритуал, не е по християнските канони. Други като обикалят църквата трябва да чукнат първото червено яйце над вратата. някакви ей такива неща.

Козунакът се маже след втасване и мазането няма нищо общо с втасването, т.е не му пречи.

Джема и баба ми беше от преселците Бог да я прости, та от нея помня, че яйцата са в четвъртък, козунаците в петък. В събота което се налага да се допълни като количество, да се повтори и т.н. И ние в четвъртък минаваме под масата  Laughing явно от езичните преселци сме хванали  Laughing
А за официалният Великден, те сигурно си почитат и нашият, просто не почиват Wink

Видях много добри козунаци   Grinning
Виж целия пост
# 715
Аз яйцата не ги правя в четвъртък, понеже нали ще се ядат от неделя нататък и така значи, че ще ми преседяват три дни сварени, докато започнат да се ядат, а и като ги ядем след неделя (Великден) - 5-7 дни, по-добре да са в събота варени.  Иначе знам, че в четвъртък рано сутрин се боядисват, но карам изцяло на резервния ден.  Laughing
Виж целия пост
# 716
Страхотни козунаци.
И аз сега сплетох един, да видим дали ще спя тази вечер или ще трябва да го дебна и да го пека  Laughing
Но нищо, важното е децата и мъжа ми да имат вкусна закуска сутринта.  Peace
Рецептата е на Морена   bouquet - два фитила са с шоколад, иначе е с малко ром, ванилия и лимонови корички. Със захар отгоре не ръся и не слагам ядки заради децата, още са малки.
Миналата година направих и два с бадеми за нас, големите.

Скрит текст:





сега виждам, че датата и часът на снимките са грешни  Crazy току що го сплетох
И забравих да допиша, че отдавна му се каня на козунака със заквасена сметана и пак забравих.  Crazy А имам сметана вкъщи, нищо, следващият ще е такъв.  Peace

А как ги сплете така? Има ли го някъде сплитането стъпка по стъпка? Simple Smile
Виж целия пост
# 717
Има ли го някъде сплитането стъпка по стъпка? Simple Smile
Има го сплитането, ама е друг въпрос  дали ще се вижда плетката в готовото печиво.  Wink
Виж целия пост
# 718
Ами плетката се вижда /на снимките май не много, не съм го снимала добре/, само където на места ми излезе шоколада - течен беше.
Иначе за плетката - с 4 фитила е, но всеки път си измислям различни начини. Зависи колко дълги съм направила фитилите и в общи линии импровизирам.  Crazy
Скрит текст:



Бонго, не съм го прегорила, но бързо се запече отвън и после слагах хартия отгоре му.
Виж целия пост
# 719
Morena, bongo_2007 ® още веднъж благодаря  Hug.
Скрит текст:
Доволна съм от резултата , у дома ухае прекрасно, за вкуса ще чакам момчетата да опитат и да кажат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия