Турско реване с шамфъстък – неустоимо изкушение

  • 3 612
  • 14
Реших да споделя с вас този сладкиш. Вече няколко пъти го приготвям и вкъщи е любим на всички! Наистина си заслужава да се опита.

Необходимите продукти са:

8 к.ч. ситно смлян шамфъстък
2 к.ч. захар
1 к.ч. масло
2 к.ч. брашно
7 бр. яйца (по-големи)
щипка сол

За сиропа:

3 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. вода
3 с.л. лимонов сок

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Захарта се разбива с жълтъците до побеляване. Добавя се разтопеното масло.
Белтъците и щипка сол се разбиват на сняг. Брашното се смесва с шамфъстъка и се добавя към жълтъчената смес.
Разбърква се добре и на два пъти се добавят белтъците. Бърка се внимателно, докато се обединят двете смеси.
В тава или форма с диаметър 25 см, предварително намазнена, се изсипва тестото. Пече се 20-25 минути в умерена фурна.
Веднага, след като се извади, сладкишът се залива със студения сироп.

Сиропът се приготвя, като захарта и водата се слагат на котлона да заврят. След 15 минути, сиропът се дърпа от огъня и се добавя лимоновият сок.

1 к.ч. = 80 мл
1 ч.ч. = 250 мл

Това е крайният резултат:

Да ви е сладко!  Hug


Виж целия пост
# 1
Има един турски ресторант до нас, правеха този сладкиш. Постоянно ходехме да си похапнем. Определено е любим и ще се пробва. Много благодаря за рецептата  Hug
Виж целия пост
# 2
Осем чаши смлян шамфъстък?
Виж целия пост
# 3
Осем чаши смлян шамфъстък?
Много е.
Да повдигна и аз темата, дано авторката да се включи с пояснение.
Виж целия пост
# 4
Възможно е  Thinking  Те са кафени и все едно 3ч.ч. даже по- малко май. Не, че това е малко шам фъстък, че и ситно смлян, то ще отиде едно кило....
Виж целия пост
# 5
Да, но брашното е само две чаши, пропорцията ми е малко странна...
Виж целия пост
# 6
Има и други рецепти, в които смлените ядки са повече от брашното, но дали накрая ще става за сиропиране не знам. Интересно е, аз бих го яла.
Виж целия пост
# 7
Наистина ли са 8 чашите шамфъстък Shocked
Виж целия пост
# 8
Момичета, съвсем точно съм написала рецептата и също толкова точно я приготвям! Няма грешка.  Peace
Сиропът малко бавно се поема от сладкиша, но попива всичко. Трябва да се изчака няколко часа, като тавата е добре да е захлупена.
Виж целия пост
# 9
От къде купуваш шам фъстъка?
Печен или суров се ползва?
Виж целия пост
# 10
От павилион за ядки и сушени плодове. Ядките са сурови.
Виж целия пост
# 11
И какво количество купуваш за тази доза?
Виж целия пост
# 12
Не купувам конкретно за тази рецепта, а и не всичко наведнъж. Да не те излъжа, но мисля, че около 700 г с черупките. Като се изчисти остава наполовина.
Виж целия пост
# 13
Благодаря, изглежда много добре!
Виж целия пост
# 14
Осем чаши смлян шамфъстък?
кафени чашки
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия