Натурален пчелен мед - има ли го?

  • 13 170
  • 58
# 15
Да потвърдя, че и моя тазгодишен липов мед няма още следи от захаросване.
Захаросан ми е само рапичния. За него разбрах, че много бързо се захаросва след изваждането от питите.
При мен няма никакви култури, но познати пчелари ми казват, че от рапицата много се агресирали пчелите, наблюдаваш ли нещо подобно?
Да, за рапицата, че бързо се захаросва и аз съм чувала.
Виж целия пост
# 16
Ние взимаме мед и тахан от приятел, чиито роднини се занимават с био производство, в Ивайловград, мисля, че бяха и съм много доволна. По-скъп е от този по магазините, естествено, но не чак толкова, че даже да се замисля да го сменя.
От Триград съм взимала много хубав "екзотичен" мед - от мента, червена детелина, мурсалски чай и др. Беше страхотен, но няма как да пътувам всеки месец до Триград за мед  Thinking
Иначе съм чувала, че захаросаният мед е хубав мед и е нещо като гаранция за качество. Напоследък четох, че ставал вреден след термична обработка - например като се е захаросали търговецът го е стопявал после, за да го продаде. Но пък на тези им личи - дори и на топените на парна баня им се променя цвета и стават с един вишнев отенък.   chef
Виж целия пост
# 17
Ние взимаме мед и тахан от приятел, чиито роднини се занимават с био производство, в Ивайловград, мисля, че бяха и съм много доволна. По-скъп е от този по магазините, естествено, но не чак толкова, че даже да се замисля да го сменя.
От Триград съм взимала много хубав "екзотичен" мед - от мента, червена детелина, мурсалски чай и др. Беше страхотен, но няма как да пътувам всеки месец до Триград за мед  Thinking
Иначе съм чувала, че захаросаният мед е хубав мед и е нещо като гаранция за качество. Напоследък четох, че ставал вреден след термична обработка - например като се е захаросали търговецът го е стопявал после, за да го продаде. Но пък на тези им личи - дори и на топените на парна баня им се променя цвета и стават с един вишнев отенък.   chef

Да, термичната обработка съсипва качествата на меда, всички полезни ензими се разграждат. Дори и на водна баня не е добре. За да запазва ценните си качества меда не бива да се загрява на повече от 40 градуса, което означава, че поставен в горещия чай си е чиста захар (е, поне качествена).
Иначе за измишльотините на търговците всички знаем, хич не ми се коментира какви шмекери и мошеници са!
Аз лично, откакто произвеждам - оттогава ям с удоволствие. Като знам, например в Гинци, как пред къщите продават мед, а един кошер в региона не съм видяла  Stop , пък по други направления съм се разхождала из региона, та ... да!
Виж целия пост
# 18
Да потвърдя, че и моя тазгодишен липов мед няма още следи от захаросване.
Захаросан ми е само рапичния. За него разбрах, че много бързо се захаросва след изваждането от питите.
При мен няма никакви култури, но познати пчелари ми казват, че от рапицата много се агресирали пчелите, наблюдаваш ли нещо подобно?


Нямам идея, защото пчелите ги гледа братовчед ми на село. Не се е оплаквал, но и аз не съм се интересувала.
Виж целия пост
# 19
По принцип ,пчелините се местят там ,където има "паша"-липа,слънчоглед,ливади,рапица,букови гори за манов мед.
Аз лично, не виждам разлика в различните начини на добиване на мед.Тук питите се центруфугират.И при трите метода не се използва химия,загряване или нещо друго ,което да влошава качеството на меда.Не смятам,че мед изваден от питата е с някакво по-лошо качество,от запечатания.Естествено, запечатан в питата си е точно както пчелата го е произвела.
Виж целия пост
# 20
Може ли да се закупи пита (нямам идея колко е голяма) и как е удачно да се съхранява?
Виж целия пост
# 21
А как мога да разбера дали медът, който продават по пазарите, не в магазинната мрежа, е качествен? Има ли нещо по-специфично, по което лаиците да се ориентират? Simple Smile
Виж целия пост
# 22
Може ли да се закупи пита (нямам идея колко е голяма) и как е удачно да се съхранява?
Може да се закупи,стига да си намериш кой да ти продаде.Питата можеш да я нарежеш на парчета и да я съхраняваш в буркани с винт в някой шкаф.
Виж целия пост
# 23
И един малко по-такъв въпрос.Simple Smile  От мед пълнее ли се? Питам принципно.
Виж целия пост
# 24
Дотук обаче не прочетох , как да разпознаем дали меда е чист (за което всеки търговец пред Ц.Баня твърди) или е с вода,захар, глюкоза...

Помня за някакъв метод с йод..с горене върху лист хартия...
моля ако някой знае..да ни светне
Виж целия пост
# 25
Привет  liola, не е нужно всички да практикуват подвижно пчеларство, може пчелина да е стационарен и около него да има и акация, липа, билки, мана! Е, друг е въпроса дали ще са 100 или 1000 семейства, във втория случай - да, трябва да е подвижно!
Аз лично не знам по какво се различава истинския и изфабрикувания мед. Ще ми е интересно да разбра. Аз лично с удоволствие ям мед, откакто имам мой, а преди го обичах, когато бях дете. Огромен период от време не съм яла, защото на улични търговци и плямпала не вярвам много, много  Crossing Arms . Лично на мен ще ми е много интересно да разбера някакви тайни рецепти за разконспириране на мошеници - пчелари и да експериментирам  върху моя мед  Mr. Green Simple Smile
Esmee според мед едва ли от лъжица мед се дебелее повече от блокче-редче шоколад. Баба ми е с захарна болест и сладко яде единствено мед. Все пак сладостта в меда е съвсем различна от рафинираната захар. 
Виж целия пост
# 26
С йод се доказва наличието на нишесте /например в киселото мляко, лютеницата  Thinking/.
Виж целия пост
# 27
Ние взимаме мед и тахан от приятел, чиито роднини се занимават с био производство, в Ивайловград, мисля, че бяха и съм много доволна. По-скъп е от този по магазините, естествено, но не чак толкова, че даже да се замисля да го сменя.
От Триград съм взимала много хубав "екзотичен" мед - от мента, червена детелина, мурсалски чай и др. Беше страхотен, но няма как да пътувам всеки месец до Триград за мед  Thinking
Иначе съм чувала, че захаросаният мед е хубав мед и е нещо като гаранция за качество. Напоследък четох, че ставал вреден след термична обработка - например като се е захаросали търговецът го е стопявал после, за да го продаде. Но пък на тези им личи - дори и на топените на парна баня им се променя цвета и стават с един вишнев отенък.   chef

Здравейте,

Имате възможността да получите отговор на някой от въпросите ви от пчелар с дългогодишен опит и отглеждащ много БИО пчелни семейства.

Като начало ще кажа, че продукта, който се продава в землището на Триград е долна проба имитация на пчелен мед. Бурканите със сладникава течност се купуват от Пловдив и се препродават като пчелен мед. Нещо повече - продуктите са вредни, защото при производството му се преработва захар, която като се нагрее, фруктозата в захарта се трансформира в Хидрокси Метил Форфурол (ХМФ), което от своя страна е карциногенно и мутагенно.

Друга тънкост - по пазарите обикновено се продава пчелен мед от дребни производители, на които не им се прави анализ на пчелния мед. В меда им може да има антибиотици, акарициди (амитраз, перицин, кумафос, пестициди и др ) ХМФ, които при наличието им в меда, на вкус на цвят и гъстота не можете да уловите.

Пчелния мед, който се продава в търговската мрежа е мед който не е бил закупен от Европейските прекупвачи заради лоши резултати при изследванията. В Българската търговка мрежа не се прилага контрол върху пчелния мед (сертификатите и разрешителните се изваждат много лесно и няма контрол).

Препоръката ми е да си купувате мед от познати, но им задайте един единствен въпрос.
" С какво третирате пчелите си против акари"

Ако отговорът им е различен от "третирам само с Оксалова Кселина (ОК) съветът ми към вас е да не си купувате пчелен мед и от тях. ОК е единствения разрешен продукт за биологична борба с акара в ЕС. Всичко друго е отрова която вие невинно приемате и тровите себе си и децата си.

Консумацията на пчелен мед директно от пчелната пита с восъка също не е гаранция за качество. Повечето от вредните съставки, които посочих се абсорбират от восъка и се предават на меда.

Цедения мед също не е гаранция за качество. В цедения мед може да има същите съставки за борба с акара. Разликата от цедения и центарофогирания мед е че при центрофугирането на меда с пчеларска центрофуга се вкарва повече въздух, която се появява на повърхността на меда под формата на пяна, но тя не е вредна.

Мед закупен от баби и дядовци, продаван около туристически забележителности също е много вероятно да е фалшифициран меда. Тези райони са бедни на пчелна паша. Обърнете внимание при посещаване на различни културно-исторически обекти, че търговците продават мед с еднакви етикети, независимо колко раздалечени са обектите. Мед със смокини, мед със бадеми, орехи, кайсиени ядки и др е 100% фалшименто. Бягайте далеко.

Така, че  както прочетох в някой постове, че еди кой си хранел пчелите със захар и неговия мед не е хубав, бих ви казал че това е най, най, най-малкият проблем при консумирането на пчелен мед.

Надявам се повече хора да прочетат поста ми и да се предпазят от вредите, които може да си нанесете от божествения еликсир.

Още веднъж - АМИТРАЗ, АНТИБИОТИЦИ, ПЕРИЦИН, КУМАФОСТ, ПЕСТИЦИДИ И ХМФ изключително вредни за вас и вашето здраве

Оксалова Киселина (ОК) или биологична борба с акара и болестите е единствения правилен отговор.
Виж целия пост
# 28
направо усещам как от утре всички продавачи ще казват ,че пчелите са третирани с ОК.  същото както и ,че всички праскови са сливенски , дините са от Любимец, черешите от Кюстендил ... нансякъде  лъшат кат дърти цигани  Joy
Виж целия пост
# 29
направо усещам как от утре всички продавачи ще казват ,че пчелите са третирани с ОК.  същото както и ,че всички праскови са сливенски , дините са от Любимец, черешите от Кюстендил ... нансякъде  лъшат кат дърти цигани  Joy

Не от търговци бе bongo, казах да си избирате мед от приятели и познати, търговците са измамници и мошеници, те дори са изгонени от храма.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия