Натурален пчелен мед - има ли го?

  • 13 161
  • 58
Често се обсъжда как да се разпознае истинския от фалшифицирания мед, при който се дава захарен сироп на пчелите, добавя се глюкоза в меда и т.н.

Сега обаче отварям темата за разликите между просто истински и висококачествен натурален мед. Наскоро разбрах, че за да е натурален, не трябва да е топен, а такъв бил най-често в магазинната мрежа. Най-качественият натурален мед е отцедения от питата, веднага след това е този, който е пресован, а накрая е центрофугирания.

Никога не съм питала как точно е добит медът, който купувам. Лично аз не консумирам много мед, но бих искала да съм запозната какво купувам и бих заплатила малко повече за висококачествен мед.

Виждали ли сте някъде производител да поставя етикет с подобна информация? Познавате ли производител, от който сте сигурни, че купувате отцеден мед примерно? Ако познавате такъв, споделете.

Виж целия пост
# 1
имам познати които си гледат пчели и правят мед и продават ... вземам само от тях от магазина никога не бих тръгнала да пазаря ....  Sunglasses
Виж целия пост
# 2
О, да.
Братовчедите ми имат около 400 кошера. Не подхранват пчелите със захар и не претопяват меда (от центрофугата се запечатва в тенекии и се изкупува от прекупвачите).
За близки хора наливат в буркани, не продават принципно на дребно.
Кошерите се намират в едно село, в близост няма промишлени предприятия.
Забравих да кажа, че преди да изкупят тенекиите с меда фирмите вземат проби.
Виж целия пост
# 3
Да, свекърът ми произвежда такъв мед и само него ядем. Сега имаме акациев, ммм, един такъв течен и ароматен ...
А вуйчо ми също има пчели, но доста ги подхранва със захар.
Виж целия пост
# 4
Впрочем съобщиха, че от утре (15 септември) в София започва Фестивал на меда пред Централна баня.

Мисля да се позавъртя, да поразгледам и да се разговоря с продавачите. Току виж, някой вземе, че ми каже, че продава цеден или пресован мед  Simple Smile
Виж целия пост
# 5
пчеларите станаха повече от другите животновъди. има ги навсякъде и продават мед.
Виж целия пост
# 6
имам познати които си гледат пчели и правят мед и продават ... вземам само от тях от магазина никога не бих тръгнала да пазаря ....  Sunglasses
И аз съм така. Купувам от близки, които сами си го правят и обикалят месеци с пчелите на паша. Случвало се е и да купувам, харесва ми този от Лидл, сякаш най се доближава до истинския.
Виж целия пост
# 7
Често се обсъжда как да се разпознае истинския от фалшифицирания мед, при който се дава захарен сироп на пчелите, добавя се глюкоза в меда и т.н.

Сега обаче отварям темата за разликите между просто истински и висококачествен натурален мед. Наскоро разбрах, че за да е натурален, не трябва да е топен, а такъв бил най-често в магазинната мрежа. Най-качественият натурален мед е отцедения от питата, веднага след това е този, който е пресован, а накрая е центрофугирания.

Никога не съм питала как точно е добит медът, който купувам. Лично аз не консумирам много мед, но бих искала да съм запозната какво купувам и бих заплатила малко повече за висококачествен мед.

Виждали ли сте някъде производител да поставя етикет с подобна информация? Познавате ли производител, от който сте сигурни, че купувате отцеден мед примерно? Ако познавате такъв, споделете.



Здравей,
не разбрах, какво имаш предвид за центрофугирания мед, то, така го взимаш от питата и отива в буркана. Така, че този, който е на питата и изцентрофугирания мед са едно и също.
За още по-висококачествен мед, още на пчелина, пчеларя трябва да свали пълния магазин с мед под плодника и отгоре да сложи магазин с празни пити, за да могат пчелите от долния магазин да пренесат меда отново горния след повторното инвертиране, влагата спада до пълен минимум, но това е изключително трудоемко и би вдигнало цената му поле 3-пъти.
Да, познавам - себе си Simple Smile да се похваля  Mr. Green ! Имам няколко кошера в едно прекрасно село, без промишленост наоколо, без ниви със земеделски култури. Само гора, ливади и билки!
Виж целия пост
# 8
Ами доколкото разбирам, медът е един и същ, акцентира се върху начина на извличане от питите. На мен лично ми звучи малко като при зехтините - при тях най-качествения е студенопресован, после се извличат по химичен път остатъците, които пак са си 100% зехтин. И все е зехтин, но единия е два пъти по-скъп от другия.

Не съм специалист нито по меда, нито по зехтина. Очаквам с интерес включване по тази тема точно от пчелари.
Виж целия пост
# 9
Баба ми гледа пчели. Не мисля, че има пчелар, който  добива мед като го отцежда от питата, а и действително центрофугирания мед е точно медът от питата, който е изваден чрез механично въртене. Пчеличките запечатват всяка кутийка в питата с малко восък отгоре, освен това медът е гъст и се изисква известно усилие, за да извади всичкия от питата, затова се ползва центрофуга.
Виж целия пост
# 10
имам щастието баща ми да гледа пчели и да дава на цялата фамилия. така стана, че от две години насам има свръхпроизводство, което няма никакъв шанс да изядем. давам на приятели и дори на бегло познати, също така му намерихме пазар в плод-зеленчука до вкъщи. колкото и да е био-еко, хендмейд итн, го продаваме на обикновената цена и хората от квартала се изтрепват за него докато има. и на следващата година пак..
Виж целия пост
# 11
Сега се връщам от Фестивала на меда пред Банята.

Един от пчеларите ми каза, че най-хубавия мед е ако е си е в парчето пита с неразпечатани кутийки. Каза, че в момента, в който го разливали в бурканите, губел част от качествата си.

Понеже си нямам познат пчелар, явно ще си го ям от буркана, без чак толкова да се впрягам. Simple Smile

Между другото, купих си акациев (много светъл), липов (леко захаросан на дъното) и много гъст манов. Всичките ги опитах предварително и одобрих Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Много добре си направила, че си се заредила с мед Simple Smile

Само да вметна, че леко захаросания на дъното, макар и липов, най-вероятно е миналогодишен. И аз имам мед от периода с липата, и красталче захаросано няма. Казвам го, че да се знае. Не,че  е лош меда или нещо отрицателно,в никакъв случай, просто започва да се захаросва поне след близо година.
Сега много модерно е за износ да се произвеждат, точно така запечатани пити. Те са едни мини-пити 10/10см изградени и запечатани, предназначени за дъвкане Wink много са симпатични, мисля като си развия пчелина да пробвам, много са арт  Mr. Green Heart Eyes Само да вметна, че след като се издъвче меда, восъка не се гълта Wink
Виж целия пост
# 13
Аз обожавам да дъвча пита с мед Simple Smile И да, восъка се плюе Grinning
Виж целия пост
# 14
Да потвърдя, че и моя тазгодишен липов мед няма още следи от захаросване.
Захаросан ми е само рапичния. За него разбрах, че много бързо се захаросва след изваждането от питите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия