Натурален пчелен мед - има ли го?

  • 13 170
  • 58
# 45
Е, аз съм пчелар от тази година  Mr. Green , но според мен НЕ-биологично разпространилия се акар, няма естествен биологичен противник, затова и се налага използването на лентички. Според мен, след като популацията му намалява при наличие на тимол - давам сироп с риган и мащерка, като това мотивира пчелите да  посещават цветовете им, следователно акара ще е чувствително по-малко. Лентички сложих през м. август и ги махнах на 21-вия ден, когато вече няма мед в магазините, а само в плодника. Начинаеща съм, но предпочитам да оцелеят през зимата, затова и слушам "учителя" ми пчелар  Peace
ПП: Направо нямам търпение да дойде зимата да видя, колко ще се сгъсти, защото само ливади и гори има около пчелина  Mr. Green
Виж целия пост
# 46


Оксалова Киселина (ОК) или биологична борба с акара и болестите е единствения правилен отговор.

То това вече е биологичен мед с цена 20 лв/кг.
Аз съм производител на пчелен мед ,занимавам се с пчеларство повече от 20г .да третирам с АМИТРАЗ пчелите ,НО АМИТРАЗА Е ХИМИКАЛ КОЙТО СЕ РАЗПАДА ДО МЕСЕЦ ,с такъв препарат къпят и овцете  и козите за краста ама овчето  и козето мляко пак става за ядене нали ! ?
А повечето пчелари с биологична борба пчелите им измряха !
Съвет от мен как да разпознаете  натурален пчелен мед букет - зимата става на бетон ,толкова корав ,че ако опитате да вземете с лъжица няма да можете )

"...Медът от кошер третиран с АМИТРАЗ не е добър за консумация от хората заради остатъчност на лекарството. Самият амитраз се разгражда напълно в меда, но метаболити - формамидин и ксилидин остават в меда още 18 месеца..."

http://pchelite.eu/%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0 … 0%BE%D0%B2%D0%B0/

http://pchelar.com/node/725

Още веднъж
АМИТРАЗ И НЕГОВИТЕ ПРОИЗВОДНИ СА СИЛНО ТОКСИЧНИ. ИЗПОЛЗВАНЕТО МУ В ПЧЕЛАРСТВОТО В ПОЧТИ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ Е ЗАБРАНЕНО.
Виж целия пост
# 47
Не съм съгласна, че когато меда се извади от питите и се налее в буркани губи част от качествата си. Друг е въпроса, какво удоволствие доставя,когато се дъвче със восъка, които не е проблем и да се глътне, показа за запек и др.
Занимаваме се с пчеларство от близо 10г. Произвеждаме мед, прополис, отводки, а от тази година и прашец вадим.
Пчелите и техния живот са много интересни, да ги гледаш с часове, колко са умни и как всеки си знае работата.
Пчелните продукти са много полезни, за това ги консумирайте често Simple Smile И мед не се разваля!   Simple Smile Не го разстапяите в МВ фурна!
Виж целия пост
# 48
А как мога да захаросам истински течен пчелен мед? По-удобен ми е за ядене в по-твърдо състояние.
Мисля, че меда, който имам, не е от акация - тъмен е.
Виж целия пост
# 49
той сам ще се захароса ако е истински. вече захладня. при мен първият тазгодишен мед вече се захароса.
Виж целия пост
# 50
А как мога да захаросам истински течен пчелен мед? По-удобен ми е за ядене в по-твърдо състояние.
Мисля, че меда, който имам, не е от акация - тъмен е.
Не можеш да го захаросаш, според вида мед, процеса на кристализация настъпва по различно време. Най-бързо се озахарява рапицата,след това слънчогледа/букет. Истинската акация е мн светъл и не трябва да се озахарява поне 6-7м. до година. Вашия е тъмен,сигурно е билков или манов,зависи от кой край сте Simple Smile
Виж целия пост
# 51
Имам мед,тъмен,който не ще да се захароса вече по-вече от 5 години.Със сигурност не е манов,но какъв е и защо не се захаросва?Интересува ме най-вече да не е някакво фалшименто.Питах едни дядовци -пчелари в магазин за мед -нищо не можаха да измислят.Някакви идеи?
Виж целия пост
# 52
Не можеш да го захаросаш, според вида мед, процеса на кристализация настъпва по различно време. Най-бързо се озахарява рапицата,след това слънчогледа/букет. Истинската акация е мн светъл и не трябва да се озахарява поне 6-7м. до година. Вашия е тъмен,сигурно е билков или манов,зависи от кой край сте Simple Smile

Медът е правен недалече от София - в Балкана. Точно с меден цвят е. Не е по-тъмен от стандартния цвят за мед. Правен е това лято. Още не е започнал да се захаросва и не виждам никакви наченки.
Възможно ли е акациев мед да потъмнее с времето?
Виж целия пост
# 53
Възможно ли е акациев мед да потъмнее с времето?
Според мен да.
Дядо ми вадеше акациев мен. Захаросва се малко по-бавно.

Това лято (края на юли) ми дадоха домашен мед. Пчеларя е от северна България. Меда е светложълт, направо прозрачен. Вече е захаросан.
Виж целия пост
# 54
Ееее..... Значи моят течният ще се окаже акациев (спомням си, че в пратката имаше акациев) и няма да се захароса. Жалко.
Току-що ядох филийки с мед. Много хубаво се маже захаросания и не тече навсякъде.
Има ли значение дали го държа на светло или на тъмно?
Виж целия пост
# 55
За да не ми се разтича неозахарения мед го разбърквам с маслото (кравето) или с маргарина предварително.
Виж целия пост
# 56
Ние не консумираме масло и маргарин, но те би трябвало да са твърди от хладилника. Или ги чакате да омекнат?
Виж целия пост
# 57
Маслото да поомекне, маргарина не е толкова твърд - направо.
Понякога направо на филията отгоре ги размесвам с нож, когато нямам време или бързам.
Виж целия пост
# 58
Пчелен мед е препоръчително да се съхранява на тъмно и хладно място.

Меда след третата година губи част от влагата си и частиците фруктоза се трансформират в Хидрокси Метил Форфурол (ХМФ), за който по-рано писах, че е токсичен и действа канцерогнно (Над 3 мг на килограм). Така, че по-полезно е да се консумира пресен мед.

Различните видове мед кристализират за различен период от време. Това зависи от кристалната решетка на полените от които е направен меда.

Колкото е по-тъмен меда толкова е по-полезен. Тъмните видове има повече минерали и микро елементи. Качеството на меда се измерва в Ms(микро сименси - електро проводимост). Само за сравнение - Акацията е около 250-300 Ms, а манови мед е някъде около 1100-1250 Ms

Истинския пчелен мед (а не захарен такъв) трябва да ухае на восък (естествено ако познавате този аромат).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия