Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 148 808
  • 763
# 165
barfly Как приготвяш домашната вегета? Какви зеленчуци, как нарязани, на колко градуса и за колко време?
Нищо сложно - ред домати, ред чушки, ред лук - изсуших ги за 18 ч. (сушилката ми е стара, само с бутон off/on), смлях ги в робота с ножа и прибрах в кутийка.
Виж целия пост
# 166
barfly Как приготвяш домашната вегета? Какви зеленчуци, как нарязани, на колко градуса и за колко време?
Нищо сложно - ред домати, ред чушки, ред лук - изсуших ги за 18 ч. (сушилката ми е стара, само с бутон off/on), смлях ги в робота с ножа и прибрах в кутийка.

Супер, barfly!
И аз така суших вчера /нали съм се набрала вече и нямам спиране  Laughing/, но добавих и ред моркови.
Установих, че нарязани на пръчици се сушат по-бързо, отколкото на кубчета /морковите/.
Стана чудесна зеленчукова вегета  Simple Smile
Виж целия пост
# 167
Аз към лука, чушките и морковите добавям и тиквичка, магданоз. Ако имам - пащърнак и целина по малко. Става много ароматно. Иначе това лято си купих такава вегетариански от производител на билки и в нея имаше и сушени цвекло. Трябва да потърся снимка на етикета, за да видя още какво бяха сложили.
Виж целия пост
# 168
Моята вегета е основно от пащърнак и целина, и от двете купувам по едно кило като суша. Слагам малко и моркови, а лука го замених с праз, защото по-бързо се суши и е по-ароматен. Добавяла съм и тиквички и магданоз ако имам. Червени чушки не слагам, не ми вървят за някои ястия, а когато ми вървят, просто на момента си добавям от сушения пипер.
Виж целия пост
# 169
Аз снощи заредих 5 тави барбарони, ама този път ги резнах на половинки-не съм ги правила на филийки. Двете ми тави, които са най-отдолу вече са готови, та днес ще ги заредя със смокини.
Виж целия пост
# 170

...

А прасковите как - с корите ли? И на какви парченца - тънки, дебели, дълги, кубчета, как? До каква степен на изсъхване?


Не ги беля. Режа на резенчета /като диня/, широки около един пръст и нареждам с люспата отдолу и отрязаната страна нагоре. Доста ги суша, не като чипс, но определено са доста сухички и ароматни.


Праскови пробвахме. на половинки. И белени, и небелени. Ннннн... разкошотия.
Виж целия пост
# 171
Момичета, да ви кажа за две приложения на сушените домати, които открих.
1. Лютеница: печени чушки, сушени домати, печен патладжан, може и печен морков. Смлях го на машината за мелене на месо, имам една доста ситна решетка. Сложих сол и подправки и понеже става гъста и няма нужда от допълнителна топлинна обработка, сложих зехтин. Бурканчетата ги варих 10 минути, колкото да се запечатат капачките. Вече отворихме едно, уникален аромат и вкус. Хамалогията с печенето на чушки в апартамент си я спестих с купуването на замразени печени белени.
2. Добавка за мусака: сушени домати и печен патладжан, смлени и замразени в пликчета. Добавям в мусака и слагам още сушени гъби, смлени на прах, защото моето дете ако ги види на парченца, няма да яде. Мусаката е с невероятен вкус.
За лютеницата си мисля да не се напъвам да се запасявам сега с много буркани. Печени замразени чушки има по всяко време. Ще замразя сега сушени домати ( защото не трябва да са съвсем изсъхнали) и печен патладжан, и ще правя на порции зимата като ни свършва предходната.
Виж целия пост
# 172
Така!Изсуших една доза домати,само че нещо нямам доверие, че в зехтин ще се запазят чак до зимата.Някой пробвал ли е друг вид марината.Примерно,има едни прекрасни бурканчета в Лидл с мариновани сушени домати. Simple Smile
Виж целия пост
# 173
Как сушите зелени подправки? Искам да изсуша листа калоферче. Цели ли да ги сложа и на един ред ли? Имам и стръкове мента, а тях как? Благодаря! Hug
Виж целия пост
# 174
Аз доматите ги държа просто в хартиен плик. Имам още от миналата есен - не са мръднали.
Виж целия пост
# 175
Аз доматите ги държа просто в хартиен плик. Имам още от миналата есен - не са мръднали.

katiABV
Hug, на колко градуса си ги сушила?
Виж целия пост
# 176
Друго да споделя.Рязах ги на шайби с не особено еднаква дебелина.В крайна сметка някои стана сухи,някои останаха едни такива влажни и след няколко часа взеха даже да мухлясват,а на няколко им станах черни петна по повърхността.
Виж целия пост
# 177

...

А прасковите как - с корите ли? И на какви парченца - тънки, дебели, дълги, кубчета, как? До каква степен на изсъхване?


Не ги беля. Режа на резенчета /като диня/, широки около един пръст и нареждам с люспата отдолу и отрязаната страна нагоре. Доста ги суша, не като чипс, но определено са доста сухички и ароматни.


Праскови пробвахме. на половинки. И белени, и небелени. Ннннн... разкошотия.


На колко градуса сушихте прасковите.Мисля утре да пробвам и аз.Купих преди няколко дена Горинието,суших домати на 70гр за 14 часа ,но не ми се получиха добре-някак като варени станаха.
Махате ли семките на доматите?
Виж целия пост
# 178
Така!Изсуших една доза домати,само че нещо нямам доверие, че в зехтин ще се запазят чак до зимата.Някой пробвал ли е друг вид марината.Примерно,има едни прекрасни бурканчета в Лидл с мариновани сушени домати. Simple Smile
Аз миналата година като суших, тези в зехтина ги съхранявах в хладилник за около месец, може би щяха още малко да издържат, но свършиха. Иначе правих в бурканчета с олио, които после стерилизирах за 20 минути, затова не сложих зехтин, защото не е добре той да се вари. Издържаха, има още 2 бурканчета, дори ги съхранявах в шкаф в кухнята, където зимата е много топло.
Виж целия пост
# 179
Как сушите зелени подправки? Искам да изсуша листа калоферче. Цели ли да ги сложа и на един ред ли? Имам и стръкове мента, а тях как? Благодаря! Hug
Подправките ги слагам заедно с дръжките, дори идват по няколко клончета едно върху друго. Те се сушат бързо, после се вадят внимателно за да не се разпилеят изсушените листа. Стривам или смилам и слагам в бурканчета.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия