Епопея за пилето с ориз, или зов за споделяне на различните начини на приготвяне

  • 11 445
  • 90
# 60
Хранени с царевица, едни такива тлъсти и жълти, водят се близко до домашните.
Ето тук може да прочетеш.
http://vashatamesarnica.com/blog/tag/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0 … 0%B4%D1%8E%D0%BA/
Виж целия пост
# 61
Домашно не е толкова трудно да се купи от някое село,има също групи в ФБ свързани с някои стопанства и може да се направи поръчка и доставка до адрес.....

Тайна,
Скрит текст:
Учудена съм какво му е причинило на детето това състояние...сигурно ли е че е от пилето?От 3год.почти всяка седмица взимам от тези пилета/цяло или разфасофки/,както и мои близки с малки деца,никой не се е оплаквал,че нещо подобно му се е случило....Понеже са малко по-скъпи от другите и аз забелязах,че малко се застояват по щандовете,няколко пъти ми се падна леко миришещо,а беше в срок...затова като взимам,леко пробивам с пръст опаковката и го мириша...От скоро взимам само от Лидл и никога не е миришело,прясно и много вкусно ни е.
Виж целия пост
# 62
Доли, дъщерята не е дете  Joy, бая голяма жена си е, на 33 и 1.80 висока, и тя с дете, но има капризен стомах от малка и досега си е така.Много работи не яде, но мусака, пиле с ориз, пържени картофи и пюре може всеки ден да яде. Та тогава само пекох пиле Дюк,с картофи, друго не бях готвила, за да е омешала нещо.И каза повече никога да не съм купила такова.
Виж целия пост
# 63
Не искам да те обезкуражавам,но в днешно време с купено пиле от тези,дето са напомпани с каква ли не разноцветна химия,е мисия невъзможна да постигнеш вкуса на пилето с ориз,останал в детските ни спомени ! Именно по тази причина аз вече от доста време насам не ям месо и производните му.
Чета,че някои домакини/повечето/варят пилешкото преди да го "сготвят" с ориз или с каквото дойде...Хора,какво му варите на това пилешко?Че то е като гъба-само се обезвкусява още повече с това предварително варене...Пилешкото нашите баби са го варили предварително,защото домашното пиле в печен вариант става трудно,ако не се обработи температурно предварително.Това е.
Аз лично си вземам пресни бутчета от Кауфланд и много ми харесват. Не се стопяват при варена, пускат си мазнина и става страхотен бульон, който след това слагам на ориза.  Peace
Виж целия пост
# 64
Каква е цената на тези бутчета?
Виж целия пост
# 65
Мисля, че килограмът им беше 4,99, не съм сигурна, тъй като никога не купувам само тях от Кауфланд.
Виж целия пост
# 66
Oт баба си знам да смеся ориза с малко булгур, пробвайте  Peace
Моята баба никога не е слагала булгур.Даже не е готвила булгур.Аз отскоро чувам да се споменава тук и там булгур.Как е на вкус това?Аз, подлъгана от кулинарните програми, си купих оригинален кус-кус, на телевизора изглежда супер вкусен, правя го точно както съм гледала, ... но за съжаление няма как да му усетиш от екрана гадната миризма  Sick.

Izvinete za latinicata, v chujbina sym i polzwam chujd computer. Bulguryt se izpolzwa w Dobrudja, pone moqta baba e otttam. Towa e schukano jito, no wkusyt e razlichen ot tozi na warenoto jito. Na men mi hareswa samo w kombinaciq s oriz, zashoto mi napomnq detstwoto. Opitajte, pone e ewtin i nqma da wi e jal da ho hwyrlite, ako ne wi haresa.
Виж целия пост
# 67
Почвам:

1 бисерен български ориз, бутчета (или смесено)

Варя пилето в 3 части вода с малко олио и млян черен/бял пипер, може да се прибави 1 глава наситнен бял лук, а понякога дори настърган морков. Измивам ориза, слагам в йена или гърне и изсипвам при него пилето с бульона(и лука) или пък добавям ориза в тенджерата и пека/варя на слаба температура докато поеме водата. В къщи го ядем, гарнирано с пресен магданоз и кисело мляко.

2. Кафяв ориз, пилешко месо на хапки(от бут, т.е. "червено" месо)

Накисвам ориза за 40тина минути, измивам добре и слагам леко да се задуши само в олио за 3-4 минути. Добавям мръвките и 1 част вода, 1 зеленчуков или пилешки бульон(аз ползвам "био", щото са единствените, които намирам без глутамат, но всякакъв става), задушавам, доливам 2 части и ако е нужно малко повече вода, захлупвам тенджерата и на бавен огън. (Тази манджа я обичам по- сосеста и слагам повечко водичка, свалям я от котлона като остане на гъсто сосче)

3. Бланширан ориз, бяло месо

Сухоежбина...Simple Smile
Варя ориза в подсолена вода според указанията, да си поеме 100% водата. Оставям на страна.
Мръвките нарязвам на ивички и мариновам с лимон и малко сол, понякога соев сос, а понякога пък и водка, за 1-2 часа. Хората ползват тиган(в случа много удобен е уок),но аз съм опък човек и нямам(няма и да си купя)..затова запържвам("запечатвам") мръвките в тенджера с немного мазнина(олио, но по-добре сусамово). Като се запечата, мятам шепа-две замразен грах и моркови на кубченца..може шепа зеле, зелен лук, соеви кълнове. разбити яйца и т.н. китайщини, а може и съвсем нищо..поразбърквам малко за 30-40 сек. и добавям и ориза вътре  - разбърквам малко, поръсвам черен пипер и после който иска да си слага соев сос.

Басмати, бяло месо:

Може в йена или гювеч, но аз съм се специализирала да си го правя в йенски гювечета и така съм си свикнала. Месото нарязвам малки кубчета и мариновам с чеснова паста за час-два. Задушавам в зехтин с чесън, настъргана зелена люта чуша, настърган джинджифил и къри на прах, в което няма или пък съвсем не се усеща кимион(готовите миксове са фрашкани с кимион - аз си купувам на Captain's или си правя микс с куркума, пипер, сминдух и кориандър). Да остане на сосче месцето, после разпределям по гювечетата,слагам по част басмати ориз и 2.5 части вода, сол, захлупвам и оставям във фурната, докато си попият водичката.

Но най-обичам това, което иска най много работа и хич на мога да направя като хората - истинско ризото с пиле по класическа рецепта(няма да я пиша, щото си я пише навсякъде в нета, пък и щото нито венъж не съм успяла да го докарам, така че нямам право : Grinning

ъъъ, а пилешката дроб-сарма брои ли се за пиле с ориз?..понеже ако се брои отидоха още 30-40 реда  Mr. Green
Виж целия пост
# 68
Давай смело, Машина! Колкото повече, толкова повече- казва Мечо Пух! Hug  newsm44
Виж целия пост
# 69
Да се включа отново с още едно предложение,което за мен е ненадминато на вкус,но не е на фурна.Леля ме научи,я тя е мой кумир в кухнята:)
 Слагаате пилето да ври.Накисвате предваарително ориза,по възможност Балдо,може и Бисерен,в топла вода+ 1 к.л. сол за около половин час.Вземате тефлонова тенджера и слагате 80% масло 20% олио,като мазнината е добре да е повечко:) Ако искате шарен ориз първо може да зяпържете фиде,арпа или филирани бадеми до пижълтяване след което добавяте оризя и заедно ги пържете докато оризът стане стъклен.Добавяте бульончето,ако може топличко и след йато заври ,нямаляте котлоня и оставяте да къкри под затворен капак. Горе долу е готов м/ у 13 и 15 мин.ВАЖНО! Прпорция ориз и водя в случая е 1:1,5 .След каато е готов махате от игъня и слагате под капака кърпа или кухненска хартия и иставяте да си почине малко.В тива време надипляте пилето,което поале се добаавя към ориза или отделни миже дасе сервира в купички.Слага се пил. месо и отгире се пълни с ориз,след коети се обръщат:)))
 Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 70
1.bp.blogspot.com/-bKKI0dRoMDU/TatU01GsAXI/AAAAAAAABOA/6BBwXQxJxVs/s1600/DSC04357.JPG
Виж целия пост
# 71
Опитах се да ви покаажа как изглежда,но май не успях.Ще се наложи да направя у дя анимам:p: D
Виж целия пост
# 72
Опитах се да ви покаажа как изглежда,но май не успях.Ще се наложи да направя у дя анимам:p: D
Виж целия пост
# 73
Извинете ме за правописните грешки.Пиша от телефон и като бързам натискам съседни буквички без да искам:( Нямам много време да опрвям всичките.
Приемете извиненията ми... .Ще се пистарая повечко.
Усмихнат ден:)
Виж целия пост
# 74
Eleaa, спокойно, никой нищо не забеляза- ти само дай снимки!  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия