Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 148 799
  • 758
# 120
Здравейте и от мен !  wavey
Днес най-накрая мечтания шунковар пристигна! newsm44
Искам да благодаря на m a y a за споделения линк !  bouquet
Скрит текст:
До 26.01 може да поръчате от тук. Моят е същият и съм доволна. Само дето не съм доволна от качеството на месото и последната шунка нещо не върви.
http://goldensales.bg/catalog/product/view/id/756840/category/8264/
Поразгледайте - има и други интересни нещица.
Като цяло следя темата и си отбелязвам някои ваши съвети и рецепти. Ще ги прегледам и почвам...
Виж целия пост
# 121
ще чакаме първите отзиви.
Честито за придобивката  bouquet
Виж целия пост
# 122
katiABV, много ме заинтригува с тези кремвирши.
Сподели малко повече за тях.
Обвивките къде ги намери? От много време търся такива като за кремвирши и все не намирам - на каква цена и как ги достави?

Пресата е хубаво нещо, но изисква да се правят по-големи количества и затова й се чудя.

kati ABV, а тази машинка няма ли да ти върши работа?

Аз се чудя между два шунковара, този на Тескома (пластмасов) и метален ( ето този http://www.ebay.de/itm/322002888363).

Машинката си е направо на изгодна цена, но никога не съм пазарувал през Интернет и не ми е ясно как да го направя.
А от шунковарите - за предпочитане е металния ... не му се чуди[/color]



Ще трябва да потърся кои точно бяха - тъпа съм, не запаметих никъде - обаче някъде на гара Искър София се намират, и е било на първата страница - търсех с изкуствени или,, найлонови по-скоро май


А преса знаеш ли къде може да се намери?

ПП
Доставиха ми с Еконт, поръчваш колкото искаш количество - и доставят с каквото искаш, много са любезни.
Виж целия пост
# 123
katiABV, много ме заинтригува с тези кремвирши.
Сподели малко повече за тях.
Обвивките къде ги намери? От много време търся такива като за кремвирши и все не намирам - на каква цена и как ги достави?

Пресата е хубаво нещо, но изисква да се правят по-големи количества и затова й се чудя.

kati ABV, а тази машинка няма ли да ти върши работа?

Аз се чудя между два шунковара, този на Тескома (пластмасов) и метален ( ето този http://www.ebay.de/itm/322002888363).

Машинката си е направо на изгодна цена, но никога не съм пазарувал през Интернет и не ми е ясно как да го направя.
А от шунковарите - за предпочитане е металния ... не му се чуди[/color]

Ще ти поръчам каквото и от където искаш за част от продукцията.
Виж целия пост
# 124
kati ABV, а тази машинка няма ли да ти върши работа?

http://www.amazon.de/WURSTMASCHINE-Wurstfueller-Wurstpresse-Wurs … ds=wurst+maschine.

Ние с такава пълнихме надениците и е бързо и удобно, има няколко различни накрайника, може да се поръча от ebay и тогава е без доставка.



Надениците са от мляно месо, или се лъжа? Те и с машинката за месо си стават чудесно - проблемът при кренвиршите е, че (май не случайно в старите книги се явяват като креМвирши - консистенцията при пълненето е кремообразна и много, ама много мека...) ако Архимедовият винт вътре не е много, ама много добре уплътнен към стените, просто не придвижва сместа и съответно не се пълни... С мляното месо такива проблеми няма.
Много сериозно се замислям за преса... Много, ама много обичам кренвирши - намерих ги пресите, ама хич не им заобичах цените...
Виж целия пост
# 125

*Алис*, благодаря за предложението - ще се възползвам кат реша да си купя нещо, надявам се на 10% - да не ми поискаш 50 % от продукцията  Joy

Кати, нищо не разбрах за обвивките за кренвирши - има ли специални за тях или не? Как да се сдобия поне с малко? newsm78
Виж целия пост
# 126
Кати, да от доста ситно смляно месо са надениците и нямаше проблем с пълненето с тази машинка. А на гъстота как е тази кремообразна смес за кренвирши?
Виж целия пост
# 127
Да споделя една бърза рецепта за домашни кренвирши. Могат да се изпекат и на фурна, без да се ползва шунковара. Стават наистина много фини и приятни на вкус.

400 грама охладени пилешки гърди (цяла пеперуда)
1 зряло авокадо
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус

Всичко се смила фино (нямам робот, смлях в чопър), докато не се получи фина еднородна маса. Трябват си поне 3 минути непрекъснато мелене.

После се оформят и се пекат във фурна на 200 градуса до порозовяване. За по-лесно оформях с две супени лъжици. Стават по-скоро кренвирш хапки. Старайте се да имат обем, за да не се изсуши месото. Пълнете лъжицата качествено  Grinning.
Коричката става точно като на печен кренвирш. Аромат и консистенция - много приятни.
Не оцеляха за снимки, следващият път ще кача.
Виж целия пост
# 128

colibri, а има ли шунковар с доставка до България?
Виж целия пост
# 129

*Алис*, благодаря за предложението - ще се възползвам кат реша да си купя нещо, надявам се на 10% - да не ми поискаш 50 % от продукцията  Joy

Кати, нищо не разбрах за обвивките за кренвирши - има ли специални за тях или не? Как да се сдобия поне с малко? newsm78



Има... ама така и не ми остана време да открия кои бяха...  Embarassed Blush
Виж целия пост
# 130
Кати, да от доста ситно смляно месо са надениците и нямаше проблем с пълненето с тази машинка. А на гъстота как е тази кремообразна смес за кренвирши?


Ми не е смляна, т.е. мелих я първо, ама после яко се пасира.
Виж целия пост
# 131


Ми не е смляна, т.е. мелих я първо, ама после яко се пасира.


В последна сметка публикувахте ли някъде тук рецептата и технологията или аз съм пропуснал нещо.
Виж целия пост
# 132
ми това не стана ясно
Виж целия пост
# 133


Ми не е смляна, т.е. мелих я първо, ама после яко се пасира.


В последна сметка публикувахте ли някъде тук рецептата и технологията или аз съм пропуснал нещо.


Ми не, щото още не е усъвършенствана рецептата - яко пресолено се получи.

Но като технология първо се смила месото- с най-ситната възможна решетка, после се пасира - 10на минути с робота, или с ръчен пасатор, все тая, ама да стане абсолютно гладко. После отива на месене в другия, месещия робот - там вече се слагат подправките и мляко - постепенно, щото трябва хем да е много, ама много меко, хем да не е чак течно.

От днес сме горди собственици на пълначка, ама за употреба ще почакаме до другата седмица - и тогава ще проверя и телефона на хората с обелките... ааа, не са обелки, ама нещо не ми идва правилната дума.

Подправките... освен солта, която беше в излишък, сложихме ... въх, не помня май точно - черен пипер, кардамом (малко), смлян бахар (също малко) и глутамат - аз харесвам вкуса - също малко. И май и индийско орехче малко... Примерно по четвърт лъжичка за 2 кг пилешко. За съжаление не записах мляко колко погълна.
А, да, и много важно е при цялата тази история постоянно да се охлажда каймата.Защо е толкова важно не разбрах, ама послушно я охлаждах.
Виж целия пост
# 134
...
А, да, и много важно е при цялата тази история постоянно да се охлажда каймата.Защо е толкова важно не разбрах, ама послушно я охлаждах.
[/color]

Значи приблизително е като моята технология.


Месото се охлажда за да не почне да се разгражда и разваля. При смилането все пак го разкъсваш и то няма никаква защита.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия