15-минутни ястия - идеи и рецепти

  • 210 160
  • 772
# 150
Табулето много го обичам, но рядко го правя,дори и с измити и подготвени зеленчуци, и си много уфатен в ръцете по-малко от 20-25 минути не го виждам, освен във варианта повече булгур и малко зеленко и доматче за подправка.
Виж целия пост
# 151
За табуле жокер ми е мъжът ми, който реже супербързо, като някогашен готвач. Моята рецепта за табуле е с много магданоз, лимон и малко чери домати. Постига се бързо.
Виж целия пост
# 152
Как така не съм ви открила до сега  bouquetМного полезна тема!Ще ви следя!
Виж целия пост
# 153
едно от любимите ми хапванияя са картофки с гъбки и каквито добавки ви се преиска,  запечени във фурната. 20 минути ми взима на мен точно.
Пускам фурната да се нагрява, пускам котлона с половин тенджерка вода. През това време обелвам 5-6 картофа, режа на едри парчета и пускам във водата. Измивам и нарязвам гъбки на едро, мятам в тавичката, сипвам малко замразен грах, нарязвам една чушка пак на едро/или ако имам печени/. Наарязвам на филийки кашкавал и масло. Накрая мятам картофките в тавата, обърквам всичко и пъхам във фурната.
През това време препичам филийки, и една бърза салата зеле, моркови /моята си е готова нарязана/.
Но това си  е хапване за 2 човека, за повече от това няма да стигне времето.
Виж целия пост
# 154
На табулето добавям и малко мента и едно чушле зелено- има един сорт съвсем леко люти, но така и все не му запомням името
Виж целия пост
# 155
Бу, какво слагаш още на табулето? Никога не съм правила.
За рязането казват, че роботите спестяват време.

Сетих се и за гуакамоле, ако някой обича авокадо. Намачкано авокадо, домат на кубчета, лимон, черен пипер и чесън или пресен лук.
Става за филии или към варени картофи.
Виж целия пост
# 156
Направих тази вечер пици с идеята с арабския хляб от темата. Само че в Билла такива питки нямаше, за сметка на това имаше питки тортила. 15 мин. при мен се оказа много смела прогноза, а даже и помощници имах, т.е. ММ кълцаше и рендосваше, аз редях. А пък и само по една ми влиза във фурната. Докато хапвахме готовата, слагах друга да се пече. Все едно от времето, това е една от най-вкусните пици, които съм яла. Правих я с дом.сок, прошуто, моцарела, кашкавал и ананас. Благодаря за споделената рецепта. Hug
Виж целия пост
# 157
Нещо към 15 минутните с уговорката че имам останали сварени картофи.Тъй като комбинацията картоф джоджен свързвам с пататник който не винаги се получава.Тази вечер 4 картофа , 2 яйца около 100 г кашкавал, настъргани , разбъркани с подправки и с лъжицата слагах в загрятата мазнина , получиха се много добре с чеснов сос.
Виж целия пост
# 158
Вчера набързо разбих един веге хайвер с грис. Мажем на препечени филийки и си сърбаме 1-2 бутилчици домашен доматен сос от зимнината.
Виж целия пост
# 159
Направих тази вечер пици с идеята с арабския хляб от темата. Само че в Билла такива питки нямаше, за сметка на това имаше питки тортила. 15 мин. при мен се оказа много смела прогноза, а даже и помощници имах, т.е. ММ кълцаше и рендосваше, аз редях. А пък и само по една ми влиза във фурната. Докато хапвахме готовата, слагах друга да се пече. Все едно от времето, това е една от най-вкусните пици, които съм яла. Правих я с дом.сок, прошуто, моцарела, кашкавал и ананас. Благодаря за споделената рецепта. Hug
И аз днес правих такива пици, но за закуска. От снощи си приготвих сместта за мазане на питките - кайма, пипер, лук, чесън, доматено пюре, магданоз, подправки. Кълцах ги на чопъра, та стана бързо. Омесих ги и оставих в хладилника да поемат ароматите. Днес сутринта само намазах питките и точно за 5 мин. на 170 градуса бяха опечени. Моята фурна събира по 2 питки.
А за днес за вечеря, вдъхновена от темата, направих кашкавал на тефлонов тиган - нарязах на парчета с дебелина 1см. и намазах с масло и сложих в добре загрят тиган (моят е тефлонов). За по 1-2 мин. на страна им беше достатъчно, но получената "кожичка" много лесно се изхлузваше от парчето кашкавал. Накрая, на последната партида, почти му хванах цаката, а дали не беше и заради това, че тигана беше вече омазнен  newsm78 Но каквото и да е, станаха доста вкусни, но трябва да се хапват веднага  Peace
Виж целия пост
# 160
Много ми хареса темата.
Тази вечер направих "паниран" кашкавал в лист за баница по идея от началото на темата. Мушнах и по едно парченце моцарела. Всички вкъщи останаха много доволни. Мисля, че за около 20 минути беше готово, заедно със салатата и сервирането на масата, предвид това, че не можеше да се пържи и да се реже салата едновременно, за да не загорят.
LoveIsTheAnswer , бях забравила този номер с горещата храна в буркан. Благодаря, че ми напомни. Това със сигурност спестява много време.
Тъкмо имам тортили и се чудех дали ще станат на пица за утре.

Аз много ползвам тенджера под налягане. Често готвех преди месо с картофи , моркови и лук. Слагам
2-3 глави лук, нарязан на много едро, заедно с морков, също на едро, да се запържи леко, добавям свинско нарязано на хапки, колкото да се запечата, добавям няколко картофа, нарязани на едро, веднага добавям вода и подправки, може бира или вино,  и затварям тенджерата под налягане. След  5 минути, тя писва, след още 5 минути може да се изключи котлона и да се остави да спадне налягането. През това време може да се подготвят салата и десерта и да се сервира масата.
Виж целия пост
# 161
Понеже е зима, вероятно сме забравили да отдадем значимото на таратора (извинете, ако е споменат, дълга стана темата).

Аз ползвам електрическа кана за предварително затопляне на водата, определено спестява време.
Лук, моркови и т.н. режа с чопър, също спестява някоя минута.

На тенджерата под налягане какво й охлаждате? На моята просто й се отваря вентилчето да излезе парата и толкоз  newsm78
Виж целия пост
# 162
Забравих да предложа любимият у дома таратор с морков и гъсто мляко.
Виж целия пост
# 163
Пържен ориз. Таз вечерен рекорд -3 мин ( заготовката на ориза е приготвена предварително и имам една кутия в хладилника). Ако му слагам зеленчуци и яйце, ми отнема 10 мин с рязането на зеленчуците.
Др начин, по който правя ориза. Запържвам ориза. Слагам водата и засилвам котлона да клокне. Изключвам покривам с капак и след 15 мин е готов, без никаква намеса от моя страна. Перфектнен вкус става с пушен ориз. (Приятели индийци ми я казаха тази рецепта).

На табулето аз слагам много магданоз, лук, домат, булгур, лимонов сок, сол и зехтин. Направата отнема не повече от 10 минути.
Виж целия пост
# 164
Титина, на запържен ориз пробвай да сложиш кипнала вода, а не както го правиш в момента заедно да кипят. Пак става много хубав. Пак азиатски тарикатлък.


Освен кашкавалени банички-хапки може да се направят бързи хапки с тесто за баници китайски модел-spring rolls. Слагам моркови нарязани на жулиени, лилаво зеле и ако имам някакви морски продукти от типа на скариди ги нарязвам на дребно и ги пъхам в рулото. Може да се изпържат или да се направят във фурна. Ведъж пробвах да сложа кайма, но не станаха вкусни, ядяха се, но нямаха нищо общо с китайската версия. Подавам със сос-сладко-кисел, лютив или обикновен соев сос.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия