Различни нюанси на червеното: цвекло, ягоди, боровинки, гроздов сок, червен лук
Различни нюанси на жълтото: обелки от лук, портокалови и лимонови обелки, настъргани моркови, семена от целина, кимион на прах.
Светло зелено: Листа спанак
Златисто: Обелки от жълти ябълки
Светло синьо: замразени боровинки
Светло кафяво: силно кафе
Подредете твърдо сварените яйца на дъното на голяма тенджера, на един ред. Между яйцата трябва да има достатъчно място!
Изсипете вода, колкото да покрие яйцата, 1 с.л.оцет и желаната боя.
Поставете тенджерата на котлона. След като водата заври, намалете огъня и оставете да къкри за около 15 минути.
Бременните Мами да не боядисват, да помолят някои друг да боядисва
Трапезата на Великден
Агнешка супа с магданоз
Продукти: 400 г агнешко месо,3 лъжици краве масло,1 връзка ситно нарязан зелен лук,1 с.л. брашно,3 по-малки връзки нарязан магданоз ,1 яйце,3 с.л.кисело мляко,сол .
Начин на приготвяне:
Нарязваме на малки късчета месото и го варим в студена вода. След като заври, посоляваме. Когато месото е наполовина сварено, запържваме леко в маслото зеленият лук, брашното и магданозът, разреждаме с част от бульона и изсипваме в супата.
Варим до готовност месото и застройваме супата с яйцето и киселото мляко.
Салата със спанак
Продукти: 8 чаши накъсани листа спанак ,3/4 ч.чаша нарязани на филийки репички ,1/2 чаша нарязан на филийки червен лук ,1/2 чаша настърган твърд кашкавал ,1/4 чаша олио за готвене ,1 с.л.захар ,1 с.л.лимонов сок ,1 с.л.майонеза,2 ч.л.оцет ,1 ч.л.горчица,1/2 ч.л.сол ,1 скилидка чесън счукан, 6 шайби бекон, запържен до хрупкавост , отцеден от мазнината
Начин на приготвяне:
В голяма купа, смесете спанака, репичките, червения лук и кашкавала.
За заливката, смесете в подходящ съд с капак олиото, захарта, лимоновия сок, майонезата, оцета, горчицата, солта и чесъна. Покрийте и разклатете добре.
Изсипете около 1/2 от заливката върху салатата.
Отгоре натрошете хрупкавия бекон.
Остатъка от соса можете да съхраните в хладилника за около 3 дни.
Агнешко бутче с хрупкава глазура
Продукти: 1 малко агнешко бутче(с костта),2 - 3 скилидки чесън(нарязани на трески),1 1/2 с.л.зехтин,1/4 ч.л.сол,1/4 ч.л.прясно млян черен пипер,2 скилидки чесън(обелени),3 малки глави лук(обелени),1 1/2 ч.чаши листа от пресен магданоз, 4 - 5 филии сух бял хляб, на трохи (необходими са около 2 ч.чаши). За целта можете да използвате кухненски робот.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
Направете 12 прореза в месото, около 1,5 см., разположени напосоки от двете страни на бутчето. Напъхайте вътре тресчиците чесън.
Натъркайте месото с 1/2 с.л. зехтин. Смесете солта и черния пипер и поръсете месото. Поставете бутчето в тавичка за печене, с горната част надолу. Печете около 20 мин. на 220 градуса.
Междувременно, изсипете обеления чесън, лука и магданоза в купата на кухненския робот и накълцайте на ситно. Добавете трохите и бавно добавете в сместа останалия зехтин, като бъркате само, докато трохите се овлажнят. Сместа не трябва да става на бучки!
След 15 минути печене, обърнете бутчето и го покрийте отгоре с хлебната смес, като потупвате с пръсти.
Намалете температурата до 180 градуса и печете още 30 минути. Оставете месото да престои във все още топлата фурна за 20 мин., преди да го нарежете.
Домашен козунак
Продукти:5 яйца,1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко,1 ч.чаша захар,1 ч.чаша разтопено масло,
1 кг.брашно,мая (колкото кибритена кутийка),настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция,стафиди,1 жълтък
Начин на приготвяне:
Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно.
Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес.
Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.
Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата.
Тестото втасва за втори път.
Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица.
Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре.
След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.