Кажете ми примерно меню за строго постещи гости???

  • 9 630
  • 34
# 30
И аз съм на това мнение. Дори лично съм "изкушавала" истински монах с един тутманик Embarassed. Не знаех, че пости и той тогава ми обясни, че е по - важно уважението към труда ми и  към ближния въобще, отколкото да спазваш всичко крайно... Но подозирам, че и тутманикът ми беше неустоим, тогава Joy...
ох, MamaZ, дай моля те рецептата на тоз неустоим тутманик, че от как бременея съм само по тестяното Sick
Виж целия пост
# 31
И аз съм на това мнение. Дори лично съм "изкушавала" истински монах с един тутманик Embarassed. Не знаех, че пости и той тогава ми обясни, че е по - важно уважението към труда ми и  към ближния въобще, отколкото да спазваш всичко крайно... Но подозирам, че и тутманикът ми беше неустоим, тогава Joy...
ох, MamaZ, дай моля те рецептата на тоз неустоим тутманик, че от как бременея съм само по тестяното Sick

Аз, пък от както слабея не меся и не поглеждам тестено Sad

тестото:
1 кофичка кисело мляко с малко сода; 1/2 пакетче мая, размита с вода, брашно и сол; яйце и брашно, колкото поеме.
Размесваш тестото и го разделяш на 5 топчета. Всяко, от които разстилаш с ръце на дебела кора, мажеш с олио или масло и натрошаваш сирене. Така редиш пластовете един върху друг. Накрая ги увиваш всички на руло, леко разтегляйки го и завърташ на кръг в кръгла, намазана с мазнина тава. Това е всичко. Внимаваш само с мазнината - да не дойде в повече и със солта - в зависимост от сиренето.
Става лек, хрупкав и изкусителен:)))

chandra, абсолютно права си. Постът основно е подготовка към светите Тайнства Изповед и Покаяние. Не е за диета, показност или добиване на мъченически израз на лицето Crazy
А, каква е тази пита с гъби? Току - виж съм се прежалила за нея:))
Виж целия пост
# 32
тестото:
1 кофичка кисело мляко с малко сода; 1/2 пакетче мая, размита с вода, брашно и сол; яйце и брашно, колкото поеме.
Размесваш тестото и го разделяш на 5 топчета. Всяко, от които разстилаш с ръце на дебела кора, мажеш с олио или масло и натрошаваш сирене. Така редиш пластовете един върху друг. Накрая ги увиваш всички на руло, леко разтегляйки го и завърташ на кръг в кръгла, намазана с мазнина тава. Това е всичко. Внимаваш само с мазнината - да не дойде в повече и със солта - в зависимост от сиренето.
Става лек, хрупкав и изкусителен:)))
Разбрах всичко, само маята каква да е от сухите или от кубчетата? И не втасва ли?
Виж целия пост
# 33
И друго - който пости, без да се е изповядал, т.е. постът не е благословен от духовник директно извършва грях

Не е ли, който се причастява, без да се е изповядал? Аз не знам, че постът иска предварително благословение newsm78 - извинете за оффа!
Виж целия пост
# 34
И друго - който пости, без да се е изповядал, т.е. постът не е благословен от духовник директно извършва грях

Не е ли, който се причастява, без да се е изповядал? Аз не знам, че постът иска предварително благословение newsm78 - извинете за оффа!

Да така е. Но постите за през годината са точно определени от Църквата: Коледен, Великденски, Петров, Богородичен и също пред някои големи празници се спазва пост (например Кръстовден). Извън тях всеки може да пости, ако има потребност да се Изповяда и Причасти, но е редно да го е съгласувал със свещеник преди това, защото вече става дума за индивидуален пост и е той е съобразен с конкретния човек - едни могат да тримирят, други - не могат без животински продукти, поради болест или нещо друго; периодът на постене също е различен за всеки човек. Например, докато бях бременна и кърмех постrх само по един ден, с благословията на епископ. Така, че всичко е строго индивидуално.
Иска се благословение за поста с оглед смирение и послушание. Защото обикновено от стремеж да се извисм духовно изпадаме в гордост и ефект никакъв...

А, за тутманика - суха едно пакетче, или половин кубче. Втасва - да. Извинявай, забравила съм. Наистина доста отдавна не съм месила нищо и се старая да ги позабравя тези рецепти напоследък... Laughing

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия