Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 61 720
  • 730
# 675
A kakва е разликата между заквасената и тази за готвене?  newsm78
Отделен е каймакът на прясното мляко - това е течната сметана - готварска и сладкарска (подсладена).
А заквасеният каймак - заквасена сметана.
Виж целия пост
# 676
 bouquet
То даже си имало тема по въпроса  Embarassed и се образовах набързо  Grinning
Виж целия пост
# 677
По тази рецепта
http://zi4e57.blogspot.bg/2016/03/blog-post_21.html
Омесих си го добре. Нещо с  плетките се обърках. Тестото ми се накъсваше като го правих на фитили.  Беше си достатъчно мазно.

Как прецени, че е добре омесено тестото?  Болднатото в текста ти никога не ми се е случвало с някакво тесто - това не трябва да е така. Добре омесеното тесто е еластично, не се къса.
Ако следващия път решиш да си по-същата рецепта, намали на първо време малко захарта и мазнината, за да работиш с не много тежко/богато тесто и да видиш резултата.
340г захар е максимума на 1 кг брашно.

300 гр. Захар сложих на 700 гр. Брашно.
Значи може да не съм го омесила добре.  Peace

Виж целия пост
# 678
По тази рецепта
http://zi4e57.blogspot.bg/2016/03/blog-post_21.html
Омесих си го добре. Нещо с  плетките се обърках. Тестото ми се накъсваше като го правих на фитили.  Беше си достатъчно мазно.

Как прецени, че е добре омесено тестото?  Болднатото в текста ти никога не ми се е случвало с някакво тесто - това не трябва да е така. Добре омесеното тесто е еластично, не се къса.
Ако следващия път решиш да си по-същата рецепта, намали на първо време малко захарта и мазнината, за да работиш с не много тежко/богато тесто и да видиш резултата.
340г захар е максимума на 1 кг брашно.

300 гр. Захар сложих на 700 гр. Брашно.
Значи може да не съм го омесила добре.  Peace



Захарта и мазнината са много за това количество брашно.
Виж целия пост
# 679
Скрит текст:
По тази рецепта
http://zi4e57.blogspot.bg/2016/03/blog-post_21.html
Омесих си го добре. Нещо с  плетките се обърках. Тестото ми се накъсваше като го правих на фитили.  Беше си достатъчно мазно.

Как прецени, че е добре омесено тестото?  Болднатото в текста ти никога не ми се е случвало с някакво тесто - това не трябва да е така. Добре омесеното тесто е еластично, не се къса.
Ако следващия път решиш да си по-същата рецепта, намали на първо време малко захарта и мазнината, за да работиш с не много тежко/богато тесто и да видиш резултата.
340г захар е максимума на 1 кг брашно.
=

300 гр. Захар сложих на 700 гр. Брашно.
Значи може да не съм го омесила добре.  Peace



Захарта и мазнината са много за това количество брашно.
Не, не е много мазнината, също и захарта, горе -долу е добре малко повече с 50 г,  ми то брашното ѝ е 800 г - толкова трябва да бъде. Това показаното тесто изобщо не е измесено и си е направо каша и няма начин да стане на козунаци. Трябва да ни кажеш, ....ела в козуначената тема както те е посъветвала Моренка и ще направим разбивка на рецептата.  Simple Smile
Виж целия пост
# 680
Скрит текст:
Скрит текст:
По тази рецепта
http://zi4e57.blogspot.bg/2016/03/blog-post_21.html
Омесих си го добре. Нещо с  плетките се обърках. Тестото ми се накъсваше като го правих на фитили.  Беше си достатъчно мазно.

Как прецени, че е добре омесено тестото?  Болднатото в текста ти никога не ми се е случвало с някакво тесто - това не трябва да е така. Добре омесеното тесто е еластично, не се къса.
Ако следващия път решиш да си по-същата рецепта, намали на първо време малко захарта и мазнината, за да работиш с не много тежко/богато тесто и да видиш резултата.
340г захар е максимума на 1 кг брашно.
=

300 гр. Захар сложих на 700 гр. Брашно.
Значи може да не съм го омесила добре.  Peace



Захарта и мазнината са много за това количество брашно.
Не, не е много мазнината, също и захарта, горе -долу е добре малко повече с 50 г,  ми то брашното ѝ е 800 г - толкова трябва да бъде. Това показаното тесто изобщо не е измесено и си е направо каша и няма начин да стане на козунаци. Трябва да ни кажеш, ....ела в козуначената тема както те е посъветвала Моренка и ще направим разбивка на рецептата.  Simple Smile
Както и да погледнем 300 г захар и 150 мл свинска мас /+ 200 мл прясно мляко/ са си много за 700 г брашно / в рецептата на линка е написано 700-800 г/.  Ако беше добавила още чаша, чаша и  половина брашно, щеше да стои много по стегнато тестото, нямаше да бъде мазно и нямаше да се разплува. При това съотношение на захар, мазнина и брашно ще му трябва много повече време за втасване.
Виж целия пост
# 681
На агнешки дреболии половин час в тенджера под налягане ще им стигне ли?
Виж целия пост
# 682
Меган, не мога да кажа, не ползвам тенджерата под налягане. Ама пък, ако ги свариш в обикновена тенджера ще имаш контрол.  Simple Smile


По тази рецепта
http://zi4e57.blogspot.bg/2016/03/blog-post_21.html
Омесих си го добре. Нещо с  плетките се обърках. Тестото ми се накъсваше като го правих на фитили.  Беше си достатъчно мазно.

...
Ако следващия път решиш да си по-същата рецепта, намали на първо време малко захарта и мазнината, за да работиш с не много тежко/богато тесто
340г захар е максимума на 1 кг брашно.

300 гр. Захар сложих на 700 гр. Брашно.
  На Зичето не ѝ е много нищо... явно, като гледаме резултата.  Simple Smile
Та, затова аз не коментирам рецептата ѝ по принцип. 
Ако се консултираме с учебника ( на1кг брашно - 150г мазнина и 260г захар и където се казва, че ако последните две се увеличат, качеството на тестото се влошава...), са много мазнината и захарта, но все пак за умел човек е едно, съвсем друго за неопитен.
Затова и рекох на iivar, като на начинещ, да намали захарта и мазнината. Да поработи с по-леко тесто като за начало.


Виж целия пост
# 683
Меган, не мога да кажа, не ползвам тенджерата под налягане. Ама пък, ако ги свариш в обикновена тенджера ще имаш контрол.  Simple Smile

Аз също много рядко ползвам, но сега нямам време и за по-бързо ще ги сваря там. Дано са готови за толкова време.
Виж целия пост
# 684
На агнешки дреболии половин час в тенджера под налягане ще им стигне ли?

Ако имаш време и възможност, те съветвам като Morena, да използуваш за варенето обикновена тенджера.
На 1 л вода, 50 мл бяло вино, 1 малка глава лук цепната на 4 -ри и малко сол. На умерена температура и отпенваш периодично.
Аз също не ползвам тенджера под налягане. Имам, но не ми допада ястието приготвено по тази технология.
Успех!
Виж целия пост
# 685
Меган, не мога да кажа, не ползвам тенджерата под налягане. Ама пък, ако ги свариш в обикновена тенджера ще имаш контрол.  Simple Smile

Аз също много рядко ползвам, но сега нямам време и за по-бързо ще ги сваря там. Дано са готови за толкова време.

ще са готови, не ги мисли  Peace И аз не ползвам, но в ранно-младоженческа възраст съм я ползвала много тая тенджера
Виж целия пост
# 686
Благодаря ви момичета и момче Hug
Виж целия пост
# 687
Майка ми е с диабет. Много ми се иска да ѝ направя и на нея козунак. Ще се получи ли ако вместо захар ползвам фруктоза?
Виж целия пост
# 688
Майка ми е с диабет. Много ми се иска да ѝ направя и на нея козунак. Ще се получи ли ако вместо захар ползвам фруктоза?

Всъщност и да сложиш фруктоза не е от голяма полза. Козунакът като цяло не е за диабетици не само заради захарта, а и заради бялото брашно и мазнината. Баща ми е диабетик и изяжда по едно тънко парченце от нашия козунак, само за да го опита. Но това му е всичкото.

Иначе ще стане с фруктоза. И с подсладител ще стане. Но цял козунак да изяде майка ти, не е добре.
Виж целия пост
# 689
Майка ми е с диабет. Много ми се иска да ѝ направя и на нея козунак. Ще се получи ли ако вместо захар ползвам фруктоза?
Даре, в козуначената тема са повече знаещи по темата хора, давай там - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=915476;topicrefid=20 Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия