Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Образование за децата със специални потребности/Проблем с индивидуалното обу...

  • 137 632
  • 585
# 45
Здраейте, опитвам се да намеря масова  или логопедична детска градина за  едно дете. То  получи мозъчен кръвоизлив на 3 мес. Сега е на 5и половина години. Има хемипареза. Ходи, самооблслужва се с тоалета също е самостоятелна. Разбира всичко и говори не толкова добре колкото връсниците си, но си говори. Ходи при Чавдаров заради клиничните пътеки за рехабилитация и логопед,  но интелектуолно е много по-напред от децата в нейната група и неможе да се развива там, а и вече неиска да ходи, защото не се чувства добре там-няма с кой да играе и говори Confused. Преди време се опитаха да я дадът в близката детска градина, но казаха, че няма места Thinking. Знам, че по принцип трябва да се интегрират такива деца в масовите заведения, но всичко си зависи от директора, за това  питам. Мож ели да ме насочите към някое детко заведение, в което приемат деца с увреждания. Мерси.
Виж целия пост
# 46
  Здравейте, аз съм със подобен проблем. Дъщеря ми е на две години със Синдром на Даун. От догодина мисля да я пускам на градинка, може би е малко рано, но вече се тревожа къде точно  да ходи. Искаше ми се тя да посещава масова градина, но миналата седмица, като отписвах голямата си дъщеря от градина, питах директорката дали в квартала в който живеем има градини занимаващи се с деца със специални образователни потребности. Тя ми каза, че в тяхната градина тази година е имало едно такова дете, но те не са се справили с него (тя не каза точно така, детето е пречило на другите деца, станало е агресивно, правило неща от които децата се шокирали и вместо да напредне в развитието си, тръгнало назад). С детето се е занимвала ресурсен учител, логопедът който е трябвало да идва не е дошъл нито веднъж и родителите са преместили детенцето в "Елица". Според нашата директорка там условията са наистина много добри, малки групи, създадена е специална среда, с децата се занимават подходящите специалисти. Сега не знам, къде наистина детето ми ще се чувства най-добре,  в масова или специализирана градина? Тя няма някакви поведенчески особености, но ще има нужда от занятия с логопед. Исках да е в масова градина, защото тя обича да играе с другите деца и много им подражава (дори се научи да играе впясъчника клекнала, въпреки халатавите си стави, защото гледа че другите деца така играят), мисля че те ще я дръпнат напред. Сега се чудя дали пък в "Елица", където специалисти ще я обучават по специални програми нама да е по-добре за нея? Моля ви, посъветвайте ме!
Виж целия пост
# 47
Здравей, дъщеря ти е много малка. щом има хубава специализирана градина в Пловдив по-добре я пусни първо там. Нека специалисти да се занимават с нея. Вижкак ще потръгнат нещата. Ако се развива добре можеш да проваш да я преместиш в масова детска градина. Успех.
Виж целия пост
# 48
Ето за тази тема става въпрос  Laughing
Виж целия пост
# 49
Да видях си пропуска Embarassed - опитах се да издиря всички теми по въпроса - но явно съм се издънила. Факт е обаче, че си спомням ясно, че тази тема е коментирана и преди  bouquet
Виж целия пост
# 50

Както и да е,ще стискаме палци /вече трета година/ да отворят ресурсните центрове най-после. То че с пари става, е ясно, но съм сигурна,че специално за интеграция има достатъчно.
Освен това е ясно, че целия процес на интегрирано обучение беше стартиран без грам подсигуряване - нито ресурсни учители, нито психолози, а за цяла структура като ресурсен център да не говорим.
Пък да не говорим колко ще трябва да се обучават повечето учители в масовите детски градини и училища, които имат страшно остарели представи,направо не ми се мисли  Cry
Виж целия пост
# 51
Logoped_zara2, това е наша обща цел. Това, което научихме е, че проекта за София /специално/ е стигнал до етап съставяне на длъжностни характеристики на ръководния персонал и също така, че е изчислено, че ще са необходими около 300 работни места за покриване на столицата. Освен това е заложено ресурсния център да стане готов до края на годината. Да се надяваме, че това ще се сбъдне.
В момента този проблем се дискутира в три отделни теми, което е малко объркващо. Аз съм се въздържала да коментирам как стоят нещата за училищата, въпреки че и това се разисква днес. По скоро съм се опитала да разясня положението при детските градини - в нова тема, за да е по - лесно достъпно за родители, които не са редовни потребители на този форум.  Hug
Виж целия пост
# 52
...Сега не знам, къде наистина детето ми ще се чувства най-добре,  в масова или специализирана градина? Тя няма някакви поведенчески особености, но ще има нужда от занятия с логопед. Исках да е в масова градина, защото тя обича да играе с другите деца и много им подражава (дори се научи да играе впясъчника клекнала, въпреки халатавите си стави, защото гледа че другите деца така играят), мисля че те ще я дръпнат напред. Сега се чудя дали пък в "Елица", където специалисти ще я обучават по специални програми нама да е по-добре за нея? Моля ви, посъветвайте ме!

Нищо не ти пречи да запишеш детето в "Елица", а според това как приема градината да решиш дали да я запишеш следващата година в масова детска градина. Не зная в каква точно група ще решат евентуално да я включат там, но впечатленията ми са, че там децата нямат кой знае какви поведенчески проблеми, повечето са доста общителни.

Виж целия пост
# 53
ljuboznatelna, благодаря ти за съвета. Може ли да ми разкажеш по-подробно как протичат занятията в "Елица"? Все още се колебая къде да подавам молба. Пиша си с много майки на по-големи деца със СД и според тях децата им са се приспособили много добре в обикновена детска градина (освен едно детенце, което е станало много плашливо и прекалено отстъпчиво), но ако има  добри резултати от логопедичните занятия в "Елица" си заслужава да я запиша там. Доколкото разбрах те подсигуряват и транспорт. Не ми се иска да я местя от една градина в друга, защото се опасявам, че за нея това ще е стресиращо.
Виж целия пост
# 54
Логопед Зара,искам да те попитам следното:
Дъщеря ми учи по програма с ресурсен учител в масово училище.Тази година ще имат по 7 часа всеки ден,което ще рече от 8 сутринта до 2 на обяд.Като ресурсния учител я взема от физкултура ,рисуване или общо казано-от по-леките часове,за да решава задачи.Буквално след 4-5 учебен час Станислава вече се изморява,няма никаква концентрация или както се казва-"ни приема,ни предава."
И въпросът ми е,нямат ли някакви облекчения децата,които са по програма с ресурсен учител?Това е много за нея!И после в къщи цял куп домашни... ooooh!
Виж целия пост
# 55
Лгопед Зара,много ще съм ви благодарна ако отговорите и на моите въпроси.Детето ми е на 5г и е с увреждане.Ходихме на комисия за деца с увреждания,която взе решение детето да посещава ДГ,която се води Оздравителна,но всъщност децата с увреждания се броят на пръсти.Сега обаче директорката ми каза,че не може да поеме отговорност за "такова" дете,ако искам да посещава градината трябва и аз да стоя с нея.Иначе на детето ми се полагат два часа седмично с логопед в градината,които може да посещава без проблем.В комисията обаче никой не каза,че трябва и аз да стоя с детето,просто ме посъветваха да не я оставям по цял ден.Към кого да се обърна,какво да направя.Детето ми не се нуждае от някакви по-специални грижи,занесла съм всички възможни препоръки от лекари детето да посещава градина.Благодаря!
Виж целия пост
# 56
За Валенцето: Обърни се пак към експерта по интегрирано обучение в Инспектората по образование, за да му кажеш за отношението на персонала. Тази градина със специални групи ли е или всички групи са масови и в тях са интегрирани деца със заболявания? По принцип се поинтересувай дали ще има ресурсен учител, защото от вчера има вече ресурсни центрове. Самата работа на ресурсните учители може би ще започне до две седмици, така че се поинтересувай, би трябвало присъствието на ресурсен учител да помогне много и да не те карат да стоиш в градината. Нямат право да пренебрегнат становището на екипа, пред който си представила Буби.

За Краси 76 : Абсолютно е недопустимо да отнемат на детето часовете по рисуване, физическо, музика ,ръчен труд. Има предел на издръжливост за всяко дете и учебната програма е съобразена с това. В началото на всяка учебна година тя се заверява от РИОКОС, който следи дали са спазени изискванията за здравословен учебен процес - как се редуват предметите и колко часа дневно имат децата. Ресурсният учител има право до влиза в някои от часовете заедно с детето, но не е задължително. През останалото време го подпомага извън часовете, като разбира се се прави почивка преди това.
Виж целия пост
# 57
Благодаря,логопед Зара!
Градината е всъщност масова,но се води оздравителна-имат логопед,психолог,сурдопедагог,кинезитерапевт.Има още няколко деца с увреждания,но са малко.едното от тях е с тежка форма на ДЦП и майката стои в градината през цялото време с детето си.Аз обаче не мисля,че по този начин ще помогна на Буби.Днес нещата бяха значително по-добри,Буби остана един час в групата без мен,била е послушна,играла си е.Ще видим как ще продължат нещата,от другата седмица започват и заниманията при логопеда.
Виж целия пост
# 58
Чудя се,не може ли вместо от по-леките часове,ресурсната да я взима например от часовете по математика. newsm78И без това тя с математиката е най-зле.Мисля да обсъдя това с класната ни,дано да се съгласи. Rolling EyesВсъщност класната и е учителката  и по математика.
Виж целия пост
# 59
 Днес нещата бяха значително по-добри,Буби остана един час в групата без мен,била е послушна,играла си е.Ще видим как ще продължат нещата,от другата седмица започват и заниманията при логопеда.

Валенце,   bouquetмного се радвам за Буби в градината. Дано посещенията в градината вървят добре и Буби да остава там сама за цял ден и много твои мрачни опасения да се разсеят.
 PraynigУспех  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия