Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За пицата с любов

  • 29 571
  • 160
# 45
Намерих рецептите за видове пица. Вярвам ,че инфото ще ви е полезно. Peace
Виж целия пост
# 46
Изгледах клипчето на Радо за правене на пица. Според мен малко повечко му е маята за кг.брашно, но това са мои предположения. Първо Лео му купи брашно за пици от Метро, но после нищо не споменаха какво точно е брашното. Останах с впечатление, че семолина използваха само за "подложка" на тестото.
И сега се зачудих.....пак покрай брашната и тестата, че май безглутеново тесто за пица няма.  newsm78 Никъде не намерих инфо за такова тесто. То и няма как да е по италианска рецепта.
Виж целия пост
# 47
След една уникална пица , която ядох в Сиена си купих камък за пица и приложих това което ми каза пицаря в Сиена - малко мая, задължително борд намазан със зехтин и подредба - дом сос, моцарела и отгоре зеленчуци или там каквото сме решили. Никаква моцарела най отгоре на пицата върху другите неща. Обяснението му беше че когато моцарелата се разтопи другите съставки така или иначе потъват в нея и едновременно с това се изпичат добре. Ако покрием всичко с кашкавал или моцарела, другите съставки остават сурови. Загрявам си камъка във фурната на 250 градуса и пека пицата за не повече от 7 мин. Стават трепач Simple Smile
Виж целия пост
# 48
Айде, софианки пак се уредиха със семолина, ама тука няма. И камък за пица няма. По едно време пекох на мраморна плоча във фурната, но се спука.
Виж целия пост
# 49
Пина, аз си  купих от Германия камъка за пица за 30 евро, уникална става пицата печена на него. Не може да го няма и в бг
Виж целия пост
# 50
Много интересна тема, благодаря!

Аз не съм експерт, та ще науча полезни неща.

Относно моите пици - тесто не мога да меся, затова меся в машината за хляб, имам програма за тесто за пица. Брашното е "стронг" . Слагам и едно яйце (няма го на рецептата) - дали да не слагам?

Установих, че ако разстеля първо тестото и сложа плънката върху него и печа, отдолу се изпича пицата, а отгоре тестото под плънката става глетаво. От друга страна, ако реша първо да позапеча блата, стават едни мехури, и трябва да ги пробивам с вилица да спаднат. Голям зор с този блат, незнам как да го направя хубав.

Относно соса - единствената разлика с горните постове е, че аз запържвам доматите. Използвам домати белени от консерва, пасирам ги, в тиган с мъничко олио/зехтин ги запържвам/задушавам, слагам малко концентрирано доматено пюре, малко кетчуп на Хайнц (че той най ми харесва), малко сушени домати от буркан, червено песто, зелено песто и задължително 1-2 пасирани скилидки чесън  (към края).

Преди правех една голяма правоъгълна пица, която виртуално разделях на четири, и слагах различни плънки на всяка част, че в къщи всеки предпочита различни неща (едната щерка обича много кашкавал, другата мрази, но пък обича много царевица, мъжът ми обича шунка, децата пък - чоризо). Скоро купих някакви кръгли тавички с дупки, за пица били. Но пък пак слагам хартия за печене.

Виж целия пост
# 51
mama Tin, преди години доста се бях впрегнала да търся камък за пица и не, нямаше в БГ, дори не бяха чували, и в нета не открих (български сайтове в нета имам предвид). Сега не съм търсила,но не вярвам да се е променило. Но и вече не ми трябва, сякаш, доволна съм от начина, който изнамерих за печене.

И на мен м ставаше глетав блата от горната страна и открих, че ако пека на горен и долен реотан без вентилатор  слагам по- малко доматен сос, го няма този проблем. Преди печат на долен реотан с вентиалтор и тогава ми оставаше глетаво и задължително соса да не е твърде много.
Виж целия пост
# 52
Въобще не е задължителен никакъв камък, тук (Италия) не съм чула никой, правещ вкъщи пица да го ползва. Просто тавата трябва да е за пица, тънка, за да не пречи на изпичането. По-важна е фурната от съда. Задължително и отгоре и отдолу, на най-силното възможно и много добре загрята.

За брашното - аз казах семолина + нормално брашно 500, защото знам че италианското 0 не се намира в България. Иначе обичайно се прави с такова. Аз лично по-често смесвам твърда с нормална пшеница и ми се получава добре. А за да е стронг брашното не трябва да е тип 500 просто. Четох някакъв химик как обяснява, променя начина на втасване вида брашно.
Виж целия пост
# 53
Керамични плочи съм виждала на сайта на вивре, но не бяха специално за пица. Сега се поразтърсих в нета- има в емаг и още няколко. Значи скоро и аз ще се обзаведа. Само не погледнах колко са тежки, а това ми е от значение, че да става лесно за работа с нея.
Определено соса с много видове доматено пюре, сок и сушени домати е добра идея за по- наситен вкус.
Скоро ще пробвам.
Виж целия пост
# 54
На камъка ще стане съвсем като на пеш, и за хляб ще е хубаво, изобщо е хитрина според мен. Да, когато аз търсих още нямаше вивре и емаг.
Виж целия пост
# 55
За хляб може и да даде разлика, но пицата оригинално се пече на около 400 градуса в пещ на дърва. С никаква тава/плоча не можеш да постигнеш същия резултат като от добър ресторант вкъщи за съжаление. Винаги има разлика, различна е но пак е много добра. 
Виж целия пост
# 56
Не съм толкова сигурна че има разлика , на камъка/италиански е/ и като си спазвам препоръките от пицаря за подредбата, за 7 мин имам такава хубава пица, досущ като неговата  Simple Smile
Не е много тежък - моя е правоъгълен и си пека и фокачи, пърленки.
Виж целия пост
# 57
Камъка се нагрява много,задържа топлина и излъчва топлина по друг начин, както метална тава не може, нито въздха,който се върти във фурната може. Доближава печенето до пещ.
Виж целия пост
# 58
Ми керамичен сач не става ли?
Виж целия пост
# 59
Момичета, безсмислен е спора, зависи всяка от нас какво разбира под "добра пица". Аз дори в Милано съм открила само 2 пицарии, в които да ми харесва и да не ми става зле от пицата. Като детектор съм за неистинска моцарела или недобре втасало тесто, става ми веднага зле. За мен добра пица значи Маргерита ДОП, а тя се пече не 7, а една минута, макс 90 секунди на над 400 градуса. Е няма как просто да го докараш в домашни условия. С моята тава за пица (алуминиева с покритие, много тънка, специално за пица си е) докарвам доста задоволителен резултат, достатъчно за да хареса и на капризния ми съпруг. Но е различна от тази на пещ и като ми се прияде такава, просто отиваме на проверена пицария.  Peace Иначе добрите съдове с каменно покритие ги препоръчвам горещо на всеки за месо и за хляб...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия