За пицата с любов

  • 33 807
  • 171
# 90
За любителите на експерименти и нездравословноядящи бих предложила един мой експеримент отскоро. Правя соса за пица с консерва домати, няколко лъжици кетчуп или лютеница ( нещо съдържащо нишесте, за да не остават воднисти доматите) и майонеза. За една  тава с размера на фурната около една пълна супена лъжица. Така доматите не изгарят и пицата остава супер сочна. Знам че е против всякакви пицарски закони, но наистина става супер. Който иска, може да опита.
Виж целия пост
# 91
Купихме си камък за пица, обаче без лопата е труднооо Grinning Затова съм решила това да е подаръкът на ММ за Коледа Stuck Out Tongue Winking Eye Обаче се чудя дървена или алуминиева да е? И понеже гледам, че има различни дължини на дръжката, за фурна предполагам върши работа и с по-къса дръжка? Че трябва и да се съхранява някъде това нещо все пак
Виж целия пост
# 92
Търси алуминиева с къса дръжка. Моята е дървена, малко по-дебела е и малко по-неудобна при избутването на пицата върху камъка. Иначе моята е държа при дъските за рязане. Simple Smile
Виж целия пост
# 93
Благодаря, че се включи. Фен съм ти от готварската тема със снимките (точещо лиги човече) Smiley

Четох, че дървената лопата е по-добра да се "стовари" пицата върху камъка и че по-малко лепне. А за вадене на пицата, алуминиевата лопата била по-добра.

Иначе, ето ги:
Дървената: https://profektakitchen.com/darvena-lopata-za-pitsa-s-kasa-drazhka-was/

Алуминиевата: http://iskambg.com/stoki-za-doma-bita/3017-%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0 … %D0%B5%D1%89.html

И една стоманена: http://iskambg.com/stoki-za-doma-bita/3016-2814-%D1%88%D0%BF%D0% … 0_255%D1%81%D0%BC
Виж целия пост
# 94
Барбалена Hug
Ваденето е лесно с всякаква според мен. Хващаш крайчето на пицата и го мяташ върху лопатата. Пъхането е трудно като цяло. Grinning
Първо пицата трябва да е добре набрашнена отдолу със семола. Лопатата също. Второ не трябва да я претрупваш с много плънка отгоре, че като натежи няма преместване. Трето да не е много голяма. Аз ги правя горе долу 20-25см... не е нужно да е изцяло кръгла.
След няколко опита ще свикнеш. Аз и дървената си харесвам, но мм е фен на алуминиевата, която си показала. Стоманената няма да ти е удобна. Имам такава от Лидл...неудобна е за целта.

Забравих да ти кажа, че ако вземаш дървената, избери втория размер...първия ми се вижда малък. Тия 35см са дължината с дръжката да знаеш.
Виж целия пост
# 95
И ММ така ги вади, но аз си държа на лопатата. Струва ми се, че ще е по-лесно Grinning

Значи кръглата отпада със сигурност. А клонях към нея Grinning Добре, че писа.

Иначе аз ги правя големи Grin Камъкът е с диаметър 33 см, аз ги правя 29-30 см, повече ми радват окото така Grin

Досега ползвахме картон от кутията на камъка Grin Аз се справях перфектно с прехвърлянето на пицата, обаче ММ ми го съсипа, защото се излакоми да сложи повече сос и не успя да я прехвърли лесно, залепна, нацапа камъка... И затова сега подарък за Коледа лопата за пица Joy
Виж целия пост
# 96
Пак съм аз, година по-късно Smiley След като си взехме камък, за миналата Коледа взех на ММ лопата за пица. Оказа се чудесен подарък, мъжът ми се изкефи много и често си я ползваме Smile

Обаче, я кажете, в какво слагате тестото да втасва, за да може после да се премести на плота без да спадне и да се оформи хубав въздушен борд след изпичане. Чудя се дали да не взема такава тава: https://robusta.bg/bg/kutiya-za-testo-za-pica-5060  Обаче как така наблъскани топките тесто не залепват едно за друго? Ако имате други идеи, споделете, моля Simple Smile Това ще мине отново за подарък, че последния път уж омеси страхотно тесто, набрашни ги, отдолу обаче сложил хартия за печене, отгоре покрил с фолио за свежо съхранение и тестото беше залепнало и във всички посоки Joy Отдолу, отгоре, отстрани. Много се изнерви, затова търся хубава висока тава Grinning
Виж целия пост
# 97
Барбалена, такива са кутиите за втасване на тесто, но показаната от теб е много голяма и скъпа. Виж тук:
 https://oborudvane-bg.com/gastro-normi/gastronormi-polipropilen
От телефона ми е трудно да намеря точния вид, после ще се вдигна от компа с по конкретен линк. По колко пици правиш наведнъж? Аз съм си взела контейнер за 4 пици. Идеално се получават. Обемът е 3 литра, а размерите на самата кутия са 20х30см.Дълбочината е 10-11см. 
Виж целия пост
# 98
Благодаря, че се включи Мики. Миналия път пак ми беше много полезна! Правим по 2-3-4 пици най-много. Значи да търся тава с размер 20х30 см, а не 50х60, така ли? А после как прехвърляш тестото на плота без да спихне? Гоним въздушен борд, но почти никога не ни се получава. То зависи и какво е тестото де... Последния път ММ беше омесил доста меко тесто и то май нямаше как да залепне. Дано ни се получи с тавата Simple Smile

Май е такава: https://oborudvane-bg.com/gastronorm-konteyner-12-150-polipropilen
Виж целия пост
# 99
Ако ползва хартия за печене, трябва да я намаже със зехтин преди това. Така няма да залепне. За покриване се слага мокра кърпа. Въздушният борд с получава с подходящо брашно...
Виж целия пост
# 100
Благодаря, че се включи Мики. Миналия път пак ми беше много полезна! Правим по 2-3-4 пици най-много. Значи да търся тава с размер 20х30 см, а не 50х60, така ли? А после как прехвърляш тестото на плота без да спихне? Гоним въздушен борд, но почти никога не ни се получава. То зависи и какво е тестото де... Последния път ММ беше омесил доста меко тесто и то май нямаше как да залепне. Дано ни се получи с тавата Simple Smile

Май е такава: https://oborudvane-bg.com/gastronorm-konteyner-12-150-polipropilen
Да, мисля, че е тази. Вземи си и капак, той трябва да е 2-3 лева. По-големите дето ги ползват пицарите са за повече панети. Не ти трябва такова нещо, освен, ако не смяташ да отваряш пицария. Grinning

В този контейнер прехвърляш тестото на втората стъпка, след като е втасало и узряло необходимото време в по-дълбок контейнер. Може да видиш и такъв да си вземеш, аз си бях взела, ама ми е по-удобен за козунаци, защото е дълбок. А за пица ползвам една квадратна пластмасова кутия с размери 20х20см и висока около 15см. Идеална е като обем за 1кг тесто, т.е за 4 пици.
Та, след като ти втаса тестото го разделяш на 4 части или колкото си придвидила, оформяш на питки и ги нареждаш в този контейнер, който е леко намаслен със зехтин/олио. Там втасват 1-2 часа на стайна температура. След това ги оформяш на пици или ги прибираш в хладилник и може да ги ползваш след няколко часа.
За да ги извадиш, поръсваш помежду им със семола. С една метална шпатула, като на зидарите, първо ги разделяш, като натистиш силно до дъното, за да се отделят питките и след това внимателно пак с шпатулата ги прехвърляш на плота. Плота ти трябва да е добре поръсен със семола. После завърташ питката върху семолата да се набрашни добре от двете страни и почваш да натискаш с пръсти в средата, като избутваш леко към краищата. После хващаш пицата и я слагаш между кокалчетата на пръстите си и леко я разточваш, така хем се разтегля, хем се изтънява. Оставяш си лек борд, около 2 см, ама и да го смачкаш не е проблем.
След това си набрашняваш със семола пак лопатата и слагаш пицата отгоре. Слагаш си плънката, като оставяш 2-3 см, без да слагаш нищо там. После леко издърпваш краищата навън, да я разтеглиш, нищо, че ще поразвалиш борда, той пак ще се надуе, щом няма плънка.

Плочата я слагаш на средно ниво на фурната, загряваш хубаво фурната на максимална температура 250-300С, колкото позволява. Хубаво е поне 30-40 минути да я загрееш плочата. После печеш с вентилатор, пак на максимална температура, така ще ти се получи хем препечен, хем висок и кух борд.
Тук съм обяснила много подробно кое как се прави, може да видиш и контейнерите: https://www.mycookingcreations.com/2022/05/pizza-napoletana-di-m … rco-quintili.html В последно време правя пиците основно по тази рецепта, само когато ме мързи, правя тестото без месене, с дълго втасване. Grinning

Това последното с тавата и фолиото, което си написала не го схванах много, но технологията при печене в тава е друга.

Нели, хартията за печене издържа до 220С, при по-висока температура изгаря и незнам до колко е полезно това.
Виж целия пост
# 101
Мики, аз останах с впечатление че е ползвал един вид като основа, преди да премести, а то е залепнало. Затова казах ако иска да не залепва, да онази леко хартията, аз защото не ползвам контейнери за втасване, а обикновена голяма дъска за месене, често точно така правя. Иначе е така наистина за температурата.

За борда, пробвала съм една и съща последователност, ама 1:1, с различни брашна. Съвсем различен резултат. Не видях какво брашно е използвано, затова го написах.
Виж целия пост
# 102
Нели, права си, брашното е много важно. За пици ползвам 3 вида брашно, и трите вида са на Капуто - Cuoco, Nuvola и Pizzeria. Разликата между трите е доста минимална в крайния резултат. От моя опит, освен брашното е важно как е измесено тестото, дали е узряло и как е оформено накрая. Защото то борд може да ти се получи, но нали идеята е този борд да е кух вътре, да има големи алвеоли.
Но пък скоро правих пица с пълнозърнесто брашно + манитоба и пак се получи много приличен борд с алвеоли. Не очаквах, честно казано и бях приятно изненадана.
Виж целия пост
# 103
Мики, и аз съм на Капуто само от известно време, сега от това в червения пакет, много съм доволна, и хляб с него правя. Аз по-скоро имах предвид ако ползва не достатъчно силно брашно че няма да му се получи. Иначе за другото съм напълно съгласна с теб.
Виж целия пост
# 104
Мики, много благодаря за подробните обяснения 🤗 Досега никога не сме купували специално брашно за пици, явно трябва да поправим тази грешка. Мисля да взема голяма кутия обаче, че не искам да залепват топките една за друга Rolling Eyes Другото, което виждам, че правиш, че само си намазнила твоето тесто, а ние слагаме и брашно, което не ми се струваше правилно. Ще пробваме и ние само с намазняване.

Втасването и маята са другите неща, които ни се различават. Ние слагаме цяло пакетче суха мая, 7 гр и съответно не чакаме толкова дълго да втаса, което също не е ОК явно Simple Smile Аз не съм от най-търпеливите. Но с всяка Коледа се доближаваме все повече до перфвктната пица Smile Освен кутията за тесто за подарък, ще взема и кутия с капак за втасване, както и семола Grin

Нели, благодаря за идеята за зехтина, не се бяхме сетили.

А иначе хубав въздушен борд ни се беше получил след три втасвания, мъжът ми беше гледал клипче с един италианец. Но както казах, аз не съм търпелива и абсурд да чакам 2 дена, за да ям пица Grin
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия