КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 108 168
  • 752
# 690
Марчева, толкова е стара книгата, която имам аз, че листите и са пожълтели и на места се разпадат. Има и раздел детска кухня. За мен това е една уникална книга.
Виж целия пост
# 691
Днес направих козунак със спанак на Венета. Месих и втасва в хлебопекарната, направих 1/2 доза. На мен и малката ми дъщеря ни хареса. Направих го без плънка.
Сега ако мога да кача и снимки, няма да е зле (минах на новата версия, че на нея можех да качвам снимки от таблета,. но сега не виждам иконките).
Виж целия пост
# 692
Намерих книгата за която писах качена в читанка ето линк
https://chitanka.info/text/15401/24#textstart
Същата рецепта я имам , също и книгата на Пенка Чолчева от...не знам си коя година е, същата. Стои си в библиотеката, защо не я вадя да погледна.. Точно по тази рецепта преди 105 години замесих първият си козунак.....адаптирана до 1 кг разбира се и едно руло с маковата плънка.   Simple Smile

Да допълня, един великденски венец от мен. - Roscon de Reyes



Виж целия пост
# 693
Марчева, невероятен венец bouquet Може ли рецепта Rolling Eyes
Днес при нас е деня преди Великден и вече замесих една доза по поръчка на една приятелка, пуснах сега "помощтничката" да меси един със спанак за проба и след това ще е още една доза козунак по рецептата на Ева Тонева, цял ден козунакоправене Laughing В единия ще сложа и марципан, имам изостанал от Коледа, уж нищо му няма hahaha
Виж целия пост
# 694
Красота, душата!  Heart Eyes
Аз харесвам спанака в блат за торта/кекс, но в козунака не смятам да го вмъквам. Толкова харесвам класическия му вкус, че не искам друг. Simple Smile   Виж с картоф е друга работа. Grinning
Виж целия пост
# 695
Марчева, невероятен венец bouquet Може ли рецепта Rolling Eyes
Днес при нас е деня преди Великден и вече замесих една доза по поръчка на една приятелка, пуснах сега "помощтничката" да меси един със спанак за проба и след това ще е още една доза козунак по рецептата на Ева Тонева, цял ден козунакоправене Laughing В единия ще сложа и марципан, имам изостанал от Коледа, уж нищо му няма hahaha

http://www.art.satto.org/prastenat-na-kralia/
Това не е типичен нашенски козунак, но с  удивителна нежна структурата , има и аромат на козунак,  подходящ за предстоящите празниците. Там където основно публикувам рецептите си"  Ежедневните ни  кулинарни вдъхновения - снимки и коментари"  съм дала и малко обяснение за този вид сладкиш, можеш да прочетеш кое му е интересното. Има си и малко късметче за разкош, но то е скрито.   Wink

Моренче,  chef
Виж целия пост
# 696
При нас Великден е утре и затова тази седмица правих козунаци, но със сигурност ще правя днес поне още два.







Пълнежът на този дебеланко е мармалад от сини сливи, домашно производство.







И това е "една хапка козуначе" за малката, че искала такова мъничко, което било точно една хапка. Simple Smile


Виж целия пост
# 697
Fortuna, радвам се, че козунакът със спанак ви е допаднал. Аз правих такъв за вкъщи и за лекарката на майка ми и на нея много ѝ допадна, остана очарована и го определи като, цитирам "Козунак само за ценители". Също каза, че спанакът не се усеща. Така че, Дами,  ако някой казва че усеща спанака, значи е допуснал някъде грешка.
Тези два козунака са с домашно замразен спанак. Брашното е 700 гр, а спанакът е 110 гр в прясно състояние, не знам колко е в замразено, за съжаление забравих да го претегля.









Виж целия пост
# 698
Красота!  bouquet
Виж целия пост
# 699
Като гледам оформеното ти тесто, Венета, само се затвърждава решението ми да не работя с мазнина, а с брашно при оформянето.  Поздравления за обичайните ти резултати и хубав празник! Simple Smile
Виж целия пост
# 700
Благодаря на Венета, че ме подсети за сладкото/мармалад от сини сливи! Точно на време. Само да не забравя до сряда, четвъртък.
Виж целия пост
# 701
Да си покажа и тук козунака по рецепта на Лабрекс.






Плънката е локум и сладко от череши.
Виж целия пост
# 702
Благодаря, мамаРаче, благодаря, Морена.
Морена, аз лично винаги гледам да си спестявам работата и въпреки това да се получат вкусни козунаци. Тези всичките козунаци, ги месих на ръка. Реших да опитам и да знам, как е когато се меси на ръка. Какво направих, сложих половината брашно и всички останали продукти, разбърках хубаво с лъжица и след това изсипах другата половина брашно на плота и продължих да меся, докато то се усвои от тестото. Това продължи горе долу около 10-13 минути. Като сложих тестото в купата да втасва, го навлажних с ръка отгоре с топла вода и го покрих. И двете теста, има предвид без и със спанак, втасаха за един час. След това при оформянето ползвах съвсем малко брашно, колкото да не лепи при оформянето. Въз основа на личния ми опит, мога да кажа, че дали ще се прибави мазнината в началото или в края, това не оказва влияние на конците.
Дебеланкото не е красиво оплетен, но аз му сложих много мармалад, което пък направи фитилите неустойчиви, затова гледах набързо да го сплета и както се получи така, че иначе мармалада започна да излиза оттук оттам. Другото, което експериментирах е това, че намазах козунаците отгоре само с течна сметана. В сметаната разтворих повече захар, отгоре ги поръсих също със захар и така се даде допълнителна сладост на козунаците. На мен лично ми бяха много сладки, но реших да опитам как ще се получи и за тези, които обичат по-сладко е разрешение на въпросът със сладостта.
Mariat, вкъщи се яде козунакът само с такова сладко от години. Даже вече не правя друго, че другото не го поглеждат.
Виж целия пост
# 703
Сплетен козунак с пълнеж от сладко, шоколад и подобни във фитилите винаги така ми става, колкото и старателно да ги завивам и затварям, все излиза отнякъде при печенето поне малко... Накрая спрях да се ядосвам и реших че с пълнеж ще са козуначени рула и кифлички, а сплетени ще са ми със стафиди и подобни, ако държа да има вид.

Вашите изглеждат страхотно, до един. Тези бели  бучици захар отгоре, това намокрена захар преди наръсването ли е? Имам спомен че бях правила така но не помня какво се беше получило тогава, а поне на мен ми изглеждат по-добре така, отколкото нормално наръсени със захар.
Ще ме накарате да пробвам и аз с всичката мазнина направо в тестото, ако ми остане време да правя точно за Великден. Винаги са ме учили че се добавя после, но пък щом казвате че не е нужно, с удоволствие бих си го спестила, особено ако правя количество за фамилно събиране...
Виж целия пост
# 704
Natka, тази захар я купувам така, готова. Може да си направиш и сама, като навлажниш пудра захар с вода или лимонов, или пък друг сок и после я натрошиш, но не се получава така хубаво на капки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия