Готвене на японски ястия и суши

  • 2 738
  • 4
Здравейте напоследък съм се заинтригувала от Японската кухня и в частност сушито.

Исках да пробвам в домашна обстановка, но все не се престрашавам. Видях някакви продукти във Фантастико и друг супер маркет, но не знам кои са добрите марки за приготвяне на суши, или просто ориз.
Набива ми се на очи Ютака примерно, ама има и някакви други оризи които се водят за суши или ориенталски.

Също така исках да пробвам да си сваря и ориза с оризовар но не съм сигурна какъв би следвало да пробвам, а и въобще дали има значение дали ще ползвам оризовар или ще кипна ориза на котлона  Grinning

Търсих инфо в сайта но е мн разпиляно по стари теми. И ми се искаше някой да ме светне. Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Първо да кажа, Че не съм сигурна какви марки се продават в България, но най-вероятно продуктите могат да се намерят и там. За 2 Чаши ориз (ти си нагласи пропорцията за повеЧе или по-малко ориз) най-хубаво суши ни се полуЧава така:

Трябва да използваш "късозърнест" ориз - например индийският ориз с дълги зрънца не става. Задължително го свари в оризовар. Докато се вари оризът си приготвяш оцетения бъркоЧ в малка тенджерка или тиган. 1/4 Чаша оцет от оризово вино (rice wine vinegar), 1/4 Чаша саке или оцет от бяло вино, 1/4 Чаша захар, 2 супени лъжици сол. Смесваш на бавен огън, да не заври, докато захарта се стопи. Когато е сварен, прехвърли ориза в голяма купа и бавниЧко изливай сместа като постоянно бъркаш, но опитвай Често, щото може много да ти дойде на вкус. Когато е готов, оризът трябва да е лепкав, но в същото време зрънцата не трябва да са збити.

Дано ти се полуЧи.
Виж целия пост
# 2
Etereia,

Благодаря ти много. Да и аз бях чела някъде че трябва да е късозърнест.

Ами да тук има на пазара разни марки ще ги разгледам, макар и суперите избора да не е много голям.
Има по едно стелажче с осн. продукти за суши.

Но да акцент ще е покупката на оризовара. Тук гледах един в един онлайн магазин:
http://fukuriu.net/rice-cooker-1l

Вижда ми се надежден и като цена също е ОК. Май мернах и нещо подобно в големите вериги за електротехника..
Виж целия пост
# 3
Запис
Виж целия пост
# 4
Изобщо не е нужно да си купуваш още един уред , все пак не сме филипинци примерно или виетнамци които 3 пъти на ден да си варят ориз.А и стотици години не са варили ориза в електрически оризоварки.
Как варя аз ориз за суши?
Не е нужно да е скъп марков от щандовете за суши.
Пробвайте някой от нашите сортове примерно бисерен , но и други стават , важното е да ви пасне вкуса му , всеки ориз си има собствен вкус.Поизплакнете го , но не традиционото миене до чиста вода , нали трябва да стане лепкав.Съотношението вода ориз пак зависи от сорта и вкуса ви - 2:1 ; 2,5:1 или дори 3:1 , 4:1 , важното е сорта и вкуса ви , става с проби , никой с никакви съвете не може да го реши вместо вас.Слагам водата и ориза в по широчка тенджерка със сол на вкус и хавлиена кърпа между капака и тенджерката.Може на по силен огън да заври и като заври намалям на минимум съвсем лекода клокне.Времето за варене пак е въпрос на сорта и вкуса ви - 10 , 12 , 15 мин. - ще го установите от опит.След това спрете котлона и оставете тенджерката на котлона да може ориза да си дръпне водата и се досвари.За пълнежите рецептите и възможностите на пазара са стотици - пушени , мариновани , лакерди , сьомги , тон , паламуд , шпроти , сальодка , скумрия и каквото ви попадне и ви се нрави.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия