Всяка година гледаха с дядо ми прасе, имаха по около 40-50 кокошки и естествено, градина.
Всичко готвеше с мас, олио само месец-два през лятото, като свърши маста.
Пиле са яли доста по-често от ведънж годишно.
Закуска-обикновено препечена филийка хляб, обилно намазана с масло,с някакво домашно месо, това през зимата.Лятото-зеленчукова закуска, пак с филийка.
Ястия, без значение постни или с месо, готвени с мас.
Плодовете се свеждаха до наличните дървета в двора-круша, две череши, ягоди, ябълка.Сезонни.
Зимата-компоти, ошаф, 1-2 пъти седмично.
Леща баба ми не съм я виждала да готви, боб-да, защото си го отглеждаха на бостана.Лятото рядко ядяха боб, да не кажа хич, той беше зимна храна.
Супа-колкото и пъти да е правила, винаги пилешка, не помня баба ми да е готвила зеленчукова супа.
Правеше и баници, тиганички, питки....
Никакви сокове, никакви безалкохолни (чак към 1985 година почнаха да купуват лимонада, да си разреждат виното зимата ), никакви захарни простотии, никакво похапване час по час, ядяха си три пъти на ден, ако случайно поогладнеят през друго време, някоя хапка хляб/плод през лятото.Като цяло обаче не бяха много-много по плодовете, помня баба ми хапваше две тънки резенчета диня или половин круша, или шепа череши, за деня.
Гледала ме е до 6 годишна възраст, после до към 13-14 ми година всяко лято бях при нея, и почти всяка неделя.
Да, не са яли телешко и аспержи, но "постите" им бяха основно лятото, когато така или иначе прАсето е свършило и като цяло тялото няма нужда от "силна" храна.
А, да, и пиле с ориз, и агнешко с ориз е готвила, ама рядко, щото и ориза, и агнешкото се купуваха.
А те залагаха основно на домашната си продукция.