Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Самостоятелна форма на обучение по желание на родителите

  • 18 087
  • 44
Бих искала да се обърна, особено към тези от вас, които са учители по професия, с молба за всякакви новини и информация по тази тема. Имам много жив интерес към тази опция, предполагам и други от вас имат, но за момента тъна в някаква абсолютна неяснота по въпроса и това ми пречи да правя плановете за следващата учебна година на детето си. Има ли вече наредби или инструкции как ще се прилага новия закон от следващата година?
Виж целия пост
# 1
И аз се интересувам от темата наистина много
Виж целия пост
# 2
И мен ме интересува! Дано да има развитие!
Виж целия пост
# 3
Звънях аз в регионалния инспекторат, където един любезен човечец ми обясни, че трябва да почакам да излезе наредбата, понеже и те все още не знаят как ще става точно работата. До началото на август трябва да е приета и публикувана на сайта на МОН - ето на тази страничка: http://www.mon.bg/?go=page&pageId=7&subpageId=59 , редом с вече съществуващата и публикувана наредба от 2016г за предучилищното образование.
Аз съм почти 100% сигурна, че редът, по който ще се разрешава самостоятелната форма на училищно образование е същия, който е описан вече в наредбата за предучилищно - може някои неща да са по-различни. Глупавото е, че не могат да бъдат предприети никакви стъпки преди 1ви август явно, защото наредба още няма. Та тогава ще се изпълни с яснота идната учебна година. Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Много благодаря за информацията ...
Лошото е, че винаги всичко в последния момент става...трябваше отдавнан да е прието и решено

Благодаря Hug
Виж целия пост
# 5
Здравейте,и аз много се интересувам от тази форма на обучение.Ако някой има новини   моля да ги сподели. Знам,че закона вече е в сила но какво се случва след това.Трабва сигурно да се пускат някакви заявления в училище или как?
Виж целия пост
# 6
Инструктажа е още в раздел "проекти на документи" в сайта на МОН. "ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ" - ето линк: http://www.mon.bg/?h=downloadFile&fileId=9856

Вътре най-общо пише, че трябва да се пусне молба или заявление до директора на училището и да се чака разрешение от комисия към инспектората+социалните.  Какви изисквания имат те, за да дадат разрешение, все още никой не може да ми каже (звънях пак). Поради тази причина другата седмица направо отивам да си пусна молбата до директора и се надявам, след като постъпи такава молба, да се тръснат малко и да се поинтересуват. Българска администрация - нямам думи просто..
Виж целия пост
# 7
Машина пусна ли молбата .в училище.Аз ходих в нашето училище да разпитам ,но не бяха наясно с нещата и обещаха да ми се обадят.Така и си остана с обещанията.Сега стоя и чакам а детето все пита
Виж целия пост
# 8
Много интересна тема. Бихте ли казали накратко за какво точно става дума? Предварително благодаря! Или да ме насочите къде да прочета?
Виж целия пост
# 9
Много интересна тема. Бихте ли казали накратко за какво точно става дума? Предварително благодаря! Или да ме насочите къде да прочета?

По новият закон за образованието който е влязъл в сила от 1/08  деца до 16 години ще могат да минат на самостоятелна форма на обучение и по желание на родителите.Досега на самостоятелна форма могат да  са деца със СОП или надарени деца.Иначе след навършване на 16 години децата могат и сами да се прехвърлят самостоятелна форма.Машина е качила линк инструктажа но в училищата май все още не са много наясно как ще се случи всичко.
Виж целия пост
# 10
Свързах се с директор на училище, който изплю камъчето в крайна сметка. Ето сега защо, ситуацията е "царят дава - падарят не дава": Училището, в което учи детето, няма да получава пълна субсидия за него, а само колкото за изпитната сесия. Ако не се заяви до началото на УГ такова дете пред комисията(която сама по себе си не е ясно кога ще се сформира), няма да получава никаква субсидия. Затова всички се правят на дръжмишапката..както обикновено, става дума за пари. За щастие, аз вече имам думата на този директор, че ще приеме детето ми и ще окаже съдействие, защото без съдействието на директор, в тази безкрайно мудна нормативна подготовка, няма как да стане. Съветвам всички да подходят по същия начин, понеже правата ни по новия закон просто няма да са нормирани и в приложение навреме за новата учебна година. От догодина предполагам, когато всичко е ясно и си знаем процедурите и правата, спокойно ще може и с рогите напред да действаме. За сега все още, благодарение на законодателите, могат да ни мотат, да ни отказват и да повдигат рамена.
Виж целия пост
# 11
http://www.mon.bg/?go=page&pageId=7&subpageId=59

Скрит текст:
Поздравявам всички ангажирани в дейностите на министерството със следния откъс - перфектно описва работата ви! http://www.vbox7.com/play:6e43ad8c
Виж целия пост
# 12
Здравейте, когато се интересувах от тази опция, четох наредби, в които в самостоятелна форма на обучение можеха да преминават деца със специални потребности, здравословни причини, или олимпийски надежди. За "нормално" дете това беше невъзможно. Все още ли е така, или ина някакъв напредък?
Виж целия пост
# 13
Вече не е така
Виж целия пост
# 14
Има ли ограничение за клас или срок, до който да бъдат подавани молби?
Коя е Наредбата, където е описано да чета-5 ли?
Не, 5-та е за предучилищната.  Confused
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия