Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 82 904
  • 747
# 705
NBM, взимаш още едно яйце и си правиш бъркани яйца за обяд Wink
Виж целия пост
# 706
Можеш да си оформиш само топки от тесто и да пропуснеш сиренето.
Аз мажа питките с разбит жълтък с добавени няколко капки олио и прясно мляко. Така придобиват чудесен златист загар.

Много благодаря!
А някаква идея какво да направя с белтъка?  Embarassed Винаги ме е яд при рецептите с едната част, не обичам да хвърлям другата.

Запази го. До 2-3 дни може да се съхранява в хладилника. Все ще излезе в какво да го вложиш ( хляб, кекс, омлет...)
Виж целия пост
# 707
Можеш да си оформиш само топки от тесто и да пропуснеш сиренето.
Аз мажа питките с разбит жълтък с добавени няколко капки олио и прясно мляко. Така придобиват чудесен златист загар.

Много благодаря!
А някаква идея какво да направя с белтъка?  Embarassed Винаги ме е яд при рецептите с едната част, не обичам да хвърлям другата.

Просто в някоя рецепта с повече яйца пропусни единия жълтък. Също, може да го използваш за глазура на сладки или сладкиш.
Виж целия пост
# 708
Аз пък ще помоля за рецепта за приготвяне на т. нар. "курбан". Мъжът ми много обича, а аз не знам как се прави. Не знам откъде ми хрумна, но реших, че е време да направя. chef
Виж целия пост
# 709
Аз пък ще помоля за рецепта за приготвяне на т. нар. "курбан". Мъжът ми много обича, а аз не знам как се прави. Не знам откъде ми хрумна, но реших, че е време да направя. chef

Ето една Курбан-чорба, като може да се приготви с месо по избор.
Виж целия пост
# 710
............................

Замесих я, стана добре тестото, в момента втасва, обаче сега ми казаха, че не трябвало да е със сирене. Мога ли просто да си направя на топчета тестото, без да слагам сирене? Дали ще стане добре според вас, да не се изложа?
И втори въпрос - питките с белтък ли се мажат, както пише на тази, или в случая е така, защото жълтъкът се ползва за плънката им? След като няма да имам плънка да намажа ли с цяло яйце?
Извинете за въпросите, като за начинаещ, питка с мая не съм правила досега, все разни пици меся.
Можеш да я направиш на топчета, разбира се. Не е подходящо да има сирене. Маже се с белтък, защото така не прегаря отгоре, но няма да е грешка ако я намажеш и с цяло яйце, може и с жълтък само, но пък по лесно прегаря, а в жълтъка сложи ако имаш сметана или 2 с.л. прясно мляко.
Виж целия пост
# 711
Донесоха ми шипки и искам да правя мармалад. Не съм правила до сега,но ми е мерак Wink В рецептите,които намерих се прави по 2 начина,единия е да се сварят и претрият през марля няколко пъти,а другия трябва всяко едно плодче да се разполови и почисти от семената и власинките...Ест.се спрях на първия...но имам някои опасения,че май в някои има червейчета,видях някакви розови днес по терасата...Може ли да ги накисна шипките в солена вода,както черешите?
Виж целия пост
# 712
Ваня, благодаря. bouquet В заведенията обаче, курбанът е с ориз и обикновени чушки. Даже мисля, че има и домат, морков... newsm78
Виж целия пост
# 713
Аз пък ще помоля за рецепта за приготвяне на т. нар. "курбан". Мъжът ми много обича, а аз не знам как се прави. Не знам откъде ми хрумна, но реших, че е време да направя. chef

http://www.hera.bg/s.php?n=1816
Виж целия пост
# 714
Донесоха ми шипки и искам да правя мармалад. Не съм правила до сега,но ми е мерак Wink В рецептите,които намерих се прави по 2 начина,единия е да се сварят и претрият през марля няколко пъти,а другия трябва всяко едно плодче да се разполови и почисти от семената и власинките...Ест.се спрях на първия...но имам някои опасения,че май в някои има червейчета,видях някакви розови днес по терасата...Може ли да ги накисна шипките в солена вода,както черешите?

Doli , виж рецептата на Снежи

http://elti-spodeleno.blogspot.bg/2014/10/shipkov-marmalad.html

https://www.youtube.com/watch?v=K8JI-YY6ebg  това е видео с обяснение за валенето на шипки и цеденето
Виж целия пост
# 715
много благодаря  Hug bouquet
Виж целия пост
# 716
Пейчев, аз знам кога се прави курбан. Mr. Green Исках рецепта за чорбата, която наричат така.
Виж целия пост
# 717
Пейчев, аз знам кога се прави курбан. Mr. Green Исках рецепта за чорбата, която наричат така.

Така де, напиши че искаш рецепта за чорба, а не рецепта за т.н. "курбан". Затова ти пуснах линк, защото  приготвянето на курбан обхваща много ястия.
Ето, можеш да я направиш без застройката.

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/04/blog-post_6.html
Виж целия пост
# 718
Благодаря. Hug bouquet Още утре ще го спретна, но със свинско, че такова месо имам. С пресните зелении само как ще стане не знам. Мога ли да ползвам праз лук вместо пресен или ще се промени вкусът?
Виж целия пост
# 719
Благодаря. Hug bouquet Още утре ще го спретна, но със свинско, че такова месо имам. С пресните зелении само как ще стане не знам. Мога ли да ползвам праз лук вместо пресен или ще се промени вкусът?

Праз лукът има леко сладникав вкус и ще промени вкусът, но ако искаш можеш да хвърлиш едно око на тази чорба. Пресните зелении могат да се заменят с изсушени, но това е вече въпрос на вкус. В блогът има и две супи със свинско месо, но са по богати на зеленчуци и не е вече курбан чорба. Simple Smile
Още нещо, ако е със свинско месо, използвай олио, вместо краве масло.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия