Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

  • 112 191
  • 1 289
Доклад и проект за решение от д-р Тодор Чобанов зам. кмет на СО  … а Столична община
Виж целия пост
# 1
На пръв поглед ми прави впечатление разминаването с чл.43 от Наредба 10 на МОН, където изискването е само за настоящ адрес.
Цитат
чл.43(1) за осъществяване на приема за първи клас на всяко населено място с повече от едно училище общините разработват система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до настоящ адрес на родителите/настойниците и /или най-краткото време за достигане до училището. 
(2)При голям брой кандидати за прием в първи клас за определено училище се прилагат и следните
критерии: 
1.дете с трайни увреждания над 50 %; 
2.дете с двама починали родители; 
3.други деца от семейството,  обучаващи се в училището; 
4.деца, завършили подготвителна група в избраното училище; 
5.близост до местоработата на един от родителите. 
От критериите по ал.2 са взети изборно само 2, останалите вероятно са оставени за решение на педагогическите съвети, но те носят много малко точки, не са предвидени точки за децата с увреждания ( не ме засяга лично, да "чукам на дърво"), но явно са оставени на милостта на училището.
 Аз имам и конкретен казус, но ако се ключат повече мами с мнение, може би ще намеря отговор.
Освен това се чудя, доколко въпросната система за прием е законосъобразна, след като Наредба 10 влезе в сила от 1 септември 2016 и задължава общината да разработи централизиран прием. Мен лично липсата му ме устройва, но в мотивите за внасяне на проекта за система не е споменато нищо, като че ли са искали да се измъкнат лекичко.
Виж целия пост
# 2
Аз лично не виждам особена разлика с приема до сега , поне в училищата в нашия район. Пак ще  се мери с линийка по карта и цял един квартал (визирам кв. Бели брези ) , нямат да имат квартално училище !
Виж целия пост
# 3
Сигурно въпросът ми ще прозвучи тъпо, но така както са написали критериите за адрес - за целият административен район ли става дума?
Виж целия пост
# 4
Ако се водя по наредбата за прием в детските градини, би следвало да се отнася за целия район. Не знам дали училищата ще имат право и ще въведат допълнително изискване, с което да стеснят района и което да носи 0.5 точки.
Аз пък имам още по-тъпо питане като имам предвид това:
http://www.dnes.bg/obrazovanie/2017/01/10/adresyt-kliuch-za-1-i- … nus-tochki.328223
Цитат
Според новите разпоредби първият задължителен критерий ще бъде постоянният адрес на територията на административния район на училището, който ще носи и най-много точки – 5. Вторият е настоящият адрес, който ще дава допълнителна преднина от още две точки
Значи ли, че представям лична карта за постоянен адрес, плюс  документ от общината за настоящ адрес и получавам 7 точки? И какво се получава, ако имам постоянен адрес в административния район и друг адрес, настоящ, пак в същия административен район?
Така е, като не съм нито умна, нито красива, ще има да си питам по форумите. Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Да отговоря на собственото си питане, може да е полезно за някой. Говорих със специалист от Столична община.
При кандидатстване за местоживеене се получават или 5 точки - за постоянен  адрес, или 2 т. - при настоящ ( няма сумиране, както е дадено в информацията от линка).  Информацията, която излезе в някои  вестници била некоректно отразена и пуснали опровержение. Говоря за проект, още не е утвърден.
Виж целия пост
# 6
Ами да пуснат опровержение на по-видимо място...

И не знам защо не са сложили към основните критерии предимство за деца, които са записани в предучилищна група в самото училище.
Може би има идея това да е от допълнителните предимства.  Но пък ако се добави и критерий за месторабота в района - лично на мен не ми струва, че трябва да са равнопоставени месторабота и предучилищна.
Виж целия пост
# 7
 Предложих да се запише по-ясно, да видим. Има 14-дневен срок за даване на предложения и становища. Прави ми впечатление, че като че ли майките на бъдещите първолаци не са особено заинтересовани, няма коментари в темата, като се приеме системата ще има "Оле, майко, защо така, а не иначе".
Виж целия пост
# 8
Един татко пусна новата наредба за училищата в темата за детските градини в София. Която тема следя покрай малката. И съответно, покрай този пост, аз се разрових да видя дали вече има тема по въпроса. И намерих тази тема.

Ще има отзвук, но хората не са информирани все още.
Виж целия пост
# 9
Видях Ви в другата тема, и аз я следя. Ние сме 2010-а  и 2015-а, две кандидатствания - веселба!
Виж целия пост
# 10
Видях Ви в другата тема, и аз я следя. Ние сме 2010-а  и 2015-а, две кандидатствания - веселба!
Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Здравейте Simple Smile А на кой сайт трябва да се регистрираме?
Виж целия пост
# 12
За какво да се регистрирате - за предложения и забележки по проекта или за кандидстстване. Ако е за последното - няма да има централизиран прием, ще се кандидатства както досега, документи се подават в училището. Вижте линка в началото на темата.
Виж целия пост
# 13
За какво да се регистрирате - за предложения и забележки по проекта или за кандидстстване. Ако е за последното - няма да има централизиран прием, ще се кандидатства както досега, документи се подават в училището. Вижте линка в началото на темата.

Благодаря, останах с впечатление от статиите в медиите, че ще има електронна система, както за детските градини...

Виж целия пост
# 14
А кандидатстването кога започва?Една майка ми каза,че в началото на януари са се записвали,това за по-миналата година?А тази как ще е?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия