За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 72 499
  • 753
# 45
Аз имам една питанка, която не ми е супер важда и спешна, но просто ми е интересно защо. Та, напоследък често срещам в рецепти, в които има бакпулвер и сода за хляб. Аз обикновено замествам изцяло с бакпулвер и ми се получават добре нещата, но защо всъщност се използват и двете?

Аааа, това мога да ти кажа. Simple Smile

Защото рецептите са превеждани от американски сайтове. Бях чела, че в Америка има 2 вида брашно (повече, де, но за целите на примера) - на едното е добавено нещо (явно лимонтозу) и то може да се надигне само със сода. При другото си трябва бакпулвер. Това е едното нещо.
Отделно тяхната дума за сода и бакпулвер май е една и съща или поне имаше някакво основание да се бърка - baking powder e думата. И като се разрових коя съставка как й е химичното име, потърсих как да търся такива продукти в американски супермаркет и ми излезе все baking powder, нямаше разлика в термина.

Не съм живяла в Щатите, за да обясня по-подробно, но е някаква комбинация между тези 2 неща.

Виж целия пост
# 46
Ирина Купенска го е обяснила в блога си при една от такивата рецепти.  Peace но така и не запомних. Бакпулвера е смесени равни части сода и лимонтозу, може би за някои рецепти трябваше  повече сода в съотношението  newsm78  и ако правилно помня бакпулвера се води бърз набухвател (заради смесването на содата с киселината) , а содата - бавен - шупва чак при печенето, докато бакпулвера активира още докато е във ви д на тесто.
В нашите брашна с набухвател (софия мел за кекс имам пред мен ) е Натриев кисел пирофосфат  (набухвател, който се използва за производство на пандишпани, рула, бисквити и др. В комбинация с други фосфати от група Е450 се използва и в месарската индустрия за кутиране, тумблиране и т.н. Може да се използва като съставка в рецепти за бакпулвер)и натриев бикарбонат (което си е сода бикарбонат)
Виж целия пост
# 47
Имат baking powder и baking soda.  Peace Вярно, че май по-често в чужбински рецепти виждам подобна комбинация, но напоследък става норма и в нашенските сякаш
http://www.centercutcook.com/garlic-cheese-bread/
Много хубав се получи, между другото, ако някои реши да го пробва.

Благодаря, пеп-4о
Виж целия пост
# 48
Имат baking powder и baking soda.  Peace Вярно, че май по-често в чужбински рецепти виждам подобна комбинация, но напоследък става норма и в нашенските сякаш
...


Има много добър резултат от смесването.

Скрит текст:
Виж целия пост
# 49
Здравейте!
Вчера в "Черешката на тортата" гледах рецептата за брюле,но нещо не запомних.Някой може ли да ми даде такава.
Виж целия пост
# 50
Здравейте!
Вчера в "Черешката на тортата" гледах рецептата за брюле,но нещо не запомних.Някой може ли да ми даде такава.


http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/03/blog-post_26.html

Скрит текст:
Виж целия пост
# 51
А в пюре от нахут каква сметана да сложа - течна или заквасена?
Виж целия пост
# 52
А в пюре от нахут каква сметана да сложа - течна или заквасена?

Течна готварска, може и малко краве масло.
Виж целия пост
# 53
А в пюре от нахут каква сметана да сложа - течна или заквасена?

Течна готварска, може и малко краве масло.
Мерси labrex   bouquet
Виж целия пост
# 54
.....................................
Отделно тяхната дума за сода и бакпулвер май е една и съща или поне имаше някакво основание да се бърка - baking powder e думата. И като се разрових коя съставка как й е химичното име, потърсих как да търся такива продукти в американски супермаркет и ми излезе все baking powder, нямаше разлика в термина.

Не съм живяла в Щатите, за да обясня по-подробно, но е някаква комбинация между тези 2 неща.


Не, не е така. Това е грешен превод.  1 teaspoon baking soda = 1 ч.л. сода за хляб, но 1 teaspoon baking powder = 1 ч.л. бакпулвер. И двете са   набухващи, но има голяма разлика и затова винаги се изписва какво е точно съставката след Baking...
Повечето рецепти за сладкиши които ползвам са и с двата вид набухвател.
Виж целия пост
# 55
Здравейте!
Вчера в "Черешката на тортата" гледах рецептата за брюле,но нещо не запомних.Някой може ли да ми даде такава.
Рецепта са ти дали вече Simple Smile, аз само да добавя 2 неща:
-  ако нямаш горелка - не се захващай. Вкусът няма как да е еднакъв ако разтапяш захар на 250 градуса (макс на фурната) за минути и на пламък, горящ с (според уикипедия) 1970 до 1980°C за секунди (температурата е в зависимост от това пропан или бутан е газът или смеска)
- трябват ти порцеланови шолички. Да печеш в порцелан и метал не е едно и също. Да не обяснявам в детайли Wink.

Марчева, любопитно, че ги смесваш.  Peace Не съм опитвала досега така.
Не ти миришат на сода нещата после или? Аз сода ползвам май само за милинки, бухти с кисело мляко и ако съм забравила да купя бакпулвер  Embarassed. На хляб не харесваме.
Виж целия пост
# 56
Здравейте. Може ли да помоля за изпитана рецепта за гнезда от кайма.
Виж целия пост
# 57
Здравейте!
Вчера в "Черешката на тортата" гледах рецептата за брюле,но нещо не запомних.Някой може ли да ми даде такава.


Може да опитате и друг вариант на крем брюле.



Относно шоличките - дали ще са железни, стъклени или порцеланови има разлика. Тя е като да готвиш боб яхния в глинен гювеч или желязна танджера. Ако избиреш железни шолички - те трябва да бъдат задължително с дебели стени.
Виж целия пост
# 58
Здравейте от мен Simple Smile
Моля да ми препоръчате зрял фасул, който става вкусен и се сварява бързо. Рядко го приготвяме у дома. Последният, който купих, вря 3 часа и продължаваше да хрупка. За съжаление не запомних името му и се притеснявам да не си купя същия и този път  Grinning
Виж целия пост
# 59
Здравейте от мен Simple Smile
Моля да ми препоръчате зрял фасул, който става вкусен и се сварява бързо. Рядко го приготвяме у дома. Последният, който купих, вря 3 часа и продължаваше да хрупка. За съжаление не запомних името му и се притеснявам да не си купя същия и този път  Grinning

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=455770


Изберете лъскав фасул, според сорта. Огледайте плика (стига да е прозрачен) за произход и срок на годност. /Добър съвет даден на друго място./
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия