За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 72 455
  • 753
# 495
chrissy, Ала-Бала, благодаря ви за отговорите  Hug Ще го заменя с крем-сирене от Лидъл, защото имам такова.  Ала-Бала, чудех се какъв вкус има, защото не съм взимала досега, а и да избегна излишна покупка ако имам налично нещо в момента. Иначе тази седмица го има и в Лидъл и в Кауфланд.
Виж целия пост
# 496
....................

Да попитам свински ребра(дебелички са) трябва ли да се варят преди печене във фурната?
Независимо колко са дебелички ги натопявам в соево-медена марината за около 40-50 ин и ги мятах във фурната на висок градус. Отделно приготвям "надупени картофи". Стават разкошни и едното и другото, но не са заедно в тавата.
Това са ребрата..
Скрит текст:
и картофите които стават по тази рецепта уникално вкусни
Скрит текст:
[/spoiler]
Виж целия пост
# 497
Аз използвах една марината със соев сос,мед,лимон,чесън и пресни подправки.Станаха страхотни на вкус,макар че нямаха време да престоят поне 2 часа.За по-сигурно ги пекох под фолио за около 30мин и после без него.Получиха се.А тези надупени картофи ще ги процвам задължително!
Благодаря ви! chef bouquet
Виж целия пост
# 498
Аз използвах една марината със соев сос,мед,лимон,чесън и пресни подправки.Станаха страхотни на вкус,макар че нямаха време да престоят поне 2 часа.За по-сигурно ги пекох под фолио за около 30мин и после без него.Получиха се.А тези надупени картофи ще ги процвам задължително!
Благодаря ви! chef bouquet
Не, не, лим. сок стяга месото.  Peace На 1 кг ребра сложих: 2 с..л. соев сос, 2 с.л. майонеза, 1/2 с.л. мед, 2 щ. куркума - пропуснах я, нямах, черен пипер, щ. чубрица, зехтин - 2 с.л., червено вино - 1/2 ч.чаша , разбърквам и натопявам и преди да ги поставя във фурната ги поръсвам със сол и червен пипер. Не е моя рецептата е на една колежка" от Готвач" - Добринка Петкова -много добър кулинар е. Но ти препоръчвам най-вече картофите, те са фантастични.
Виж целия пост
# 499

...Не, не, лим. сок стяга месото.  Peace

marchеva14, точно в Готвач съветват да се използва лимонов сок /и други киселини/за крехко месо. Аз също не използвах киселина за тая цел, но след рецептата за крехкото свинско на Селма и многото руски рецепти, в които използват домати или доматен сос още в началото и варят месото в него, си промених схващанията, останали ми от баба. Тя винаги слагаше домати накрая, когато ястието е направо сварено, за да не станело твърдо месото, от нея ми беше останало. Peace
Виж целия пост
# 500
Марчева, каква е рецептата за картофите? Ще са идеална гарнитура за утрешната вечеря Simple Smile
Виж целия пост
# 501

...Не, не, лим. сок стяга месото.  Peace

........................... в които използват домати или доматен сос още в началото и варят месото в него, си промених схващанията, останали ми от баба. Тя винаги слагаше домати накрая, когато ястието е направо сварено, за да не станело твърдо месото, от нея ми беше останало. Peace
Аз съм точно на мнението на баба ти. Смятам, че всяка киселина "хваща" месото и не го отпуска, а напротив, затова не ползвам лим сок, оцет или домати и ги слагам накрая във
 всяко ястие, и затова посочих и източник като кулинар на тази горна рецепта- Добринка Петкова.  По този начин готвеше и моята майка и баба ми.... та и аз.  Peace Peace Няма значение, кой както си пожелае.

Марчева, каква е рецептата за картофите? Ще са идеална гарнитура за утрешната вечеря Simple Smile
Пускам ти ги, защото са елементарни, а са толкова вкусни, че нямам думи, предпочитам ги пред всякакъв вид месо, затова си разреших да ги споделя с вас.
НАДУПЕНИ КАРТОФИ - Соня Плеснева
Скрит текст:
1 кг картофи
100 г масло разтопено
щ. мащерка
1 ч.л. чесън - прах
1 ч.л. сол
щ. риган
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
и след като са опечени пресен копър за разкош.
В купа с разтопеното масло се добавят и размесват подправките. Картофите се обелват, нарязват на големи парчета, разбъркват се със сместа и се подреждат нагоре с дупето, къде може разбира се в тавичка  с хартия за печене. Заливат се със соса който е останал. Пече се на 200 градуса до хубаво зачервяване и когато ги промушиш с виличка вече да са меки.
. Това е.
Виж целия пост
# 502
Ами избързах и ги топнах в марината.Ако ги запечатам на тиган или под фолио да ги пека,за да се изпекът добре newsm78

Винаги когато правя само ребърца на фурна ги мариновам, без друга топлинна обработка ги пека във фурната под фолио. Първо на умерена температура, после махам фолиото и увеличавам градусите до силна фурна.
Маринатата обикновено е вино, 1 с.л. оцет на 1 кг ребърца, мед, олио или зехтин, подправки, едро нарязан лук и чесън. Най малко се мариноват 2 часа, а понякога от вечерта за другия ден.

резултата - свински ребърца



агнешки ребърца



класика с кисело зеле

Виж целия пост
# 503
Марчева, каква е рецептата за картофите? Ще са идеална гарнитура за утрешната вечеря Simple Smile

Още една рецепта. Става с всякакви картофи - млади и стари  Simple Smile

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/05/blog-post_15.html

Скрит текст:
Виж целия пост
# 504
chrissy, Ала-Бала, благодаря ви за отговорите  Hug Ще го заменя с крем-сирене от Лидъл, защото имам такова.  Ала-Бала, чудех се какъв вкус има, защото не съм взимала досега, а и да избегна излишна покупка ако имам налично нещо в момента. Иначе тази седмица го има и в Лидъл и в Кауфланд.
Неутрален. Аз извара принципно не харесвам, обаче рикотата на Добрев е разкошна. Ако си от София и видиш техен магазин ти я препоръчвам. За мен рикота е италианското име на изварата, като както и при сиренето има различни вкусове, така и там.
Виж целия пост
# 505
Здравейте,

искам да направя опит за домашни шоколадови бонбони. Въпросите са ми:
- какъв шоколад да ползвам, такъв за готвене от Лидъл става ли?
- да мажа ли формичките с нещо, за да не залепнат бонбоните?
- някаква рецепта ако може да дадете.

Благодаря предварително  Simple Smile
Виж целия пост
# 506
Ева, виж тук http://pep-4o.blogspot.bg/2015/03/blog-post_26.html?m=0

За трюфелите и кошничките ползвам шоколад със 70_75% какаово съдържание
Линд имат такъв и други, Лидълския не е . Пак става, но вкуса е по-беден Simple Smile ако имаш възможност, вземи си хубав
Виж целия пост
# 507
Ева, виж тук http://pep-4o.blogspot.bg/2015/03/blog-post_26.html?m=0

За трюфелите и кошничките ползвам шоколад със 70_75% какаово съдържание
Линд имат такъв и други, Лидълския не е . Пак става, но вкуса е по-беден Simple Smile ако имаш възможност, вземи си хубав


Пеп-4о, благодаря. Не става ли много горчиво с такъв шоколад? Аз не ям сладко и не мога да го опитам.
Виж целия пост
# 508
ЕваНиколова
Както е писала пеп-4о ползвай хубав шоколад. Не пречи да е от Лидл, но нека не е шок.кувертюр от 200г.
Ти просто ще го разтопиш и налееш във формата ли? Нещо ядки, плодове...друго? Ако е така то за любителите на горчивия шоколад ще е екстра. За любителите на сладкото ще са горчиви Simple Smile
Можеш да комбинираш с млечен шоколад.
Ако формата е силиконова не мажи с нищо.
Сега виждам, че търсиш рецепта...виж и тази, но може да сложиш ядката вътре и да я "затвориш" в шоколадовата форма.
http://www.24kitchen.bg/recipe/shokoladovi-bonboni-s-iadki

При шоколада важно е темперирането, но си трябва термометър за целта. Иначе пак става, но съхраняваш в хладилник.
Виж целия пост
# 509
Ала-Бала,

ще сложа и някакви добавки. Мислех, че този шоколад за готвене е точно за това.
ОК, кой шоколад е "хубав"? Да не е с палмово масло.
Да добавям ли сметана  към шоколада или само да го разтопя?
За формичките ясно, няма да ги мажа.  newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия