Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари - 5

  • 223 551
  • 741
# 690
у дома щеше да е сниман анфас  Blush
щото трътката щеше да е изчезнала като с магия  Blush
Скрит текст:
мъжО щеше да се е погрижил
  Blush
Виж целия пост
# 691
Мъфини с череши


Виж целия пост
# 692
От мен едни" Мъфини с шоколадови капки"

Не харесвам тази американска измислица. Предпочитам да забъркам един хубав маслен кейк, например с много масло и хубаво, качествено крема сирене, но децата ги харесват и аз затова ги спретнах набързо.  Лесни са, бързи са, за 20 мин максимум бях готова и още толкова за печене. Раздадох ги, свършиха.  Simple Smile
Виж целия пост
# 693
Аууу, Марчева, тези са ми сред най-любимите мъфини. Браво, страхотни!

От мен за празника вчера ни спретнах само една:
Шоколадова мус торта с тъмен шоколад (70% какао) за час и 15 минути (с чистенето между стъпките)
За това време успях да опека и лешниковата бисквитка отгоре (натрошената).

Имах само 1 час да я държа в хладилника, та не е стегнала и парченцето е клюмнало. Днес вече ще е по-добре, но просто не ни се чакаше. Wink



Виж целия пост
# 694
Сладки Балеринки или Кърпички
Виж целия пост
# 695
От мен за празника вчера ни спретнах само една:
Шоколадова мус торта с тъмен шоколад (70% какао) за час и 15 минути

chrissy - Дай линк моля те  Praynig



Виж целия пост
# 696
Ми то няма линк, вчера си я измислих...
Ей сега след малко ще я напиша.

С уговорката, че не съм мерила продуктите, защото почти винаги на око готвя, та ако се наложат още 30-40 мл. течност или 30-40г брашно, добави по твоя преценка...

За торта 20 см (т.е. мъничка):

Скрит текст:
За блата:
1 яйце
100-120г захар
2 с.л. с връх какао, т.е. към 40г.
80мл. пр. мляко
30-40мл. олио
5 сл. с връх брашно, т.е. към 120г.
едно прахче нескафе 3 в 1 (може и нормално кафе и още 1-2 с.л. брашно, но нямаше кога да правя)
бакпулвер
щипка сол попринцип (аз не сложих, забравих)

Винаги избивам първо яйца и захар, докато побелеят, после течните съставки и накрая сухите. Това се пече на 180°, не засякох колко, но към 20-25 минути...

За черния шоколадов мус:

4 яйца и един жълтък (един белтък от 5тото яйце запазваме за лешниковата бисквитка)
3-4 с.л. захар с връх, т.е. към 60-70г. максимум + 1.с.л. за белтъците
200-250мл. пр. мляко (нямах сметана)
250г. черен шоколад (моят беше 70%)
2 х 50г краве масло

- 5-те жълтъка, захарта и млякото се слагат на котлона и се бъркат до сгъстяване. Ако се пресекат, не се хвърлят! Пасират се с пасатор и са си ок (аз моите винаги ги пресичам  Tired)! В отместената от огъня смес се добавя бучка масло (50г) и се бърка до разтапяне.
- Успоредно или след това, се разтапя шоколадът с 50г масло (аз го правя директно на котлона, но имам усет, попринцип се прави на водна баня или в микровълнова. Не трябва нищичко да има на бъркалката за шоколада - дори капка вода или дребна мръсотийка ще развали всичко и ще пресече шоколада, а това вече не е поправимо! Черният шоколад залепва по-лесно за съда от млечния и изгарянето е въпрос на части от секундата, който си няма доверие, да го прави в микровълнова. Не че е трудно, но предупреждавам, за да не се хвърлят продукти...
- Смесват се жълтъчената смес с шоколада и се разбърква - става доста гъсто и грозно на вид, може да ви стои като пресечено, защото какаото в шок отнема веднага много хидратация. Гъстотата е като... катък примерно, много гъсто...
- Разбиват се белтъците (с чисти бъркалки!) с 1 с.л. захар на твърд сняг
- смесват се белтъците с шоколадовата смес. При това смесване, мусът вече си става точно с желаната консистенция.

Бадемова бисквитка:
1 белтък
1 с.л. захар - към 15г.
2 с.л. с връх лешниково брашно - към 30-40г. може би
2-3 равни с.л. брашно - към 30-40г. и тук
бакпулвер

Белтъкът се избива на сняг колкото може с щипката захар, добавят се сухите съставки и се пече върху хартия за 5-10 минутки.

Сглобяване:
Важното при мен е, че горният блат е с по-малък диаметър от долния и се скрива от крема. Всичко друго се вижда. Конструкцията (както си е с ринга) се прибира в хладилника докато стегне (не като мен, само за час от лакомия  Mr. Green).

След изваждане от хладилника, отгоре натроших бисквитката и украсих с физалис.

Живота си изписах.  Laughing Поне един блог да бях направила.  Joy
Виж целия пост
# 697

Живота си изписах.  Laughing Поне един блог да бях направила.  Joy

Ще се сетиш  Laughing
Много улеснява.
След години писане на всеки индивидуално, щото забравяш на кого си обяснявал и къде, че да търсиш да копираш... правиш блог и си решаваш проблема. Копваш линка и готово.
Нерядко гледам първо да опиша и после да показвам, защото ако направя първо второто и все някой ще поиска рецепта и хайде пак писане на 2-3 места.
Виж целия пост
# 698

Привет, дами Wink
chrissy, голям фен съм на твоята торта, евала. само че надали ще успея да я спретна така бързо, както си писала ти...сигурно поне двойно време ще се мотам. но много благодаря за рецептата - запазвам я за времена, в които ще имам повече свободно време, дай Боже! Simple Smile и да, прави блогаааааа! Peace
Пепче, яребицата като че в нисък старт е застанала Grinning. бравос! и ягодовата торта много ми харесва.
Аз също наминавам с ягодова рецепта
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С ХРУПКАВА ГЛАЗУРА


Виж целия пост
# 699


Пепче, яребицата като че в нисък старт е застанала Grinning. бравос! и ягодовата торта много ми харесва.


 Naughty Naughtyти като видя яребица и реши, че съм аз ли  Wink 

Виж целия пост
# 700
а аз ще намина с телешка мръвка пак Simple Smile
Салтимбока ала романа , два пъти за седмица у нас  http://pep-4o.blogspot.bg/2017/06/saltimbocca-alla-romana.html



Виж целия пост
# 701
Тези дни си направих един експеримент - направо щуротия и надали някой ще се "вдъхнови" да го направи, но пък за сметка на това пияният ми мармалад (пестил) се получи невероятно вкусен
http://batimiti.blogspot.bg/2017/06/blog-post.html



Виж целия пост
# 702
За днес беше "Френско клафути с ягоди и череши"
 


"Испанско задушено с шафранов ориз и куркума"

и "Роти хляб Чапати"
Виж целия пост
# 703
Маслени бисквитки с лавандула




Виж целия пост
# 704
Супа със свинско и грис-халва.



Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия