15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 185 360
  • 753
# 510
Имам смътни спомени, че някой турски автор разказва - нанизани на конец орехови ядки се топят в шира и се окачват да съхнат. Звучи вкусно.
На това му казвахме "сладък суджук" като малки. Във въпросната каша се потапят, на няколко пъти се прави, като всеки път засъхва първо, после се съхранява на сухо. Сезонно лакомство си бяха, когато се пресова гроздовият сок за вино, той не се задържа в това състояние за дълго, просто тогава баба вземаше от него и приготвяше каша. От Свищовския край съм родом, там има доста лозя.
Оспамихме темата малко, това със сигурност не са бързи ястия Smiley
Виж целия пост
# 511
Оспамихме темата малко, това със сигурност не са бързи ястия Smiley

Нищо Ѝ няма на темата.....Flowers Hibiscus;   Но пък как сладко иприятно е да си спомниме тези вкусни неща от детството. Много малко от тях сега се правят - все сме забързани Thinking Smirk Или ни се струват някак си остаряли, немодерни или знам и аз какво си ?!
За бързо ядене у дома много често използвам руло с готово тесто за пица. Ето ви и моята идея за него. (да, може би няма да стане точно за 15 мин. - някъде за около 20-25 са. Но докато то се пече може да се сервира масата, да се направи айрян или каквото там искате с него.
* включвам фурната да загрява на 180* и докато тя загрява аз завивам рулото.
* при нас тестото е доста голямо и деля на 2 части. (на снимката това руло е от  1/2 тесто и стига за едно ядене на двама възрастни). Развитото тесто намазвам в средата - около 4 пръста широко с кетчуп или лютеница (какъвто сос искате вие). Наръсвам с малко рендосан кашкавал; нареждам по дължината 1-2-3 филийки шунка или някакъв колбас; отгоре филийки варено яйце (може и без него); парченца топено сирене и пак кашкавал. Завивам и пъхам във фурната. Тавата покрита с хартия. Изпича се за около 15-20 мин.
Въобще плънката търпи всякакви инпровизации! Освен това имам винаги настърган кашкавал и варени яйца във хладилника. Слагала съм и прясна чушка, понякога мажа отгоре с яйце, ръся сусам - въобще каквото имате под ръка.

Скрит текст:
Виж целия пост
# 512
"Баница" със сух хляб

Хлябът се нарязва като за крутони. В купа се забъркват кисело мляко, сиренв, яйца, сол, парченца масло, разбърква се и се омесва с хляба. Аз сложих и малко сода към млякото, но може и без, пресполагам. Става буквално за 5-10 минути. Е, печенето си отнема едно 20 минути, но рецептата е идеална за бърза закуска, когато нямате кори или не ви се разточват.

Много благодаря за чудната идея. Стана страхотия Simple Smile  bouquet
Виж целия пост
# 513
Оспамихме темата малко, това със сигурност не са бързи ястия Smiley

Нищо Ѝ няма на темата.....Flowers Hibiscus;   Но пък как сладко иприятно е да си спомниме тези вкусни неща от детството. Много малко от тях сега се правят - все сме забързани Thinking Smirk Или ни се струват някак си остаряли, немодерни или знам и аз какво си ?!
За бързо ядене у дома много често използвам руло с готово тесто за пица. Ето ви и моята идея за него. (да, може би няма да стане точно за 15 мин. - някъде за около 20-25 са. Но докато то се пече може да се сервира масата, да се направи айрян или каквото там искате с него.
* включвам фурната да загрява на 180* и докато тя загрява аз завивам рулото.
* при нас тестото е доста голямо и деля на 2 части. (на снимката това руло е от  1/2 тесто и стига за едно ядене на двама възрастни). Развитото тесто намазвам в средата - около 4 пръста широко с кетчуп или лютеница (какъвто сос искате вие). Наръсвам с малко рендосан кашкавал; нареждам по дължината 1-2-3 филийки шунка или някакъв колбас; отгоре филийки варено яйце (може и без него); парченца топено сирене и пак кашкавал. Завивам и пъхам във фурната. Тавата покрита с хартия. Изпича се за около 15-20 мин.
Въобще плънката търпи всякакви инпровизации! Освен това имам винаги настърган кашкавал и варени яйца във хладилника. Слагала съм и прясна чушка, понякога мажа отгоре с яйце, ръся сусам - въобще каквото имате под ръка.

Скрит текст:
Идеята е чудесна, но тестото предварително ли си го приготвяш?
Виж целия пост
# 514
Дидка, тя пише, че ползва готово тесто. Peace
Виж целия пост
# 515
Аз така процедирам с бутер тесто. Разточвам , слагам различни неща , единият вариант е яйца , сирене и кашкавал , в другия- като за пица.Доматено пюре , колбас , кисели краставички , сирене , кашкавал, риган- тук е богато въображението , може и маслини , царевица , чушка. Обаче навивам на руло и после нарязвам на кръгове и го пека , като ги разполагам едно до друго като охлюви. Стават разкошни .Когато ходим някъде с компания, винаги правя и се изяждат още по пътя.
Виж целия пост
# 516
Колко са дебели/високи кръговете?
Виж целия пост
# 517
Колко са дебели/високи кръговете?
Около два пръста. Тя плънката вътре си е обемна , а и трудничко се реже. Но после , с изпичането , стават хрупкави.
Намерих и една снимка , тук има и мъфини, а в плънката съм слагала яйце  Grinning
Виж целия пост
# 518
Бръмнала ми е мухата за бисквитена торта, съвсем проста, но не съм правила никога...
Имам обикновени бисквити, имам и пакет нишесте с плодов вкус. Трябва ли да потапям бисквитите в нещо или ще си омекнат като ги залея с топлото сварено нишесте и престоят? Майка ми прави с бисквити Закуска, а обикновените са по-твърди и не знам дали ще поемат достатъчно.
Виж целия пост
# 519
Ще поемат. Направи една идея по-рядко нишестето и я остави да пренощува. Няколко часа са и достатъчни.
Виж целия пост
# 520
Благодаря за бързия отговор, ето какво ще сколасам за 15 минути сега, защото утре няма да има кой да го чака да поеме Smile
Виж целия пост
# 521
Аз бих потопила бисквитите в малко мляко.
Виж целия пост
# 522
Дидка, тя пише, че ползва готово тесто. Peace

Тя хубаво е писала, но явно съм чела между редовете. Smile

Аз потапям бисквитата в топла вода, веднага я вадя и нареждам.
Виж целия пост
# 523
Аз правя бисквитената торта с кисело мляко и сладко от череши или сини сливи... отгоре ръся със смлени бисквити и орехи

Става като чийзкейк...мнооооого вкусна
Виж целия пост
# 524
И аз правя бисквитена торта с кисело мляко, свежи плодове, малко сушени каквито имам и ядки или шоколад за поръска, но само през лятото. Сега не ни върви.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия