Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Покупка на имот от ЧСИ

  • 18 978
  • 113
Искаме да купим един определен имот от ЧСИ, но оставаме с впечатление, че цялата работа е нагласена за някой техен човек. Можем ли да направим нещо изобщо?
Имотът е обявен от миналия месец, съответно този месец изтича срокът за подаване на наддавателни предложения. Имотът е взет от ЧСИ поради неплащане на ипотечен кредит. Отидохме в кантората на ЧСИ и първо ни беше казано, че не се знае дали ще организират огледи, не били длъжни и ако имало не се знаело кога ще са. Тъй като вече мина доста време от обявяването искахме пак оглед и този път директно отказаха и казаха, че няма да има огледи. Причината е, че ключалката била сменена. Доста съмнително стана.
Понеже имам малко информация за жилището знам, че ЧСИ са отишли и са сменили ключалката, но няколко дена след това някой друг отива и я сменя отново. Кой точно я е сменил не е ясно, но е малко вероятно да са предишните собственици, тъй като те от години не живеят там и не се знае дали са в България изобщо.
Не съм посветена в схемите на ЧСИ и се надявах, че имаме шанс, но вече е много съмнителна цялата история. Някой има ли опит и идея какво се случва и можем ли нещо да направим?
Виж целия пост
# 1
Покупката не става ли с търг?

Виж целия пост
# 2
Да, наддавателното предложение се внася в съда в определен срок и на определена дата се отварят пликовете на всички участвали.
Виж целия пост
# 3
Аз съм купувала така, но преди 8 г. И беше явен търг и наддаване.
Виж целия пост
# 4
При отварянето на пликовете вече може да се наддава, но стъпката е 10% от първоначално обявената цена, така че не е добре да се стига до там.
Виж целия пост
# 5
Наддавателни предложения се отварят и за купувач се определя този, предложил най-високата цена. Може да се наддава с един задатък при желание. Кое точно Ви притеснява?
Виж целия пост
# 6
Описала съм ситуацията в първия пост. Притеснява ме, че няма да се организират огледи, което очевидно се прави с цел да не се продаде имота на случаен човек. И кой е сменил ключалката при положение, че е малко вероятно да са собствениците.
Виж целия пост
# 7
Пуснете жалба тогава, че нямате достъп до имота за оглед.
Виж целия пост
# 8
Не мисля, че ще постигнем нещо с това. Те още от началото твърдяха, че не били длъжни.
В крайна сметка действително смениха ключалката и имаха намерение да организират огледи, но след като беше сменена повторно от някой друг сега и да искат нямат право по закон да разбият апартамента.
Виж целия пост
# 9
Бухтичка, имате ли адвокат? Ако не, свържете се с такъв, за да ви разясни подробности по процедурата. До явен търг се стига почти винаги, да не кажа винаги.

Когато имот се изнесе на публична продан, трябва да има определен пазач. Кой е този пазач във вашия случай? Трябва да го пише в обявлението. Той трябва да бъде в България и обикновено е длъжникът, член на неговото семейство, обитател на жилището или сътрудник в кантората на ЧСИто. С този човек трябва да се свържете за оглед - от кантората на ЧСИто не са брокери и не са длъжни да организират огледи, въпреки че някои го практикуват. И да, разбира се, че нямат право да разбият вратата - нечий дом, нечия собственост, която законът брани, и интересите на кредиторите и интересуващите се да купят апартамента са второстепенни. За да добиеш представа от жилището, потърси протокола на оценителя. Не замества оглед, но е най-добрата опция при така описаната ситуация.

Често се случва пазачите, особено ако са самите длъжници или членове на семейството им, да отказват достъп до имота. В такива случаи, практиката е да входирате молба в свободен текст в кантората на ЧСИто, че на конкретна дата и час ви е отказан достъп до имота. Има възможност, при добро желание, да се назначи нов пазач, но ако проданта е след дни, едва ли ще се занимават. Ако имотът по описание ви харесва, наддавайте. Ако ли не - чакайте следващата продан, ако имотът остане, опитайте да го видите в първия ден от проданта. Ако не успеете, пуснете молба при ЧСИто.
Виж целия пост
# 10
А вие бихте ли участвали в търга, без да сте видели жилището? Ако - да, тогава опитайте. Аз нямам много опит, но исках да купя така жилище. Пазачът беше служител на ЧСИ. И мен много ме мота. Първо нямал ключ, после ми каза да му се обадя утре, после изчезна за седмица, звънях в офиса на ЧСИ и попитах каква е тази работа, обещаха да ми се обадят, но така и не го направиха. НАкрая пазачът вдигна телефона и каза, че има оглед в еди колко си часа еди кой си ден и да отида. Мислех, че съм първата, а той каза- ооо колко имаше досега.... Оказа се втора продан де, та не знам всъщност за нея дали е имало още огледи. Та и аз мислех, че си го пазят апартамента. Накрая не участвах в търга по други причини, не че не ми хареса, затова не знам какво стана с него.
За друг апартамент се обадих за оглед на ЧСИ, каза -ами хората живеят там, звънете и гледайте.  #Crazy Не си я представях тази работа, да ходя да обикалям и да ме гледат лошо настоящите собственици. Така че явно все има перипети някакви при този род продажби. Мисля, че няма да загубите, ако опитате.
Макарон е специалист в темата, помага ми със съвети Peace
Виж целия пост
# 11
Специалист не съм, по стечение на обстоятелствата бях пълномощник на няколко мои близки в продани, докато те самите бяха извън България. И докато успеят да купят имот, минах и през няколко неуспешни продани. Затова и писах, че очакването, че към днешна дата в София е възможно да се мине без явно наддаване, е много нереалистично, освен ако не се даде цена очевидно по-висока от пазарната, което обаче не виждам с каква цел би могло да се направи, освен ако съделители. Имотите си се продават на пазарна цена, а ако не се продадат на такава, вероятно има защо и причината едва ли е в ЧСИто, а пороци по делото, запазено право на ползване и пр. особености на този вид продажби, заради което е добре адвокат да се запознае с делото и да ви даде зелена светлина за наддавателно предложение.
Виж целия пост
# 12
Аз също препоръчвам консултиране с адвокат- какви са ви правата, какво да гледате като документи, процедури и т.н.

Ще споделя това, което съм виждал лично ( волно или не....). Разбира се, това не са 100% от случаите, дори може да е някакъв минимален процент.

Най-важното - интересните имоти се разпределят още преди да се е стигнало до ЧСИ. Ролята на ЧСИ е просто имотът документално да стигне до точния човек. Всяка банка има експерти, които се занимават с проблемните кредити, т.е. те имат пълната информация за характеристиките на съответния имот. А информацията се разпространява лесно до заинтересованите лица, било те част от висшия мениджмънт на банка, техни приятели, познати или просто прекупвачи, даващи съответния процент  Sunglasses

Дори и да се стигне до оглед и последваща покупка:
- влизането във владение може да се проточи, защото някой обжалва до безкрай;
- влизайки в апартамента, може и да не заварите това, което е било по време на огледа. Имало е случаи на изцяло разбити апартаменти - изпотрошени врати, прозорци, изскубнато окабеляване от стените; изкъртени тераси и т.н.

Познати, които инвестираха сериозна сума за покупка на голям имот, си изпратиха охранителна фирма да пази, защото нямаха доверие нито на ЧСИ, нито на продавачът. Е, опазиха си имота, но охраната стоя над 4 месеца Simple Smile

Закупуване на имот от ЧСИ е "сладка" работа, но не се получава на всеки.
Виж целия пост
# 13
Най-важното - интересните имоти се разпределят още преди да се е стигнало до ЧСИ. Ролята на ЧСИ е просто имотът документално да стигне до точния човек. Всяка банка има експерти, които се занимават с проблемните кредити, т.е. те имат пълната информация за характеристиките на съответния имот. А информацията се разпространява лесно до заинтересованите лица, било те част от висшия мениджмънт на банка, техни приятели, познати или просто прекупвачи, даващи съответния процент  Sunglasses  Може и да е така, не знам и не мога да коментирам. Принципно банката е само една страна в тези взаимоотношения, длъжникът не е безправен и ако аз бях длъжник, не бих се съгласила да продам апартамент така.

Дори и да се стигне до оглед и последваща покупка:
- влизането във владение може да се проточи, защото някой обжалва до безкрай; Обжалване практически не може да има, ако дори среднограмотен студент по право, който си е взел изпита по ГПК с оценка над 4 и без преписване, е погледнал делото. Хиперболизирам разбира се, но твърдението, че едва ли не всеки може да обжалва всичко, че и до безкрайност, е много далеч от истината. Обжалване може да има на конкретни основания- например вещта да е продадена не на предложилия най-висока цена или купувачът е член на семейството на ЧСИто. Основанията за обжалване на продан са конкретни хипотези, малко на брой и не се тълкуват разширително в полза на длъжника. Проточване с влизането във владение може да има по други причини - ако длъжникът се крие и от ЧСИто не могат да го уведомят, че вещта е продадена, в който случай забавянето е около половин година.
- влизайки в апартамента, може и да не заварите това, което е било по време на огледа. Имало е случаи на изцяло разбити апартаменти - изпотрошени врати, прозорци, изскубнато окабеляване от стените; изкъртени тераси и т.н. Факт - при предаването на владението на апартамента, в който живея, старите собственици си взеха входната врата. Имаха право, защото тя не фигурираше в протокола на оценителя, аз даже им я пазих няколко дни. С тях пък много човешки комуникирахме, дадоха ми партиди на ЧЕЗ, Софийска вода, предадоха ми владението, аз им препращах поща известно време. Длъжниците са най-нормални хора и в общия случай нямат нищо против купувачите, имат съзнанието, че купувачът е трета страна и няма общо със неприятностите, в които се намират. Има и изключения, но те си вредят сами, съботирайки огледи. Но сте прав, че не е хубаво да имаме очаквания за състоянието на жилището при влизане във владение, много мърсотии могат да се направят,
 ама да не давам идеи. От ЧСИ най-добре жилище, което е вече за ремонт, за да няма излишни ядове.


Познати, които инвестираха сериозна сума за покупка на голям имот, си изпратиха охранителна фирма да пази, защото нямаха доверие нито на ЧСИ, нито на продавачът. Е, опазиха си имота, но охраната стоя над 4 месеца Simple SmileИ как по-точно са разквартировали охранители да пазят апартамент, на който не са влезли във владение? Това е абсурдно. Длъжникът си остава владелец и всякакви действия, накърняващи правата му, включително от новия собственик на апартамента, са самоуправство.

Закупуване на имот от ЧСИ е "сладка" работа, но не се получава на всеки.
Виж целия пост
# 14
Когато имот се изнесе на публична продан, трябва да има определен пазач. Кой е този пазач във вашия случай?

Собственика го няма, не си е плащал ипотеката и нито банката, нито ЧСИ може да го открие. Може би е в чужбина, а в апартамента не живее никой. ЧСИ трябваше да назначи пазач и за целта разбиха апартамента веднъж.

Говорили сме с два адвоката, разясниха ни някои неща, но като цяло и двамата не бяха много вещи точно в тези отношения, а време да търсим други няма.

А вие бихте ли участвали в търга, без да сте видели жилището?
Кой би участвал за имот, който не е виждал? На мен ми звучи малко абсурдно.

Най-важното - интересните имоти се разпределят още преди да се е стигнало до ЧСИ. Ролята на ЧСИ е просто имотът документално да стигне до точния човек. Всяка банка има експерти, които се занимават с проблемните кредити, т.е. те имат пълната информация за характеристиките на съответния имот. А информацията се разпространява лесно до заинтересованите лица, било те част от висшия мениджмънт на банка, техни приятели, познати или просто прекупвачи, даващи съответния процент  Sunglasses
Точно това ме притеснява, че се случва в нашия случай.

За влизането във владение разбрахме, че може да се проточи, защото съдът се бави. Изобщо не изглеждат много добре нещата с нашия апартамент.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия