Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 143 226
  • 732
# 555
Оребреният лидълски грил тиган отпада, защото е емайлиран и отвътре, което лично мен не ме удовлетворява.
Виж целия пост
# 556
Продължавам в нов пост за повече пригледност.

СЪВЕТИ за ползуване на чугунени съдове на Le Creuset

Кухненската посуда от чугун на Le Creuset може да се използва върху всички източници на топлина. Диаметърът на източника на топлина трябва да бъде подходящ за размерите на съдовете. Тъй като топлината се разпределя оптимално, няма проблем, ако топлинният източник е малко по-малък (0,5 до 1 см°) от диаметъра на продукта.

Повдигйте съдовете и не ги плъзгайте назад и напред - това може да доведе до драскотини по стъклокерамиката, ако например има частици сол, полепнали по дъното.

Затопляйте бавно  чугунените съдове при ниски или средни температури. Мазнината трябва да бъде в съда за готвене от началото на процеса на затопляне, тъй като продуктите от чугун не са подходящи за сухо готвене.°°

Дръжките от чугун и копчето за капака от неръждаема стомана се загряват при готвене. Следователно препоръчваме да ползувате предпазни средста като ръкавици или подобни аксесоари.

!След готвене, нагрятите продукти се охлаждат, преди да се сложат в гореща вода за накисване. Никога не потапяйте загряти съдове в студена вода или не ги пълнете със студена вода, ако са загрети. (Опасност от спукване)

След почистване изсушавайте много добре съдовете за чугун и ги поставете на сухо място.

°бел. на Мирела
°°така се напука емайлът на моята Крюзетка.


Оригиналният текст.
Скрит текст:
KOCHEN MIT GUSSEISEN
TIPPS UND TRICKS
!Gusseisernes Kochgeschirr von Le Creuset kann auf allen Hitzequellen verwendet werden. Der Durchmesser der Hitzequelle sollte maximal die Größe des Kochgeschirrs besitzen. Da sich die Hitze optimal verteilt, ist es kein Problem, wenn die Hitzequelle kleiner ist als der Durchmesser des Produktes.

!Heben Sie die Produkte auf Herden mit Glasoberflächen an und schieben Sie diese nicht hin und her – so werden Kratzer durch Verunreinigungen wie z.B. Salzkörner vermieden.

!Erhitzen Sie gusseisernes Kochgeschirr langsam bei niedrigen oder mittleren Temperaturen. Öle und Fette sollten von Beginn des Erhitzungsvorgangs im Kochgeschirr sein, da gusseiserne Produkte nicht zum trockenen Kochen geeignet sind.

!Gusseiserne Handgriffe und der Deckelknopf aus Edelstahl werden während des Kochvorgangs heiß. Wir empfehlen daher, die Bräter und Pfannen mit Topflappen oder ähnlichen Accessoires anzufassen.

!Nach dem Kochen sollten Sie die erhitzten Produkte abkühlen lassen, bevor Sie sie in heißem Spülwasser spülen. Tauchen Sie das erhitzte Kochgeschirr auf keinen Fall in kaltes Wasser bzw. füllen Sie es nicht mit kaltem Wasser.

!Trocknen Sie das gusseiserne Kochgeschirr nach der Reinigung gut ab und stellen Sie es an einen trockenen Ort.
Виж целия пост
# 557
Mирела, безценно е това, което си публикувала, благодаря! Озадачиха ме някои неща. Миене в съдомиялна - разрешено било - наистина ли? Аз мислех, че е направо табу. И готвене без мазнина - как така не е подходящо, аз за готвене без мазнина го искам грил-тигана.

Във връзка с написаното от Йоко, какъв е проблемът тиганът да е емайлиран отвътре?
Виж целия пост
# 558
соул81,

‘‘Миене в съдомиялна - разрешено било - наистина ли?‘‘
Така пише, обаче много йезуитски формулирано.
Разрешено (за да привлекат мързеливи шарани като мене), ама после ‘‘Въпреки това, за да се поддържа блясъка на емайла в дългосрочен план...‘‘ което си е непоемане на отговорност.
На мен продавачката на Крюзе в магазина ми каза, че не е хубаво, обаче имаше една клиентка там, която ми каза - “А, че аз ги слагам в миялна и нищо им няма.‘‘
Съответно реших да пробвам и действително дълго време предпазния филм стоеше и не се образуваше ръжда. След време обаче той падна и пробвах да пека в печката, но стана голямо мазало.
Сега почиствам с такава четка ръждата
Скрит текст:
и после мажа с олио.

‘‘И готвене без мазнина - как така не е подходящо, аз за готвене без мазнина го искам грил-тигана. ‘‘
Според моя опит, каквото и да е покритието, най-добре е да се намаже леко с мазнина, иначе се получава напукване на емайла. Достатъчна е половин чаена лъжичка, която да проникне в порите на чугуна.
Тъмният емайл е създаден така, че да има леко порьозна структура, така че молекулите на полимеризираната  мазнина да се захванат за повърхността.
Скрит текст:
Черният емайл е малко по-груб от светлия емайл и е специално формулиран за хрупкаво запичане и запържване в тиган. С времето, от запичането на масла и мазнини се образува патина (защитен слой), който не трябва да се отстранява с  препарат. Патината подобрява свойствата на печене и гарантира незалепване на печеното.
На първо време бих ползувала мазнина така - намазвам с четка мноооого тънък слой, загрявам постепенно и избягвам най-високите температури.
После както писах - на загрятия тиган след ползуване се сипва гореща, не студена вода, може да се кипне леко, оставя се да изстине и се мие с четка без препарат. За да не се наслои препарат в патината.
Изгледала съм десетки видеа в Ютюб, никъде не са пекли без да мажат.
След образуване на патината по моя Лодж, мажа с четка и обирам със салфетка, така остава само в порите мазнина. Без абсолютно никаква мазнина са само тефлоновите, но те пък са нездравословни.

Оребреният лидълски грил тиган отпада, защото е емайлиран и отвътре, което лично мен не ме удовлетворява.

Йоко,
и за мен суровият чугун има повече предимства. Но оребреният тиган на Лодж, който видях на страницата на Лава Бг не ми хареса, понеже ребрата са на много голямо разстояние.
Някой може да се включи с идея, ще видя из нета за тук, кои фирми са добри.
Виж целия пост
# 559
Имам обикновен чугунен тиган, не е емайлиран и всичко сготвено в него е много вкусно, дори бухтичките. До колкото съм чела, при готвене се отделя малка част желязо в храната, което е добре за хора с нисък хемоглобин.
Аз съм доволна от тигана. Купих го от vivre. Доста добре изглежда. Дъното е гладко и равно, ръба също е гладък, дръжката е дълга дървена добре хваната към тигана. Дълбок е. Ама май голям го взех. 24 см. е дъното. Ползвам го от 4-5 месеца.
Виж целия пост
# 560
Йоко,
май си спомням за тигана. Беше много красив. Със здраве да си го ползуваш още сто години!
Който има суров чугун, трудно ще се откаже от неповторимия вкус.

‘‘...До колкото съм чела, при готвене се отделя малка част желязо в храната, което е добре за хора с нисък хемоглобин. ...‘‘

Вярно е. Това също е предимство на суровия чугун.
Преди половин година ми правиха пълна кръвна картина, имах даже леко завишени стойности на желязото, но без да е негативно.

Чугунки и Чугуни, да ви почерпя днес от новата продобивка!
Тиквички, патладжан, лук, доматчета, люти чушлета и един експеримент. Замесих пълнозърнесто брашно с малко мая и правих разни фигурки. За сос смесих българско кисело мляко с настъргана краставица. Стана много вкусно.
Черпих (през оградата) и съседката, много и хареса, тези дни ще дойде на вечеря.


Скрит текст:




Виж целия пост
# 561
Това за желязото и аз съм го чела. Но в статията посочваха, че долкото при жените е безопасно, тъй като имат загуби на желязо с месечния цикъл, за мъжете може да е много опасно, тъй като все пак желязото е токсично и не бива да има натрупване. Освен ако не става дума за мъж с анемия, разбира се, тогава му е лечебно. Не съм проучвала по-задълбочено този въпрос.

Аз дали не си напуках керамичния слой на тигана заради готвенето без мазнина. Thinking Не се вижда напукване, но след като започна да залепва, няма какво друго да е. Имам касерола 100% керамика, на нея нищо й няма при готвене без мазнина. Ако се напука емайлът на чугунен тиган, какво ще е проявлението - ще залепва ли? Защото не виждам какво вредно може да изпуска. При мен е критично да готвя без мазнина, не е заради мода, имам проблем с червата и сготвената мазнина ме измъчва. Вкъщи всички се храним така от години.
Виж целия пост
# 562
Това е вярно соул 81, не е хубаво желязото да е в повече.
Няма да е лошо да намерим инфо по въпроса.
Спомням си смътно, че от обикновено ползуване, дозите са минимални, а ако имаш дефицит, трябва да готвиш нещо с домати в суровия чугун, тогава вече имало по-висока концентрация.
Виж целия пост
# 563
Единствено за съдовете от титан дават 100% безвредност, тъй като при готвене не влизат в химическа реакция с храната. Но аз нещо не намирам никъде такива, намирам сплави с титанови частици, което не мисля, че е същото.

Мирела, ти само в чугун ли готвиш? Има основание да се търси връзка между завишеното желязо в кръвта и съдовете. Срещала съм материали с предупреждения за токсичност при системна и дългогодишна употреба на чугун. Thinking
Виж целия пост
# 564


Имам едно питане. Хляб си пека в тенджерата. Обаче притеснението ми е, че фурната е предварително загрята на 200 градуса, дали тенджерата няма да се спука някой ден?

PRIMADONNA Girl,

формата се слага с капака във фурната и се нагрява до 250 градуса, а не фурната на 250 градуса и тогава студената форма в горещата фурна.
По принцип хляб се пече, като се слага в предварително много добре сгорещена фурна, около 250 градуса.
След определено време (като се надуе, около 30 Минути) се намаля температурата, за да не изгори и да може да се изпече вече до край.
Чугунът БАВНО поема топлина, затова ако го сложиш в горещата фурна и да не се спука, самият хляб няма да бухне хубаво, защото в началото му трябва темп. шок, а чугунът е бавен топлопроводник.
Капакът върши идеална работа при печене на хляб, за да не се губи влагата и да стане сух.
Ако се пече хляб в обикновена тава, се слага винаги тава с вода на дъното за овлажняване. При чугунена тенджера с капак, това не е необходимо.

Намерих рецепта за хляб от страницата на Крюзе.

Хрупкав селски хляб
За това ястие вземете кръглата тенджера за печене от 24 см.
СЪСТАВКИ
425 г лимец , (шпелта) (Тип 630)
1/4 ч. Л. Суха мая
1 1/2 чаени лъжици сол
100 мл лека бира
1 супена лъжица ябълков оцет или оцет от бяло вино
Брашно и масло за преработка

ПОДГОТОВКА
Предния ден  смесете брашното, маята и солта в купа. Добавете 200 ml хладка вода, бира и оцет и бъркайте бързо с лъжица за смесване (имайте предвид, че тестото е доста течно). Покрийте купата с прилепващо фолио и оставете тестото да втаса при стайна температура за около 18 часа.

На следващия ден "сгъвайте" мекото тесто на работна повърхност, т.е. от страна на страна и отгоре надолу. Повторете това около 10 - 15 пъти.

Лист пергаментова хартия (около 45 х 30 cm) застелете в една  кръгла форма след това се поставете в нея тестото.
Намажете найлоново фолио от едната страна с олио и покрийте с нея тестото.
Нека тестото втасва при стайна температура в продължение на 2 часа.
Формата за печене с капака поставете върху решетката на долната релса във фурната.
Загрейте фурната до 250 ° C на функция ‘‘топлина / долна топлина‘‘ (ниво на газ 5), не се препоръчва циркулиращ въздух.
Махнете фолиото от тестото и направете  напречно разрези с остър нож, поръсете леко с брашно и поставете тестото както е в хартията в горещата  тава. Затворете с капака и печете така в продължение на 30 минути.
Махнете капака от формата и печете хляба така открит  при 220 ° C (ниво на газ 3 - 4) в продължение на 15 - 18 минути. След това оставете хляба да се охлади на телена поставка.

Оригиналът от тук
https://www.lecreuset.de/knuspriges-bauernbrot

Скрит текст:
ÜBERBLICK
Für dieses Gericht eignet sich der runde Bräter 24 cm.


ZUTATEN
425 g Dinkelmehl (Type 630)
1/4 TL Trockenhefe
1 1/2 TL Salz
100 ml helles Bier
1 EL Apfel- oder Weißweinessig
Mehl und Öl zum Bearbeiten

ZUBEREITUNG
Am Vortag Mehl, Hefe und Salz in einer Schüssel mischen. 200 ml lauwarmes Wasser, Bier und Essig dazugeben und mit einem Rührlöffel schnell glatt rühren (Achtung, der Teig ist ziemlich flüssig). Schüssel mit Klarsichtfolie abdecken und den Teig bei Zimmertemperatur ca. 18 Stunden gehen lassen.
Am nächsten Tag den weichen Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche „falten“, das heißt von einer Seite zur anderen und von oben nach unten klappen. Dies ca. 10 – 15 Mal wiederholen. Einen Bogen Backpapier (ca. 45 × 30 cm) in eine runde Form (Ø 24 cm, z. B. Springform von Le Creuset) legen und den Teig daraufgeben.
Ein Stück Klarsichtfolie auf einer Seite mit Öl bestreichen und den Teig mit der geölten Folienseite nach unten abdecken. Teig bei Zimmertemperatur 2 Stunden gehen lassen.
Einen gusseisernen Bräter mit Deckel (Ø 24 cm) auf einen Rost auf die unterste Schiene in den Ofen stellen. Ofen auf 250 °C Ober-/Unterhitze vorheizen (Gas Stufe 5, Umluft nicht empfehlenswert). Folie vom Teig nehmen und diesen mit einem scharfen Messer kreuzweise einschneiden, leicht mit Mehl bestäuben und mit dem Papier in den heißen Bräter setzen. Teig im Bräter zugedeckt 30 Minuten backen.
Den Deckel vom Bräter nehmen und das Brot bei 220 °C (Gas Stufe 3 – 4) 15 – 18 Minuten fertig backen. Danach das Brot auf einem Kuchengitter abkühlen lassen.
Виж целия пост
# 565
Mirella Nova благодаря ти за включването по моя въпрос. Пробвах няколко пъти да не загрявам предварително фурната, но нищо не се получава. Аз също гледах клипчета и рецепти на Крюзе за печене на хляб.
Ето този текст ме накара първо да загрявам фурната и след това да слагам касеролата вътре.

Preheat the oven to 230°C.

Rub 1 tablespoon olive oil, or more if you like, gently over the surface of the dough. Score the bread with a sharp knife or razor, making an X or a hash mark; this will allow the dough to expand freely. Sprinkle the dough with salt. Cover the pot and place it in the oven.
Виж целия пост
# 566
Аз да попитам, емайлираният чугун също ли пуши при готвене?
Виж целия пост
# 567
Аз да попитам, емайлираният чугун също ли пуши при готвене?

Не.
Виж целия пост
# 568
Mirella Nova благодаря ти за включването по моя въпрос. Пробвах няколко пъти да не загрявам предварително фурната, но нищо не се получава. Аз също гледах клипчета и рецепти на Крюзе за печене на хляб.
Ето този текст ме накара първо да загрявам фурната и след това да слагам касеролата вътре.

Preheat the oven to 230°C.

Rub 1 tablespoon olive oil, or more if you like, gently over the surface of the dough. Score the bread with a sharp knife or razor, making an X or a hash mark; this will allow the dough to expand freely. Sprinkle the dough with salt. Cover the pot and place it in the oven.

PRIMADONNA Girl ,
от толкова време не съм пекла хляб, че вече не си спомням как го правех, но знам, че се получи много добре тогава. Като застудее пак ще пробвам, дотогава ще пека пърленки на тигана.

Аз да попитам, емайлираният чугун също ли пуши при готвене?

nelly_d,
при мен всички тигани пушат! Smiling Imp
Мисля, че зависи какво се пече и на каква температура.
По принцип когато се загрее много високо олио, винаги пуши. И тефлон без олио да ползуваш, мазнината от самите продукти ще пуши.
Мисля, че суровият чугун сам по себе си не пуши повече от другите материали, но предразполага към това да печеш на високи температури.
Виж целия пост
# 569
Аз ползвам чугунената тава на голям газов котлон (промишлен) на много висока температура. Пуши, обаче става перфектно .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия