Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 103 318
  • 732

Какво трябва да се гледа, когато се избира съд за готвене
Скрит текст:
1.   Производителят трябва да е посочил технологичния процес на производство и основните характеристики на изделието – срок на годност, температурна резистентност, сертификати, материали.

2.   По-безопасни материали:
Стъкло – (напр. Simax, Pyrex)
Стъклокерамика – (напр. Pyroflam - Pyrex (но залепва и трудно се мие), Visions  - неудобството е, че лесно се чупи (изключение прави серията Vitro Ceramic Pyroflam на Pyrex, които са с гаранция от -40° до +800° С), керамични със стъклена глазура BergHOFF - почистват се лесно, вкл. и в миална машина)
Глина – (напр. Römertorf) - има особеност в подготовката за употреба на неглазираното глинено изделие
Керамика – (напр. Staub, Emile Henry (залепва, но лесно се мие)
Качествена стомана 18/10 – (напр. Silit, WMF), ако съдържа никел, то той може да предизвика алергии. В стоманените съдове не е добре да се съхранява храна.
Металокерамика – (напр. Silargan – Silit (серията Silargan не съдържа никел)

3.   Безвредни повърхности:
(могат да бъдат върху стоманена, алуминиева или многопластова основа)
Керамични – незалепващи покрития, безвредна алтернатива на тефлоновите – (напр. Elo, Cera Protect - Silit, Ceratal - Fissler и др.)
(Внимание! Керамичното покритие на Delimano не е незалепващо!)
могат да бъдат произведени с/без нано- технология (напр. с – Beka),
могат да имат ниска/висока температурна резистентност,
могат да съдържат примеси от полимери и други вещества,
могат да бъдат със слаба устойчивост и здравина (напр. GreenPan)

Емайлирани – с дебел пласт непорест емайл. Има предложения с антибактериален емайл, които са неприемливи (напр. Riess и мн. др.)
емайлиран чугун – (напр.Le Creuset, Fissler, Chantal, Le Chasseur, Heuck, BergHOFF, Lodge, Staub)
емайлирана стомана –  
въглеродна стомана с восъчно покритие – mineral B element – (напр. De Biyer)

Други повърхности:

Чугун с титан
Анодиран алуминий
Титаниево покритие –
съдържа Тефлон – (напр. Scanpan)
не съдържа Тефлон – (напр. Titanium 2000 Plus Non-stick  на SKK)

4.   Не толкова вредни, колкото неудобни съдове:
Неемайлиран чугун – тежък, лесно ръждясва, трябва да се омаслява, преминават железни йони в храната, непригоден за готвене на кисели храни – домати, и др.
Твърдо анодиран алуминий Hard-Anodized Aluminum – повърхността е обработена така, че върху алуминия е образуван свръхтвърд филм от алуминиев окис – по-твърд от неръждаемата стомана. Така алуминият се изолира от храната, за да не попадат в нея токсични съставки. Съдовете не са подходящи за ползване върху индукционни котлони и миене в съдомиални машини. При издраскване има вероятност алуминиеви йони да попаднат в храната.

На индукционни котлони се готви в съдове от феромагнитен материал. Mоже да се ползват съдове с ударно споено стоманено и алуминиево дъно impact-bonded stainless steel and aluminum base (напр. Circulon Infinite, също и Titanium 200 INDUCTION на SKK). Може да се ползват съдове със стоманена основа. При тест с магнит стоманата, която привлича магнита е годна за индукционен котлон.

5.   Съдовете не трябва да съдържат органични съединения, алуминий, мед, кадмий, олово, нано-частици.
Органични съединения
-Силикон – багрилата в некачествените силикони отделят вредни метали – зелените – хром, сините – кобалт, червените – кадмий. Некачественият силикон има полимерни пълнители (проба с огъване – не трябва да се появява белезникава линия по ръба)
-Флуоровъглеродни съединения:
   Polytetrafluorethylene PTFE – политетрафлуоретилен – тефлон - при нагряване освобождава токсични съединения, които учените свързват с редица болести, например рак, проблеми с органите – (напр. Tefal, Pensofal, Scanpan, Lumenflon, Hydrolon);
   Perfluorooctanoic acid PFOA – перфлуорооктанова киселина - синтетичен химикал, който се използва в производството на традиционни съдове за готвене с незалепващо покритие. Въпреки че PFOA не присъства в крайния тефлон, може да се формира като газ, когато покритието се подлага на висока температура и започва да се разгражда. Веществото е канцерогенно при животни, води до рак на тестисите, панкреаса, млечната и тумори на черния дроб, установени при опити с плъхове. Работниците, изложени на PFOA имат повишен риск от рак на задстомашната жлеза и мъжката полова система. Многобройни проучвания са показали, че PFOA променя репродуктивните хормони при мъжете, което води до повишени нива на естроген и тестостерон. Наличието на веществото увеличава с 25% нарушенията във функциите на щитовидната жлеза;
-Polyetherketone PEK – полиетеркетон -  ползва се в покрития  (напр. Durit – WMF)
-Пластмаси – PVC - поливинилхлорид, PS - полистирен, PC – поликарбонат и др.
Метали
-Алуминий – алуминият преминава в храната във вид на соли с органичните киселини, но и без да е в съединения алуминият е токсичен.
-Мед – при нарушение на калаения слой на калайдисаните медни съдове медта, съединена с киселините от храната образува токсични съединения.
-Кадмий – силно токсичен метал, абсолютно неприемлив за използване при направа на съдове за готвене.
-Олово – съдържа се в стъклени съдове (безоловното стъкло е скъп материал и няма как съдът да е евтин и да е от безоловно стъкло) и в някои глазури и/или багрила на керамичните и порцелановите съдове. В зависимост от вида им, оловни съединения могат да се отделят при досег с храната, както и под формата на изпарения при висока температура (над 600 градуса), която е доста над температурата при която се готви в кухнята.
Съдове, произведени с нано-технологии – не е доказано, но частици с нано- размери при високи температури биха могли да преминат в храната. Частици с подобни размери лесно преминават през кръвоносни съдове и тъкани и дори да променят структурата на ДНК.
Многопластови съдове – между пластовете на съдовете най-често се добавят вредни полимери за адхезия Titanium 2000 Plus Non-stick.

6.   Не трябва да съхраняваме сготвена храна в метални съдове, за да прекъснем възможмостта храната да взаимодейства с металните йони.

7.   Оригиналните съдове от добри марки винаги имат книжка с инструкция. Трябва да се чете инструкцията. Някои съдове след като се купят преди да започне редовната им употреба трябва да се свари оцет, други да се намасляват след първото или след всяко измиване и т.н.
How To Choose and Buy Cookware - Guide to Choosing Cookware

Cookware review

TOP 10 Stainless-Steel Cookware 2017

Дискусия за Stoneline

За керамиката

Как да направим тигана незалепващ

Ето тук може да намерите едно добро обобщение на препоръките в първата тема

 
Виж целия пост
# 1
Моля, препоръчайте ми ,  тенджера 22 см дъно и да е около 5-6 литра.Благодаря.


Виж целия пост
# 2
И аз търся тенджера 22-24 см.
Виж целия пост
# 3
Имам спешно питане : Грил тиган от чугун , или алуминий? Има и някакви , на които само пише ,че са с незалепващо покритие. Сигурно тъпо питам , но ме интересува да е по-лек , за подарък на възрастни хора е , а съм чувала , че алуминият е опасен. Или това са отживелици ? Кой вариант е най-удачен , според вас ? Гледам следните модели :
http://www.emag.bg/gril-tigan-brabantia-26sm-cheren-108040/pd/D8S762BBM/
http://www.emag.bg/gril-tigan-risoli-gratella-36-h-26-sm-109591/ … S.SIMILAR-0emh3pd
http://www.emag.bg/gril-tigan-lava-chugun-24-h-24-sm-cherven-lve … 24r/pd/D6T9N2BBM/
Благодаря предварително !
Виж целия пост
# 4
Съдовете от чугун са тежки, алуминият си е доказано опасен... така, че в твоя случай не знам кое е по-удачното. Защо не погледнеш някой грил тиган от неръждаема стомана?
Виж целия пост
# 5
А някой може ли да ми препоръча бамбукови кошници за готвене на пара на сносна цена?

Предварително благодаря!
Виж целия пост
# 6
Какво мислите за този тиган?
http://www.lidl.bg/bg/513.htm?action=showDetail&id=59579
Виж целия пост
# 7

Нищо добро... Mr. Green
Виж целия пост
# 8
Здравейте,имам сериозна нужда от нов тиган за готвене. Поразгледах из сайтовете и си набелязах няколко,но не знам кой точно да избера newsm78 Ще съм ви благодарна за мнение и съвет  Hug
http://www.emag.bg/tigan-pensofal-uniqum-perla-26-sm-kamenno-pok … 103/pd/DF33J7BBM/

http://www.emag.bg/tigan-ot-ljat-aluminij-zephyr-24-sm-granitno- … f24/pd/DRHB37BBM/

http://www.delimano.bg/delicia-universalen-tigan

http://www.delimano.bg/tigan-stone-legend
Виж целия пост
# 9
Няколко години след като пуснах първата тема да се включа с питане. Този комплект Bergner изглежда на много добра цена. Обаче пише алуминий. Гледам по сайтовете, че над алуминият има някакво друго покритие, не мога да разбера безвредно ли е и предпазва ли от алуминия:
http://es.buyvip.com/#page=d&asin=B01F3I4RUC
Дали сте ги коментирали?

Иначе след вече 6 годишно ползване да кажа, че съм супер доволна от Тенджерите Силит със Силарган покритие. Не са мръднали, изглеждат вечни.
Виж целия пост
# 10
Използвам тигани от Икеа и съм много доволна.

Виж целия пост
# 11
Аз от близо пет години ползвам тенджера под налягане и дълбок тиган с капак на Силит с покритие Силарган.
Доволна съм, почистват се лесно, но изтървеш ли нещо веднъж да загориш и си загаря винаги, по малко, но се усеща. Забелязала съм, че така е и с ютиите, независимо с какво покритие са.
Както казваше баба ми за загорелите тенджери, че винаги си загарят.
Виж целия пост
# 12
Искам да отговоря на въпрос на @Mirella, зададен в предишната тема:
Цитат
" tita_klrv
Мерси за инфото за Лава. Интересно откъде го имаш и доколко е достоверно. Не се заяждам, но излагаш твърдения без да сочиш източник."

Всичко, което имам като информация е от сайта и от разговори по телефона с LAVA България. Много са мили и отговарят изчерпателно на всички въпроси... Фен съм им. Simple Smile

Някой се интересуваше за тиган, с незалепващо покритие, подобно на тефлон, но безвреден.
От скоро Лава продават тигани Моувиел, които са с покритие Еклипс. Писаха за тях и това покритие тук:
http://www.lavabg.eu/eclipse-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B … 0%B8%D1%82%D0%B5/

Фен съм на фейсбук страницата им, от там знам за тези тигани.


Виж целия пост
# 13
Запис  Hug

Някой да си поръчвам тиганчето Green Pan от този сайт

http://gotvisliubov.com/%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0% … D0%BD%D1%82%D0%B0

Виж целия пост
# 14
Здравейте!
Моля препоръчайте ми хубава тенджера за готвене, около 4-5 л. От няколко дни разглеждам една на Делимано, но не мога да се реша.

http://www.delimano.bg/delicia-tendjera?sc_content=14033_1

Някой използва ли такава, какви са впечатленията от нея. Насочих се към керамично покритие, за да се разпределя равномерно температурата на съда. По описанието на продукта изглежда добре.
Ако може споделете и други марки Simple Smile
Благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия